Doktor Kontrolleri ve Randevular. Endometrial biyopsi işlemi sonrasında, doktorunuz alınan doku örneğini analiz için laboratuvara gönderecektir. Sonuçlar genellikle birkaç gün içinde hazır olur ve doktorunuzla birlikte değerlendirilir.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Bu süre sitoloji materyali için 2-3 gün, doku içeren materyaller için 2-7 gündür. Alınan materyalin mikroskobik inceleme aşamasına gelebilmesi için çeşitli solüsyonlar içinde işlem görmesi ve bu işlemlerin belirli sürelerde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Rahim içinde inflamasyonun tespiti: Rahim biyopsisi, rahim içinde inflamasyonun tespiti ve tedavi için yapılabilir. Bu işlem, rahim içinde anormalliklerin tespiti ve tümörlerin tespiti amacıyla, menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemde tüm kadınlara yapılabilir.
Endometrial biyopsinin yapılmasının amacı oluşan kanamanın nedenlerinin ortaya çıkarılması içindir. Yapılan biyopside herhangi bir hücrenin anormal olup olmadığının incelenmesi için tercih edilmektedir. Kadın düşük yaparken veya yaptıktan sonra alınan parçanın doku örneği ile bu işlem ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Sıklıkla kesin tanı için ek istenilecek testlere bağlı 2-10 gün arasında sonuçlar elde edilmektedir. Ancak bazı durumlarda alınan doku sonrası ek incelemelere duyulan ihtiyaç nedeniyle, bu süreler uzayabilmektedir. Memorial Patoloji'de testlerin %90'ı için güncel raporlama süresi 6 gündür.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı, kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına geliyor. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösteriyor.
Patoloji Sonucu E-Nabız'a Ne Zaman Düşer? Patologlar patoloji raporlarına hastadan biyopsi aldıktan yada hastayı ameliyat ettikten sonraki 2 ila 5 gün arasında ilgili doktora gönderirler. Fakat bazen bu süre aralığı 10 günü de bulabilir.
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
Düzensiz kanama ve ağrılı âdet dönemlerine neden olan rahim duvarı kalınlaşması, hayati risk oluşturacak düzeyde kan kayıplarına ve tedavi edilmediğinde rahim kanseri belirtileri gösterip, kanser oluşumuna neden olabilir.
Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına uygulanan özel boyalar ile eğer kanser açısından riskli değişiklikler saptanmış ise bu bölgelerden küçük biyopsiler alınır. Biyopsi öncesi ağrı olmaması için lokal uyuşturucu ilaç uygulanır ve işlem ağrı hissedilmeden tamamlanır.
E- Nabız sistemi üzerinden web sitesi ve mobil uygulamasından sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ancak, patoloji sonuçlarına ulaşmak için öncelikle E-Nabız'a üye olmanız ve sonra da E-Nabız'a giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra, "Tahlil Sonuçları" sekmesini seçerek patoloji sonuçlarına ulaşabilirsiniz.
Hasta ağrı veya rahatsızlık hisseder ise ağrı kesici kullanabilir. Ancak özellikle kan sulandırıcı etkisi olan aspirin almamaya dikkat etmelidir. Kalın iğne biyopsisi kesin sonuç verir mi? Kalın iğne biyopsisi %95 doğruluk oranına sahip, güvenilir bir yöntemdir.
Patoloji laboratuvarında işlerin yoğunluğuna bağlı olarak tüm sitoloji ve biyopsi raporları en geç 3-5 gün içerisinde rapor edilebilmelidir. Bazı istisnai durumlar olabilir.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Rahim Kanseri Ağrısı Nereye Vurur? Rahim ağzı kanseri, sırt ağrısı, bacak ağrısı, pelvik ağrı, kemik ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kilo kaybı durumları da görülebilmektedir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri