Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Otomatik şanzıman yağı eksikliği, şanzımanın kuyruk kısmına bakarak anlaşılabilir. Çünkü eksiklik olması durumunda kuyruk kısmında yağ atılması ve buharın normalin üstüne çıkması durumları görünür.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Manuel şanzımanlarda yağ seviyesini kontrol etmek için genellikle aracın alt kısmında bulunan bir kontrol deliğinden ya da bazen ölçüm çubuğundan yararlanılır. Ölçüm çubukları harici olarak kullanılır. Eğer yağ, kontrol deliğinden akıyorsa ya da çubukta belirtilen seviyede ise, yağ seviyesi uygun demektir.
Ancak burada konumuz otomatik şanzıman. Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Şanzıman yağı değişimi, şanzıman revizyonu fiyatlarını etkileyen bir faktördür. Şanzıman yağı değişimi fiyatı, aracın marka, model, yıl ve şanzıman tipine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama olarak, şanzıman yağı değişimi fiyatı 200-500 TL arasında olabilmektedir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Lokma anahtarla şanzımanın üst tarafında bulunan yağ doldurma tapası açılıyor. Şanzıman yağı doldurma haznesine ulaşmak kolay olmadığı için ince bir hortum ve huni yardımıyla yeni yağ şanzımana dolduruluyor. Dolum işlemi gerçekleştikten sonra temiz yağ deposundaki tapa yeniden takılarak iyice sıkılıyor.
Bazı modellerde değişiklik gösterse de genel olarak araç çalışır vaziyette olmalı ve araç el freni çekili ve aynı anda frene basılı iken R yani geri vitese takılı olarak otomatik şanzıman yağ çubuğunun çıkartılıp seviyesine bakılarak yağ seviyesi kontrol edilmelidir.
Otomatik vites şanzıman arızasını en kolay anlama yolu ve herkesin bildiği ve takip ettiği durum olan vitesi D konumuna getirdikten sonra arabanın ileri doğru hareket etme isteğinin olup olmayacağıdır. Vites D konumundayken ayağınızı frenden kaldırırsanız arabanın yavaşta olsa ileri gitmesi gerekmektedir.
Castrol ATF Dex II Multivehicle, üstün kaliteli otomatik şanzıman yağıdır. Dexron® IID ve Mercon® performans seviyesi gerektiren araçların hidrolik direksiyon sistemleri ve otomatik şanzımanlarında kullanılır.Ayrıca birçok Avrupa ağır vasıta otomatik şanzımanı ve Mercedes Benz manuel şanzımanı için uygundur.
Peki şanzıman yağı kaç km değişir? Otomotiv alanında uzman kişiler tarafından yapılan yönlendirmelerde aracın her 60.000 kilometresinde bir şanzıman yağının değişmesi tavsiye edilmelidir.
Şanzıman yağ kaçağı genellikle şanzıman tapalarındaki aşınma, yağ soğutucu boru hasarları gibi nedenlerle meydana gelir. Ancak valf sorunları, gevşeyen contalar, yağ seviyesinin düzgün ayarlanmaması da kaçağa neden olabilir. Bu parçalardaki aksaklıklar da yağın istenmeyen yerlere sızmasına yol açar.
Aks Keçeleri (Şanzıman Çıkış Mili Contası)
Şanzıman yağ kaçağına en çok neden olan parça aks keçeleridir. Görevi sıvı sızmasını engellemek olan bu parça, zamanla bakımsızlık ve yıpranma gibi nedenlere bağlı olarak eskir. Eskiyen aks keçeleri ise sıvıları sızamaz ve yağ damlatır.
Şanzıman yağ değişimi ortalama bir saat süren bir işlem olup yağ değişim fiyatı da aracınız modeline, şanzıman çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
ATF, otomatik şanzımanlar için özel olarak tasarlanmış bir şanzıman yağı türüdür. Diferansiyel yağı ise aracın tekerleklerinin dönme hareketini yönlendiren önemli bir bileşendir.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir.
Yağ değişimi, filtre değişimi ve supap başta olmak üzere sistem parçalarının kontrolünün yapıldığı bu bakımlar, otomatik şanzıman bakımının temel aşamalarıdır.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Aşırı ısınma: Otomatik şanzımanlar aşırı ısındığında, içlerindeki yağın viskozitesi düşer ve şanzımanın performansı etkilenir. Bu durumda, şanzıman genellikle kendini korumaya alır ve “acil durum moduna” geçer.
Otomatik şanzıman yağı araç üreticisinin tavsiyesine göre ne eksik ne de fazla konulmalıdır. Eğer eksik ya da fazla konulursa otomatik şanzıman yağı köpürecek, hidrolik sistem içine hava girmesine neden olacak bu da şanzımanda vites geçmelerinde gecikmelere ve vites şoklamalarına neden olacaktır.
Otomatik vites araçlarda ise şanzıman tipine göre şanzıman yağının litresi 40-90 tl arasında değişmektedir. Ortalama bir vites kutusu ortalama 3-5 Litre yağ alıyor.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri