Biyopsi işleminde, çok ince plastik bir alet ile parça alındığından dolayı rahim ağzının genişletilmesine gerek kalmayabilir. Doktor muayenesinde anestezi gerektirmeden endometrial biyopsi de uygulanabilir. Bu esnada hasta çok az bir ağrı hissedebilir.
Kolposkopi işlemi sırasında rahim ağzına uygulanan özel boyalar ile eğer kanser açısından riskli değişiklikler saptanmış ise bu bölgelerden küçük biyopsiler alınır. Biyopsi öncesi ağrı olmaması için lokal uyuşturucu ilaç uygulanır ve işlem ağrı hissedilmeden tamamlanır.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Bu normaldir ve birkaç gün içinde geçer. Eğer ağrı ve şişkinlik birkaç gün içinde azalmaz veya şiddetlenirse, doktorunuza danışın. Rahim biyopsisi sonrasında, genellikle birkaç gün içinde normal aktivitelerinize dönebilirsiniz ancak bazı durumlarda, doktorunuz tarafından fiziksel aktivite kısıtlaması olabilir.
İşlem yaklaşık 10 dakika civarında sürer. Lokal anestezi ile yapılırsa hasta işlemden kısa süre sonra ayağa kalkabilir ve hastaneden çıkabilir. Genel anestezi ile yapılırsa işlemden 1-2 saat sonra hastaneden (veya muayenehaneden) çıkabilir. İşlemden sonra az miktarda kanama veya lekelenme olması normaldir.
İlgili 25 soru bulundu
Tiroit biyopsi sonrasında biyopsi yapılan bölgede çok hafif bir ağrı ve hafif ödem görülebilir. Klasik ağrı kesicilerle bu ağrı rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Hastanın biyopsiden sonra iki gün süreyle, ağrı olursa ağrı kesici kullanması önerilmelidir.
Hastada klinik olarak şüphelenilen hastalık, patolojik incelemeler sonucu ekarte edilebilir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Bu işlem, anormal vajinal kanama, infertilite sorunları, endometrial hiperplazi veya kanser şüphesi gibi durumların teşhisinde önemli bir rol oynar. Endometrium küretajı veya biyopsi olarak da bilinen rahimden parça alma işlemi, genellikle hastane veya muayenehane ortamında gerçekleştirilir.
Akciğer biyopsisi lokal anesteziyi takiben yapıldığından tamamen ağrısız bir işlemdir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
Her yarada olduğu gibi cerrahi yaraların da temiz tutulması iyileşme süresini olumlu etkiler. Eve döndüğünüzde sıklıkla duş şeklinde yapacağınız bir banyo ile yaranızı temiz tutabilirsiniz. Yara yerinin sabunlamanıza gerek yoktur, su yeterli olacaktır.
Servikal bölge sinir bakımından çok zengin olmadığı için bu alanda yapılan biyopsiler genellikle ağrılı değildir. Rahim ağzı bölgesinden parça alındığı sırada hasta hafif baskı ve kramplar yaşayabilir. Vajina ve vulvanın alt kısmında yapılan biyopsi ağrıya yol açabilmektedir.
Hastaların ortalama 1 hafta süre ile cinsel ilişkiden uzak durmaları önerilir. Eğer biyopsi alınmış ise ilişki yasağı 15-20 gün süreye kadar uzatılır.
Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir.
Farklı nedenlerden dolayı uzun süre ile östrojen kullanımının, progesteron ile dengelenmediği durumlarda rahim duvarı kalınlaşması görülebilir. Uzun regl aralıkları olan, diyabet, obezite ve polikistik over sendromu gibi hastalıklara sahip olan kişiler de risk grubundadır.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Sıklıkla kesin tanı için ek istenilecek testlere bağlı 2-10 gün arasında sonuçlar elde edilmektedir. Ancak bazı durumlarda alınan doku sonrası ek incelemelere duyulan ihtiyaç nedeniyle, bu süreler uzayabilmektedir. Memorial Patoloji'de testlerin %90'ı için güncel raporlama süresi 6 gündür.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Biyopsi yerinde nelere dikkat etmeliyim? Biyopsiden önce, iyileşen biyopsi bölgesinin bakımı hakkında ayrıntılı talimatlar alacaksınız. Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması genellikle yaklaşık bir hafta sürer.
İşlem öncesi damar yolundan sedatif ilaç verileceğinden hastanın işlemden 5-6 saat öncesine kadar aç kalması gerekir. Sırt üstü yatan hastanın ilgili bölgesinde küçük bir kesi açılır ve iğne biyopsisi yöntemi ile doku parçası alınır. Hasta o gün hastanede gözlem altında kalır, ertesi gün taburcu edilir.
Kemik iliği biyopsisi sedasyon altında gerçekleştirilmişse işlemin ardından hasta yaklaşık 1 saat gözetim altında tutulur. Hasta işlemin ardından yürüyerek hastaneden ayrılabilir. Genellikle işlem sonrası yatış gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri