Buna göre bebeklerde yürüme aşamaları aşağıdaki gibidir: Oturmak: Bebeklerde yürüme belirtileri oturmayı öğrenmekle başlar. Genellikle 6.ayını dolduran bebekler oturmayı öğrenerek yürümenin en erken sinyallerini verir. Minikler için oturmak aynı zamanda gövdenin nasıl kullanılacağının şifresini çözmek anlamına gelir.
Desteksiz oturan, emekleyen ve tutunarak ayağa kalkan bebeklerin artık yürüme zamanı yaklaştı demektir. Özellikle birkaç saniye ayakta dengede duruyorsa her an yürümeye başlayabilir, ilk adımın heyecanını yaşarsınız. Bazen çok kilolu ya da çok hızlı emekleyen bebeklerin yürüme zamanı biraz daha geç olabilir.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Bebeğiniz yere koyarak ve yavaş yavaş ona rehberlik ederek ilk adımlarını atın, bebeğin dengesi kazanarak kendi başına yürümesine izin verin. Harekete geçmeden önce birkaç engel ve tökezleme yaşayabilir. Yürümeyi keşfetmeye başlayınca bebeğinizi övmeye devam edin.
İlk Adımlar
Çoğu ayaklarını dışa doğru açarak yürür. Bu onların dengelerini sağlamaya yarar. Daha sonraları, siz bunu dert ederken, onlar ayaklarını içe doğru basarak, güvercin ayak pozisyonunu alır. Bu durumlarda annenizin onu bir ortopediysen uzmana götürmeniz gerektiği konusundaki ısrarlarını kulak arkası edin.
İlgili 26 soru bulundu
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Geç yürüyen bebekler, yürümeye teşvik edici oyunlar ve aktivitelerle desteklenebilir. Oturup kalkma oyunları, bebeğinizin bacak kaslarını güçlendirebilir ve onları yürümeye teşvik edebilir. Yürüme oyuncakları da bu evrede yardımcı olabilir.
Genellikle bebekler yürümeye 12 ile 18 aylar arasında başlar.
Ancak genel olarak bakıldığında ilk adımlar 9-11.aylar arasında atılır. Yürümeye uyum sağlama sürecinin ise 12-18. aylar arasında gerçekleştiğini söylemek mümkündür.
Bir bebek ortalama olarak 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu yaş bazı bebeklerde 6 aya kadar inebilir. Her bebeğin gelişim hızı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değiştiği için farklılıklar görülmesi normaldir.
Bebekler oturmayı öğrendikten sonra emekleme aşamasına geçerler. Yani 6-7. aydan itibaren emeklemeye başlayabilirler. Yine bu süre bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebekler hiç emeklemeden de yürüyebilir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir. Bu dönemde bebek “gel, git, dur, al, ver” gibi genellikle tek heceli sözcüklerle iletişim kurmaya başlar. 18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir.
Bebeğinizi yürüme konusunda motive etmek için onun sevdiği bir nesneyi bebeğinizden belirli bir uzaklığa koyarak ona doğru ilerlemesi için teşvik etmiş olursunuz. Bebeğinizin yürüme korkusunu yenmesi için yapabileceğiniz bir diğer şey ise ev içerisinde güvenlik önlemleri alarak gerekirse düşmesini göze almaktır.
Bu gecikmelerin sebeplerini fizyolojik ve psikolojik olarak ikiye ayırabiliriz. Bebeklerin yürüyememesi, genetik yapı, boy ve kilo oranı, kas ve hareket gelişimini tamamlayamaması, kas ve kemik rahatsızlıkları, ayak anomaliliği, kalça kemiğindeki bir deformasyon gibi fizyolojik sebeplerden kaynaklanabilir.
Yaklaşık 4 aylıkken destekle oturmaya başlayan bebek 6. ayda desteksiz oturabilmeye başlar ve bu emeklemeye hazır olmaya başladığının göstergelerinden biridir. Vücut kasları ve motor becerileri hazır olan bebek yaklaşık 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu ayda emeklemeye başlamayan bebek için endişelenmeye gerek yoktur.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
1 Yaş Çocuk Gelişimi
Kız çocukları ortalama 9,5 kg, erkek çocukları ise 10 kg olur. Bebeğinizin doğum kilosu ilk yılın sonunda neredeyse 3'e katlanabilir. Unutulmamalıdır ki, her bebek farklı bir gelişim gösterir ve kg farklı olabilir. Bebeğinizin boyu bu dönemde 71 cm ile 81 cm arasında değişiklik gösterecektir.
Bebekler 7 ila 12 aylık dönemden itibaren ayaklarının üzerine basmaya başlar.
18 ayını doldurduğu halde çocuğunuz yürümeye başlamadıysa, hatta emeklemiyor, yatar pozisyonda iken bacaklarıyla tekme atma hareketleri yapmıyor, bir eşyaya tutunup ayağa kalkamıyorsa mutlaka çocuk nöroloğu ile görüşmek ve nörolojik tetkikleri yaptırmak gerekir.
Bebekler ne zaman konuşur sorusu ailelerin kafasını kurcalayan soruların başında gelir. Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Eğer çocuğunuz gerçekten iyi çiziyor veya sayıları toplayıp çıkarabildiği görünüyorsa, onların üstün zekalı olması yüksek olasıdır. Üstün Zekalı bir bebek uzun bir dikkat aralığıyla yüksek etkinlik seviyelerine sahip olabilir. Hiperaktif bebekler dikkatlerini uzun süre vermekte zorlanmaktadır.
15. ayda bebeklerin ince ve kaba motor gelişimleri devam eder ve çoğu bebek desteksiz bir şekilde yürür.
Top atma pratiği yapmaktan hoşlanabilir. Yürümek ve merdivenleri tırmanmaya çalışmak gibi kaba motor becerilerini geliştirerek ebeveynlerinden bağımsız hareket etmenin ilk adımlarını atabilirler. 14 aylık çoğu bebek kendi başına ayakta durabilir ya da yardım almadan birkaç adım atıyor olabilir.
Parmak ucunda yürüyen çocukların önemli bir kısmında neden bilinmez; zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Erkek çocuklarda balet yürüyüşü, kız çocuklarda ise balerin yürüyüşü olarak adlandırılan bu durum nadiren beyin felcinden kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri