Rahim iltihabı kadın üreme organının enfeksiyonu olarak tanımlanmaktadır. En sık olarak cinsel yolla bulaşan bakterilerin vajinadan rahime yumurtalıkları rahme bağlayan iki uzun ince tüp olan fallop tüplerine veya yumurtalıkla yayılmasıyla ortaya çıkar.
Cinsel yolla bulaşan bakteriler vajinadan rahme, fallop tüplerine veya yumurtalıklara yayıldığında ortaya çıkar. Genellikle hiçbir belirti veya semptom göstermez. Birçok bakteri türü rahim iltihabına neden olabilir, ancak gonore veya klamidya enfeksiyonları en yaygın olanıdır.
Bakteriyel vajinoz: Bu tip vajinit için doktorunuz size vajinaya uygulanan jel, krem ya da tabletleri içeren antibiyotik reçete edebilir. Mantar enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonları krem, fitil ya da tablet şeklinde antifungal bir ilaçla tedavi edilir. Doktorunuz muayene sonrası uygun bir ilacı size reçete edecektir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir.
İlgili 41 soru bulundu
- Vajinaya çay ağacı yağı sürmek, - Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir.
Rahim ağrısı kasık bölgesi, alt karın bölgesi ve göbeğin alt kısmında görülebilmektedir. Bazı durumlarda sırt ya da kalça bölgesinde de görülebilmektedir. Rahim ağrısının farklı pek çok sebebi olabilmektedir. Bu nedenle ağrının nedeninin araştırılması gerekmektedir.
Gereksiz antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme, genital bölgenin uygunsuz bakımı gibi durumlarda laktobasiller olumsuz etkilenebilir ve vajinadaki sayıları hızla azalır. Bu durumda başka bakteriler veya mikroorganizmalar vajina dokusuna yerleşme imkanı bulur ve sonuçta vajina dokusunda iltihaplanma ortaya çıkabilir.
Rahmi temizleyen bitkiler konusunda özellikle bitki çaylar devreye giriyor. Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir.
Vajinal akıntının birden fazla nedeni vardır. Genel olarak üşütme, doğum kontrol hapları, şeker hastalığı, bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonu gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
Yumurtalık iltihabının geçmesi için tıbbi müdahale aksatılmamalıdır. Bunun için antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra doğal bitkisel çözümlere de kişiler başvurabilir. Ancak hem ilaç hem de doğal tedavi yöntemlerinin yanında kişiler genital temizliğe dikkat etmelidir.
Yumurtalık iltihabının en belirgin sebepleri iki bakteri olan Chlamydia trachomatis ve Neisseria gonore'dir. Bu bakteriler cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Enfeksiyon rahim ağzından uterusa, fallop tüplerine ve yumurtalıklara doğru yayılır ve ayrıca periton ya da karın duvarına da girebilir.
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.
Rahim içi temizleme işlemi (dilatasyon & küretaj)
Dilatasyon & küretaj (D&C), rahim ağzı dokusunun (serviks) genişletilerek ince aletlerle (küret&kanül) rahim içindeki dokunun cerrahi olarak çıkarılma işlemine verilen isimdir.
Tedavi vajinal akıntıya neden olan faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin, akıntı maya enfeksiyonlarına bağlı ise genellikle krem veya jel formunda vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Bakteriyel vajinozis tedavisinde ağızdan antibiyotik verilir veya antibiyotikli kremlerle kullanılır.
Normal bir rahim, ters armut şeklindedir. Bu ters armut şeklinde herhangi bir değişiklik olması rahmin fonksiyonlarını etkiler.
Enfeksiyona neden olan bakterilerin yok edilmesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinin yanıt vermediği bazı durumlarda yakma, dondurma ve lazer tedavisi de uygulanabilmektedir.Tedavi sürdüğü müddetçe cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir.
Adet döneminde kadın üreme organlarından rahmin iç duvarını kaplayan ince doku atılmakta olup, bu doku mikropların çok sevdiği bir ortam özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle ayakta ya da başkaları tarafından kullanılmayan temiz bir taburede oturarak yıkanma önerilir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir. Vajinal kuruluk, ıslanmanın yetersiz olduğu durumdur ve bazen onu güçlendirmek için yapay kayganlaştırıcılar kullanılır.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Rahimde Oluşan Ağrılar
Özellikle, rahim içinde oluşan myomlar ve polipler ağrı nedeni sayılır. Rahim ağrısı sadece rahimde oluşan bir durumdan ötürü değildir. Kadınların rahminde ağrı olmasının en çok görülen nedeni tabiî ki, cinsel ilişki ile bulaşan rahim ağzı enfeksiyonlarıdır.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri