Osmancık pirinç, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Trakya'dır. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Püf 1: Pirinci iyi seçin
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
Hemen her yemeğe eşlik eden güzel pilavlar pişirmek için güvenle tercih edebileceğiniz Yayla Yerli Osmancık Pirinç; çorba, dolma ve zeytinyağlı yemeklerde ya da sütlaç ve zerde gibi tatlılarda da kullanılabiliyor. Pirincinizi bir süre suda bekleterek fazla nişastasının akmasını sağlayabilirsiniz.
Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor. Yalnızca ılıman iklimli ve yoğun yağış alan topraklarda yetişmesi, basmati pirincinin tüm dünyada oldukça değerli bir besin olarak kabul edilmesini sağlamış.
İlgili 37 soru bulundu
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır. Osmancık-97'nin, markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü'nce 14.12.2005 tarihinde marka tescili yapılmıştır.
OSMANCIK PİRİNÇ
Bunun dışında Samsun Bafra bölgesinde de ekimi yapılır. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
Osmancık pirinç camsı ve mat bir görünüme sahip olduğu için pirinç pilavı yapılmakta oldukça sık tercih edilmektedir. Sütlaç ve dolma yapımında da tercih edilen Osmancık pirinci oldukça fazla oranda nişasta içerdiği için pilav yapılmadan önce mutlaka sıcak su da bekletilmelidir.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir.
İyi pilav pişirebilmek için suyunu iyi ayarlamak gerekir. Pirinçler cinslerine ve yapılarındaki nemlerine göre ortalama 1 ölçüye 1,5-2 ölçü su kullanılır. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içerisine 3-4 damla limon suyu koyun.
PİLAV TENCERESİ NASIL OLMALI? Önemli olan tencerenin fazla derin olmaması, yayvan ve kapaklı her tencere pilavın pişirmek için ideal olacaktır. Çelik, teflon veya seramik; hangisi kullanım alışkanlığınıza uygunsa onunla mükemmel pilav yapmak mümkün.
Uygun bir pilav tenceresinin içerisine tereyağı ekleyin. Tereyağı eridikten sonra pirinçleri ekleyip kavurmaya başlayın. Pirinçler tane tane dökülmeye başlayana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu ile pilavınız daha lezzetli olacaktır.
İşte iyi bir pilav yapabilmek için pirinçlerin yapışmamasını sağlayacak püf noktalar... Kullanılan pirinç iri taneli bir pirinçse, sıcak suda içine bir kaç damla limon damlatarak bekletilebilir. Ardından soğuk suda iyice durulanır. Bunun haricinde pişirirken de bir kaç damla limon suyu konulabilir.
Küçük parçalara ayırdığınız tereyağını pirincin üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçlerinizin rengi transparanlaşmaya başlayınca üzerine sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ek kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekip göz göz olduğunda pilavınız hazır demektir.
Isınan tereyağı ve sıvı yağın içerisine pirinçleri ilave edip az biraz kavurun. 5. Tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
Seçenekler: 1 kg50,80 TL/kg. 2.5 kg45,60 TL/kg. 5 kg43,54 TL/kg.
%100 yerli üretimi olan Reis Osmancık Pilavlık Pirinç kolay kırılıp parçalanmayan bir yapıya sahiptir. Kolay pişen taneleri sayesinde birçok yemek yapımında kullanmaya uygundur. Sade ve etli pilav yapımında, dolmalarda, çorbalarda ve pirinç ile yapılan farklı yemeklerde kolaylıkla kullanılabilir.
Osmancık (eski ismi: Aflanos), Çorum'un ilçesi olup ilin kuzeyinde yer alır.
Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri