RAHMÂNÎ BİR ÖZELLİK: CÖMERTLİK… İnsana dışarıdan gelen ve onu yönlendiren düşünce ve duyguların kaynağı ya Rahmânî'dir ya da Şeytanî… Allah Teâlâ'dan kuluna güzel duygular ve düşünceler gelir. Bunlarla Yüce Yaratan, o kuluna, doğru yolu bulması, iyilikleri ve güzellikleri hayatında gerçekleştirmesi için yardım eder.
rahman. Herkese, her canlıya merhamet eden. Ayrım gözetmeksizin tüm canlılara merhamet eden, koruyan.
Rahmanî yönden maksat ise, yine içimizde bulunan ve kalp yakınındaki meleğimizle el ele verip bizi iyiliğe, hayra, güzelliğe, yapıcılığa, sevaba, salih amele, iyi ahlâka, Rıza-i Barî'ye, Allah için amel işlemeye dâvet eden kalbimizdir, vicdanımızdır, akl-ı selimimizdir.
Değerli kardeşimiz, Cevap 1: Rahmani uyarı, Rahman olan Allah tarafından yapılan uyarıdır. Bu uyarılar, açık vahiy olan Kur'an'la, zımni vahiy olan sünnet / sahih hadislerle yapıldığı gibi, kalbin iletişim hattıyla sağlanan ilham ile de olur.
Felâket ve musibetlerin birer İlâhî ikaz veya gazap olduğu inancı, bütün semavî dinlerde mevcut. Kaynağı mukaddes kitaplar. Kullara düşen ise, musibetlerin bu mesajını gecikmeden okuyup, kendilerine çekidüzen vermeleri. Bediüzzaman Hazretleri, musibetleri bir yönüyle 'İlâhî birer ihtar ve ikaz' olarak ifade etmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Deprem Allah'ın takdiri, gazabı ve imtihanı değil. Bu yeryüzü hareketidir. Tektonik hareketlerin ve kırılmaların bir nedenidir. Allah çok merhamet edicidir, çok bağışlayıcıdır.
RAHMÂNÎ BİR ÖZELLİK: CÖMERTLİK…
İnsana dışarıdan gelen ve onu yönlendiren düşünce ve duyguların kaynağı ya Rahmânî'dir ya da Şeytanî… Allah Teâlâ'dan kuluna güzel duygular ve düşünceler gelir. Bunlarla Yüce Yaratan, o kuluna, doğru yolu bulması, iyilikleri ve güzellikleri hayatında gerçekleştirmesi için yardım eder.
Rahman Arapça kökenli bir kelimedir. Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış ve Türkçede yerleşik olarak kullanılan bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında anlamı 'Herkese, her canlıya Merhamet eden, (Tanrı)' anlamı üzerinden değerlendirilmektedir.
Raḥmān; Allah'ın bir sıfatı, İbranice ve Aramice "merhamet eden", fiil olarak sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama, rahmet anlamlarına gelir. Aynı fiil kökü Arapçada da mevcut olduğu halde, sıfat biçimi Aramcadan alıntıya işaret eder.
Rahmân ismi, "insan-hayvan, mü'min-kâfir farkı gözetmeksizin her canlının her türlü rızkını veren ve onları koruyup gözeten” mânâsına gelir. Rahîm ise, “iradesini doğru kullanan kullarına iman, ibadet, hidayet saadetini kazandıran ve onlara ebedî cennetler hazırlayan” demektir.
Rahman rahmetin ve merhametin bizatihi kendisi ve kaynağı anlamına gelir. Bu sebeple bu isim yalnızca Allah için kullanılır. Rahman kelimesi ayrıca "Tüm yaratılmışlara rızıkları ve her türlü iyilikleri ihsan eden, Tüm yaratılmışlar hakkında hayır ve rahmette bulunan" anlamına gelir.
Er-Rahman, hikmetin gerektirdiği tarzda a'yânın kabiliyetlerine göre varlığı ve kemali her şeye yayan demektir. Er-Rahim ise, kendisine vacib kıldığı şekilde, özel manevi kemali kullarından itaat ve ibadet edenlere verendir.
Nefes-i Rahmanî, Hakk'ın varlığının bizzat aslı değildir çünkü hakiki varlık sadece Cenâb-ı Hakk'a mahsustur. Nefes-i Rahmanî, varlığın birliği esasına dayanan ve tüm varoluşu ihata eden nurun zuhûr ve tecellîsidir.
Atın arka ayaklarını aynı anda öne atarak yürümesine rahvan denir.
Bu bağlamda Allah, –rahmet ve merhametinin bolluğunu ifade eden rahmân ismini de anarak– kendisine iman eden kulları için bir sevgi yaratacağını, yani onları seveceğini ve diğer kullarına da sevdireceğini, dolayısıyla müminler arasında kardeşlik ve muhabbet duygularını gelişeceğini bildirmektedir.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü. Bu duyguların gösteriliş biçimi farklı farklı olsa da herkes temel de bu 6 duyguyla doğar.
Rahmani: Rahmân olan Allâh'a âid, mensûb, ilgili, Allâh'tan gelen hayırlı şeyler gibi anlamlara gelmektedir.
Rahmânî rüya
Rahmânî rüya, “rü'yâ-yı sâdıka yada rü'yâ-yı sâliha” dır. Nefsânî rüya, insanın hayal ve kuruntuları, uyku esnasındaki dış etkiler ve günlük meşgalelere ilişkin rüyalardır.
Cumhur: Mevlevi ve Bektaşi dergahları dışında topluca okunan ilahilere verilen addır.
Kutsal Ruh, Yahudilikte Tanrı'nın evren veya yaratıkları üzerindeki ilahi gücü, kalitesi ve etkisine atıfta bulunur. İznik Hristiyanlığı'nda Kutsal Ruh, Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. İslam'da Kutsal Ruh, ilahi eylemin veya iletişimin bir aracısı olarak hareket eder.
“Deprem zina'dan olmaz. Deprem acık giyinmekten olmaz. Deprem alkolden olmaz. Deprem doga olayıdır, depremin mizahi olmaz.”
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Tektonik hareketlerin ve kırılmaların bir nedenidir. Allah çok merhamet edicidir, çok bağışlayıcıdır. Bu ayetlerde açıkça belirtilmiştir. Depremler kesinlikle bir imtihan değildir.
Bu isim, sûre-i şerif'in muhtevâsı ile de alâkalıdır. Zira sûre-i şerif'in içerisinde, baştan sona kadar Allah-u Teâlâ'nın engin rahmeti ve rahmet-i ilâhî'nin görüntüleri anılmıştır. Bu sûre-i şerif'e ayrıca "Kur'an'ın gelini" mânâsına gelen "Arûsü'l-Kur'an" ismi de verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri