Rahmân sûresinde ikil (tesniye) bir anlatış biçimi hâkimdir. Bunun sûrede otuz bir defa tekrar edilen, “Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” meâlindeki hitabın insanlara ve cinlere yönelik olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Bu kapsamda Rahman suresinde otuz bir defa tekrar edilen “فباي الاء ربكما تكذبان” ayetinin geçtiği ayet örüntüsünü ele alıp daha sonra tekrar eden ayet bağlamı içerisinde değerlendirilmiştir.
Rahman suresinde 30 kez tekrarlanan bu ayetler gerek bir ayet gru- buyla gerekse de yalnızca bir ayetle bağlam oluşturmuştur. Muhatap- ların akıl ve idraklerini, soru sorarak harekete geçirmiş ve bu yolla surenin başında bulunan Allah'ın er-Rahman ismine yönlendirmiştir.
Bu isim, sûre-i şerif'in muhtevâsı ile de alâkalıdır. Zira sûre-i şerif'in içerisinde, baştan sona kadar Allah-u Teâlâ'nın engin rahmeti ve rahmet-i ilâhî'nin görüntüleri anılmıştır. Bu sûre-i şerif'e ayrıca "Kur'an'ın gelini" mânâsına gelen "Arûsü'l-Kur'an" ismi de verilmiştir.
Bu rivayete göre, cinlerin Resulullah'ı (asm) Kur'an okurken dinlemeleri olayı, nübüvvetin onuncu yılında, onun Taif'ten dönerken yolda dinlendiği bir esnada vuku bulmuştur. Bu rivayetten, cinlerin okunurken dinledikleri sûrenin Rahmân sûresi olduğu anlaşılmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Sûre, adını ilk âyeti oluşturan ve Allah'ın sıfatlarından biri olan “er-Rahmân” kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca, Allah'ın nimetleri, birliğini ve kudretini gösteren kâinat delilleri ve günahkârların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet konu edilmektedir.
Rahman suresi insanlar tarafından 70 defa okunursa, o zaman o kimseler refah ve huzura kavuşur. Peygamber Efendimiz (sav) dediğine göre, her kim Rahman, Hadid ve Vakıa Surelerini düzenli bir şekilde okursa o kişi cennette Firdevs cenneti sakini olarak anılacaktır.
Bu nimetler arasında belli bir hesap ve düzen içinde insana hizmet için görevini yerine getiren güneş, ay, yıldızlar, gök ve yer, ağaçlar, bitkiler, çeşit çeşit meyveler, yer küresinin su kısmını oluşturan denizlerde hâkim olan düzen ve bunların hayat için sağladığı faydalara temas edilir.
Rahman suresi eğer önceden ezberlenmiş ise abdestsiz halde de okunabilir. Fakat Kuran'ı kerime eline alıp okunması için abdest gereklidir. Kutsal kitabımızı eline almadan, yüzüne bakmadan ezber halinden okunması mümkündür.
"öyleyse rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz" manasına gelen ve kuranı kerimin iki adet mucizesini içeren rahman suresinde sık sık tekrarlanan ayettir.
Bahsedilen kelime Rahman suresinde otuz bir defa tekrarlanır. Aslında kelimenin doğrusu ve tamamı “Kezziban” değil “Tükezziban”dır. Anlamı ise “Yalanlarsınız, yalanlayabilir misiniz, İnkâr edebilir misiniz”dir. Kelime tek başına alınırsa bir anlam çıkarılmaz.
Şimdi Rabbinizin hangi ni'metlerini yalanlıyorsunuz? Rabbinizin hangi ni'metlerini tekzîb idersiniz? (Ey insanlar ve cinler) Bu durumda Rabbinizin hangi nimeti karşısında yalan söyleyebilirsiniz? Öyleyse Rabbinizin hangi nimetini yalanlayabilirsiniz.
"ey cin ve insan toplulukları, göklerin ve yerin bazı bölgelerinden çıkıp ötelerine geçmeye, irtibatlar kurmaya gücünüz yetiyorsa, süratle gidin, nüfuz alanları kurun. büyük gücünüz, gelişmiş güçlü teknolojiniz, kudretli bir devletiniz olmadan nüfuz edemezsiniz, irtibatlar, nüfuz alanları kuramazsınız."
Rabbinin tapısına varmaktan korkana iki cennet var. Rabbinin makamından korkanlara (O'nun huzurunda günah işlemekten utananlara, biri dünyada diğeri ahiret hayatında) iki cennet vardır. Hesap vermek için, Rabbinizin huzurunda durmaktan korkan kula, iki cennet vardır.
Rahmân ismi, Kur'ân-ı Kerîm'de sure başlarındaki besmele kullanımları23 hariç elli yedi defa24 zikredilmektedir. Söz konusu elli yedi yerde rahmân ismi genellikle bir başka sıfatla değil, yalnız kullanılırken sadece altı defa rahîm vasfına eşlik etmektedir.
Keziban ismi Kur'an-ı Kerim'de ( Rahman Suresi 13, 16, 18. ayetler) yer almaktadır; ancak Keziban ismini koymak caizdir.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
Fakat Kur'an-ı Kerime elle ya da dokunarak abdestsiz okunamaz.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Allah'ın nimetlerine ve azametine tekrar tekrar vurgu yapılan Rahman Suresinin okunması Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından da 'Kim Rahman Suresini okursa, Allah'ın verdiği nimete şükretmiş olur' Hadis-i Şerifi ile desteklenmektedir.
Rahman Suresi Ölülere Okunur mu? Mezarlık ziyaretlerinde Fatiha ve Kevser suresi ile birlikte okunmasında bir sakınca yoktur.
Dünya nimetleri bir yönden nimet olsa da din nimet hayrın ve nimetin tümü teşkil eder. Hayırlı nimet veren, yüce Allah'tır. . Sonuç olarak En büyük nimet, kulların Rablerini bilmeleri onu birlemeleri, peygamberlerine ittiba etmeleri, şeriata uymalarıdır.
Rahman suresi okunmadan önce iki rekat hacet namazı kılınmalıdır. Namazın ardından tövbe edilir ve salavat getirilir. Dilek neyse dile getirilir ve Rahman suresi 3 kez okunur. Sure okunduktan sonra tekrar salavat getirilir ve Allah'a şükredilir.
Mekke'de indirildiğine inanılan Rahman suresi dini kaynaklarda Kur'an'ın edebi değeri açısından en üst seviye olarak örnek gösterilen bir suredir. Ayetleri kısa cümlelerden oluşmaktadır.
''RAHMAN SÜRESİ'' 13.AYET: ''FEBİ EYYİ ALÂ RABBİKUMA TUKEZZİBAN'' ''ŞİMDİ RABBİNİZİN HANGİ NİMETLERİNİ YALANLIYORSUNUZ..?'' | By Bir Sevdadır Bingöl | Facebook.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri