En altta ekmek, üstünde yoğurt var. Herhangi bir meze yok. Tirit fiyatı 16 Nisan'da 80₺, su 4₺.
Porsiyon 100 TL. Ben bu kadar lezzetli bir et yemeği yediğimi hatırlamıyorum.
"Tirit Şanlıurfa'ya özgü geleneksel bir lezzettir. İnsanlar sabah erkenden gelip tirit yiyerek işine gider. Genelde kış aylarında bolca tüketilen faydalı bir yemektir. Sabah 04.30-11.00 arasında tüketilir ve bu saatten sonra biter."
Düdüklü tencere içerisine kuşbaşından biraz daha büyük etleri doğrayın ve 2 su bardağı su ekleyin. Tuz, karabiber ve defne yaprağı attıktan sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatın. 30-40 dakika arasında bir süre pişirin. Etlerin lif lif ayrılarak kıvama gelmesine dikkat edin.
Tirit Tarifi İçin Malzemeler
1 adet kırmızı soğan, sumak. 1 büyük kase sarımsaklı yoğurt ( süzme yoğurt) 3 yemek kaşığı tereyağ Pul biber, maydanoz.
İlgili 21 soru bulundu
Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir.
Simit Tiridi Tarifi Nasıl Yapılır? Bayat simitleri ince ince dilimleyin. Sarımsakları ezerek yoğurtla karıştırın. Et kuyunu kaynatın, kaynayan et suyunun içine dilimlediğiniz bayat simitleri atın, yumuşayan simitleri kevgir yardımıyla süzerek servis tabağına alın.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Tirit kelimesi Türkçe'de "süte veya et suyuna batırılmış ekmek" anlamına gelir. Farsça tirīd veya tarīd تريد/تريد z "süte veya et suyuna batırılmış ekmek" sözcüğünden alıntıdır.
Simit Tiridi - Kastamonu
Simitler bir tabağa küçük parçalar halinde doğranır. Tencerede kaynatılmış olan kemik suyu bu simitlerin üzerine dökülür. Bunun üstüne sarımsaklı yoğurt ve onun üstüne de 6-7 saat süresince ağır ateşte kavrulmuş kıyma dökülür. En üste ise eritilmiş tereyağı dökülerek hazırlanmış olur.
Şanlıurfa zengin yemek kültürüne sahip bir şehirdir. En meşhur yemeklerinden biri olan tirit ise soğuk havalarda tüketilmesi gereken ve birçok faydası olan zengin bir yemektir.
Bayat ekmeklerin üzerine su (genellikle et suyu) döküldükten sonra üzerine et, tavuk gibi malzemeler konularak yapılan yemeklerin tümüne tirit deniyormuş. Hatta bayat ekmeklerin üzerine şerbet döküp, onun üzerine de vişne reçeli, vb. gezdirilerek yapılan tatlı versiyonları bile varmış.
Tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemektir. Yörelere göre kullanılan et türü değişiklik göstermektedir. Kaz, ördek, koyun eti, inek ve tavuk eti kullanılan et türlerindendir. Tirit genel olarak Karadeniz ve Doğu bölgelerinde sıklıkla yapılmaktadır.
Kayseri Tiridi
Bu yemek birçok yörede yapılan ve sevilen bir lezzettir. Kırmızı et veya tavuk etiyle hazırlanmaktadır. Rulo şeklinde sarılan yufkanın üzerine tiftik halinde bulunan et ve özel sos konularak servis yapılmaktadır.
İlk olarak yağımızı derin bir tavaya koyuyoruz ,kızarınca üzerine kıymayı koyup kavuruyoruz, üzerine yumurtayı kırıp karıştırıyoruz ,üzerine salçayı baharatları tuzu koyup karıştırıyoruz, üzerine sıcak su ilave ediyoruz, suyu göz kararı yapıyoruz, duru olmayacak çokta koyu olmayacak ,sonra sarımsak rendeliyoruz ...
Tirit, et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemektir. Tirit kelimesi Farsça bir kelimedir. Yörelere göre çok farklı et çeşitleri konulabilir. Kaz, ördek, tavuk, inek, koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır.
Konya denilince ilk akla gelen yemek nedir sorusunun cevabı kesinlikle” Etliekmek. Pideye benze de kendine has pişirme yöntemi ve tadıyla pideden çok farklı.
Domates rendemizin içine 1 tatlı kaşığı salça, biraz tuz, zeytinyağı ve yarım limon sıkılarak pişirilir. Sos hazır olduktan sonra et suyu soğumuşsa kaynatılır ve sıcak durumdayken içine dilimlenmiş tirit ekmekleri atılır.
Tirit Kütahyanın yöresel yemeğidir.
Tamtak tiridi de ankara yöresine ait lezzettir.
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, özel olarak beslenip kışın yağlandıktan sonra kesilen kazların odun ateşi karşısında yavaş yavaş kızartılmasıyla yapılan "kaz tiridi" iştah kabartıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri