Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Bazı çalışmalarda, rahim alınması sonrasında kadınların % 30 unda sık idrara çıkma, sürekli idrar hissi ve idrarını tutamama gibi belirtilerin ortaya çıktığı gösterilmiştir. Bu problemler cerrahi girişimi gerektirecek kadar ciddi olabilir.
Yaygın olarak “rahmin alınması” olarak adlandırılan bu işlemin sonunda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar ve düzenli adet kanamaları kesilir. Hastalığın türüne ve seyrine göre işlem sırasında rahim ile birlikte yumurtalık ve tüplerin çıkarılması da gerekebilir.
Normalde ortalama 6 hafta içinde eriyen bu dikişlerin bazen erime süresi uzayabilir, erime sürecinde hafif kahverengi-pembe bir akıntı ortaya çıkabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Enfeksiyon: Operasyon bölgesinde, karın içinde ve idrar yollarında enfeksiyon oluşabilir. Yara enfeksiyonları cerrahi pansuman ve antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bütün bunlar hastanede kalış süresini ve iyileşme süresini uzatabilir. Diğer komplikasyonlar: Nadiren,mesane, üreter ve barsak yaralanması olabilir.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Toplumsal normlardan doğan endişelerden kaynaklı olarak rahmin alınması cinselliği etkiler migibi sorular sıklıkla akla gelmektedir. Kadın cinsel organı vajina ve rahim birbirine bağlı yapılar olsa da aslında iki ayrı yapıdır. Bu durumda rahmin alınması cinselliği etkilememektedir.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Korse karın germe ameliyatında en etkili şeydir ve korsenin ameliyattan sonraki ilk 3 hafta takılması gerekliliği karnın düzlüğünü etkileyecek ve fazla bir koruma alanı oluşturacak olmasındandır.
Miyomlar iyi huylu tümörler oldukları için miyom ameliyatında rahmin alınması gerekli değildir. Özellikle genç, çocuğu olmayan veya gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyom ameliyatları çok önemlidir.
Bol sebze, meyve ve protein tüketmek, Günde 8-10 bardak su içmek, Lifli gıdalarla beslenerek barsak hareketini artırmak, İlk günler gaz yapan gıdalardan kaçınmak.
Rahim Alınma Ameliyatında Ölüm Riski Var Mıdır? Rahim alma ameliyatında ölüm riski yaklaşık olarak 10.000 de 1 olarak görülmektedir. Uzman hekimler tarafından yapılan ve özel olarak bakım yapılan hastanelerde yapılan rahim alma ameliyatı çok az komplikasyon içerir ve ölüm riski yok denecek kadar azdır.
rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir. Hastanın ameliyat sonrası adet görmesi kesilir ama yumurtalıkları alınmadı ise menapoza girmez.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Rahmin ameliyat ile alınması (histerektomi), genel olarak cinsel sorunlara neden olmaz. Hatta tam tersine rahim ameliyatları sonrasında cinsel performansta artış bildirilmiştir.
Histerektomi yaptığımız bir hasta da doğal yollardan gebelik elde edilemez. Tüp bebek de mümkün değildir. Bu durumda tek yöntem taşıyıcı annelik ile yumurtanın başka kadının rahmine yerleştirilmesidir.
Çıkarılır çünkü rahim dokusunun lenf sıvısının tahliyesi kasık lenf düğümlerine yani lenf havuzlarına olur. Buradaki lenf havuzları ameliyat sırasında çıkarılınca, artık bacaktan gelen lenf sıvısı dökülecek bir havuz bulamaz ve bacakta birikir. Bu nedenle bacakta şişlik ve lenfödem oluşur.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Ameliyattan sonraki ilk 1 ay ağır kaldırmamalıdır. Rahim alınma ameliyatından sonraki 4-6 haftalık süre zarfında cinsel ilişki olmamalıdır. Ameliyattan sonra bazen zorlamalara bağlı kasık ağrısı yaşanabilir. Bu nedenle zorlayıcı aktivitelerden uzak durulmasında fayda vardır.
Beklenmedik akıntı ve kanama durumlarında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Hastaneden taburcu olduktan sonra günde mutlaka 15-20 dakika aralığında yürüyüş yapmanız gerekir. Rahim alma operasyonu sonrasında 30-45 gün sonra ancak yeniden cinsel ilişkiye girilebilir.
Rahim alınması ameliyatı kaç saat sürer? Ameliyat sebebine göre ameliyat süresi değişkenlik göstermekle beraber ortalama 2-4 saat civarında sürer. Kanser nedeniyle yapılan operasyonlar daha uzun zaman alabilir.
Histerektomi sonrası kadın adet göremez. Histerektomi sadece rahmin çıkarılmasıdır. Birlikte yumurtalıklar çıkarılmadığı takdirde adet görülmediği halde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar oluşmaz.
Evet. Rahim ve rahim ağzı alındıktan sonra da vajinadaki bir takım problemlerden dolayı kanama gelişebilir. Bazı ameliyatlarda rahim ağzı bırakılarak rahim çıkarılır. Bu durumda rahim ağzından da kaynaklanan kanamalar görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri