RAHMÂNÎ BİR ÖZELLİK: CÖMERTLİK… İnsana dışarıdan gelen ve onu yönlendiren düşünce ve duyguların kaynağı ya Rahmânî'dir ya da Şeytanî… Allah Teâlâ'dan kuluna güzel duygular ve düşünceler gelir. Bunlarla Yüce Yaratan, o kuluna, doğru yolu bulması, iyilikleri ve güzellikleri hayatında gerçekleştirmesi için yardım eder.
rahman. Herkese, her canlıya merhamet eden. Ayrım gözetmeksizin tüm canlılara merhamet eden, koruyan.
Yani insana en yakın olan ve insanın dünyasında da, ahiretinde de mührü bulunan, kendi bedeni değil, kendi nefsi değil, kendi ruhu değil; kendi Rahman'ıdır.
Kur'ân-ı Kerîm, beşeriyet için Rahmânî sadâları işitmek, ilâhî nefhayı rûhunda hissetmek ve daha bu dünyada iken Allah ile sohbette bulunmanın en feyizli yoludur.
Besmelede ve Kur'ân-ı Kerîm'in ilk suresi Fâtiha'da kendisini Rahmân ve Rahîm olarak tanıtan Allah, kullarına nimet veren, acıyan ve onları bağışlayandır. Allah'ın mahlûkata Rahmân ismiyle tecelli edip rahmet etmesi, kul için her türlü ihtiyacı gidermeyi irade etmesi manasınadır.
İlgili 35 soru bulundu
Rahmani uyarı, Rahman olan Allah tarafından yapılan uyarıdır. Bu uyarılar, açık vahiy olan Kur'an'la, zımni vahiy olan sünnet / sahih hadislerle yapıldığı gibi, kalbin iletişim hattıyla sağlanan ilham ile de olur. - Uyarı, zararlı şeylerden sakındırmak için uyarılan kişiye yapılan ilahi bir lütuftur.
Rahmân ve rahîmin ilâhî isimler olarak anlam farkları üzerinde durulmuştur. Yaygın kanaate göre rahmân dünya hayatında herkesi, rahîm ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder.
İhlasla “Er-Rahman” zikrini çeken kişinin; kalbi yumuşar, düşmanlarından emin kılınır ve maddi nimetlere erişir. 2. Allah tarafından sevilmeye mazhar olunur. 3. Cuma günü okunan “Ya Rahman Celle Celalühü” zikri, istenen dileğe kavuşmayı sağlar.
Er-Rahman isminin anlamı da merhamet edendir. Allah dünyadaki bütün canlılara merhamet eder sözü, Er-Rahman isminden geliyor.
İki türlü sevgi vardır; biri nefsani sevgi diğeri de ruhani sevgidir. Birinde nefis ile sevilir, ötekinde ise gönül ve ruh ile sevilir. Allah ayette buyuruyor: ''Nefahtu fihi min rûhî'' “Size kendi ruhumdan üfledim.” Rabbimizi ruhumuzla seviyoruz; çünkü ruh sahibini, rabbini istiyor.
Varlık dünyası içerisinde en mükemmel yaratılan varlık, kuşkusuz insandır. İnsan en güzel bir şekilde yaratılmıştır. (Tin, 94/5.) İnsanın zahirî suretinde bir güzellik vardır.
Muzaffer Efendi Hazretleri buyurdular ki; Allah'dan sonra en büyük varlık Hazret-i Peygamberdir, peygamberinizi iyi bilin!
Değerli Kardeşimiz; Ruhani denilince kelime manasıyla cismani olmayan bütün varlıklar anlaşılır. Bunlar; melekler, cinler ve şeytanlar olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Şeytanlar da aslında cin grubuna girerler ve onların inanmayan kısmına denilir.
Er-Rahman, "merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak" anlamlarına gelen rahmet kökünden türemiş bir kelime olup "şefkat ve merhamet eden" anlamlarına gelmektedir. Kelime Allah'a(c.c.) nispet edildiğinde "sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan" anlamı içermektedir.
Anlamı Bağışlayıcı, sevdiklerine ve müminlere merhamet eden,onlara nimet veren, onları koruyan, onlara acıyan demektir.
Rahman Arapça kökenli bir kelimedir. Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış ve Türkçede yerleşik olarak kullanılan bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında anlamı 'Herkese, her canlıya Merhamet eden, (Tanrı)' anlamı üzerinden değerlendirilmektedir.
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir. Ayrıca kişi Allah'ın huzurundaymış gibi olur. Zikir kalp ve ruhun gıdasıdır.
- Kederli olan bir kimse “Ya Rahman” teşbihine devam ettiği takdirde Allah'ın da izniyle bu dert ve sıkıntılarından kurtulmaktadır. - Sıkıntıda olanlar “Er-Rahim” ismi şerifini okuduğunda çeşitli lütuf ve ikramlara mazhar olmaktadır. - Namazdan sonra “Ya Rahim” teşbihi yapılırsa, kişi maddi ve manevi rızıklar kazanır.
Allah CC Örnek Anlatımı:
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
Rahman ve Rahim koruyan, kavrayan ve kapsayan olarak, adeta yerin ve göğün kucaklamasıyla sarar. Biz biz olmamışken, bir şekle bürünmemiş ve bir Rahimde şekillenmemişken dahi her halini bilen, bir şemsiye gibi koruyup rahmet eden, Rahman enerjidir.
Rahman suresi eğer önceden ezberlenmiş ise abdestsiz halde de okunabilir. Fakat Kuran'ı kerime eline alıp okunması için abdest gereklidir. Kutsal kitabımızı eline almadan, yüzüne bakmadan ezber halinden okunması mümkündür.
Er Rahim, kullarına karşı bağışlayıcı olan ve merhamet eden demektir. Kuran-ı Kerim'in birçok ayetinde Allah'ın tüm kullarına karşı merhametli olduğu yazılıdır. Er- Rahim esması, Allah'ın hem bu dünyada hem de ahirette mümin kullarına karşı merhametli olması demektir.
er-Rahmân ismi de varsayım tarafı ağır basan ve yalnızca Allah için kullanılan bir özel isimdir. Çünkü dil açısından (rahm) ve (rahmet)ten türemiş ve sürekli ve pek fazla acıma mânâsına gelen bir sıfat-ı müşebbehe kipidir ki çok merhametli, çok rahmet sahibi mânâsına bir sıfattır.
Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi.
İnsan ile olan ilişkisi bakımından Rahman isminin en büyük tecellisi, her anne'nin çocuğuna göstermiş olduğu o muhteşem şefkat duygusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri