Açık miyom ameliyatı (açık miyomektomi), batın bölgesine kesi yapılmasını ve rahim kasları üzerindeki miyomların çıkarılması işlemlerini kapsar. Cerrahi işlem sırasında hasta genel anestezi altındadır. Yaklaşık olarak iki saat sürer ve birbiri ardını takip eden birkaç prosedürü içerir: Hastaya genel anestezi uygulanır.
Miyomların alınmasını takiben cerrahi dikişler vasıtası ile rahim içi kas tabakalarının tekrar birleşmesini sağlar. Çoğu hasta bu açık miyom ameliyatını takiben 1-3 günlük bir süre zarfı boyunca hastanede müşahede altında tutulur.
Miyom ameliyatlarında her cerrahide olduğu gibi enfeksiyon riski yaşanabilir. Enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi için aseptik koşullar ve kanama kontrolü büyük önem taşır. Kanama eğer hematom odakları yaratırsa bu alanda enfeksiyon riskide artar.
Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kapalı miyom ameliyatı hasta konforu ve iyileşme süresi açısından oldukça önemlidir. Hasta ameliyatın ardından 1 gün sonra taburcu olabilir ve iyileşme süreci 2-4 hafta arasındadır.
Miyom Ameliyatı Sonrası Kanama: Ameliyattan sonra kanama riski miyom ameliyatı sonrasında yaşanabilecek en riskli durumların başında gelir. Miyomun çıkarıldığı yerden rahim içine doğru kanama ya da vajinal kanama gerçekleşebilir. Vajinal kanamalar genellikle lekelenme şeklindedir.
İlgili 27 soru bulundu
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Eğer büyük boyutlarda miyomlar varsa karında ağrı, kabızlık, hazımsızlık, şişlik gibi şeylere neden olabiliyor. Genelde 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Miyomların idrar yollarına baskı yapmasından dolayı böbrek sorunlarına neden oluyor.
Ortalama 6-8 cm miyom, laparoskopik miyom ameliyatı ile yaklaşık olarak 1 saat içinde çıkarılabilmektedir. Submüköz miyomların histeroskopi ile çıkarılması yaklaşık 35-40 dk sürmektedir.
Evet. Ameliyattan sonra rahim dokusundan tekrar miyom çıkma olasılığı yaklaşık %20'dir. Ancak korkmanıza gerek yok. Tekrar miyom tekrar ameliyat demek değildir.
Rahmin gevşek yapısı dikişlerin arasından sızıntı şeklinde kanamaya neden olur. Açık miyom ameliyatı sonrası kanamanın erken tespit edilmesi için karın boşluğuna silikon drenler yerleştirilir. Kanama varlığında batın içindeki kan bu drenlerden dışarı çekilir.
Yaklaşık olarak 6 – 7 santimetre büyüklüğünde olan miyomların alınması gerekebilir. 10 cm ve üstündeki miyomlar ise mutlaka alınmalıdır.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Miyom çıkartılması sırasında rahimde oluşabilecek bir zarar veya rahimin tamamen alınması genç hastaların gelecekte anne olma hayallerini de yok etmektedir. Ancak, miyom boyutu ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli DEĞİLDİR. (Rahim Koruyucu Miyom Ameliyat).
Açık miyom ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilebilir. Açık miyom ameliyatı sonrasında ilişkiye girmek için 1 ila 1.5 ay kadar beklenmesi gerekmektedir. Bu süre cinsel ilişki sırasında oluşacak baskıdan kaynaklanan ağrı veya yara yerlerinin enfeksiyon kapması gibi riskler için gereklidir.
Burada ameliyat gününü belirlerken hasta ve doktorun uygun olduğu bir gün olması ve kanamanın kesilmiş olması yeterlidir. Adet bitiminden sonra 1 hafta içinde yapılması uygun olur.
Miyom ağrısı nereye vurur? Miyom ağrısı sıklıkla kasık bölgesinde görülür. Miyom ağrısının kasık dışında bacağa ve bele vurduğu durumlarda karşımıza çıkabilir. Miyom nerelerde ağrı yapar sorusuna bunu miyomun bulunduğu konum ağrının yayılımını belirler şeklinde cevap verebiliriz.
Büyük boyda olan miyomlarda daha fazla dejenerasyon olabilir. En fazla hiyalin dejenerasyon ve kırmızı dejenerasyon gebelik döneminde, kistik dejenerasyon ve malign kanserleşme eğilimi miyomlarda % 5-10 oranında görülür. Miyomlar iyi huylu tümörler olmasına rağmen, çok az olasılıkla kanserleşme eğilimi gösterebilir.
Miyom, rahim içinde gelişen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan büyümelerdir ve kansere dönüşmezler.
Doğum: 20 haftayı geçen gebelikler miyom oluşumu riskini azaltır. Erken yaşta (10 yaşından küçük) adet görmeye başlamak riski arttırır. Doğum kontrol hapları: Standart ya da düşük doz doğum kontrol hapı riski artırmazken sadece progesteron içeren yöntemler miyomların oluşum riskini azlatır.
Miyomların neden olduğu sağlık sorunları;
Aşırı ve uzun süren kanamalara bağlı anemi, kolay yorulma ve halsizlik, Karında büyüme, şişkinlik, ele gelen kitleler, Kısırlık, Tekrarlayan düşükler.
Özgür Kurtul, "Bir saat süren ameliyat sonucunda B.A'nın rahmindeki 13 santim boyunda ve 3 kilo 700 gram ağırlığında miyom çıkarıldı. Hastanın sağlık durumu iyi, hastanemizde gözlem altına alındı" dedi. Miyomla ilgili bazı uyarılarda bulunan Opr. Uzm.
Miyom ameliyatı devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde yapılabilir. Ameliyat genel anestezi altında ameliyathane ortamında yapılır. Açık miyom ameliyatında hastanede kalış süresi 1-2 gün iken, kapalı miyom ameliyatında hasta aynı gün taburcu edilebilir.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir. Beslenmenizde beyaz pirinç, makarna, un, gazlı-şekerli içecekler, mısır şurubu, cipsler, kek-kurabiye gibi unlu mamüllerden uzak durmaya çalışın. Meyve ve sebze tüketerek iltihabı ve miyom riskinizi azaltabilirsiniz. Düzenli olarak tüketin.
Rahimdeki miyom patlarsa ne olur? Rahimdeki miyom patladığında bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyomlar rahmin kas tabakasında oluşan tümörlerdir ve genellikle iyi huyludur. Ancak patlama durumunda aşırı kanama, şiddetli karın ağrısı ve enfeksiyon riski gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri