Bilgisayarda bellek tipleri ROM, RAM, PROM, EPROM, EEPROM, Flash Bellek, Ön bellek olarak tanımlanmıştır. Programların kalıcı olarak durduğu sadece okunabilen bellek tipidir.
Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
Önbellek Ne İşe Yarar? Önbellek, veri erişimini hızlandırmak için kullanılır ve cihazların daha hızlı çalışmasını sağlar. Her internet erişiminde, ziyaret edilen her sayfa ile önbellek depolama işine başlar. Ardından aynı veriye tekrar ulaşılmak istendiğinde bu veriye kolayca erişimi sağlar.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür.
L2 önbellek, sonraki CPU tarafından erişilmesi muhtemel verileri tutar. Modern işlemcilerin çoğunda, L1 ve L2 önbellekleri CPU çekirdeğinde bulunur ve her bir çekirdek kendi önbelleğini alır. L3 (Seviye 3) önbellek, en büyük önbellektir ama en yavaş önbellek birimidir.
İlgili 30 soru bulundu
Önbelleğin ne kadar büyük olursa ram'den alınan veriler işlemciye geldiğinde daha fazla veriyi işlerler. Büyük olan daha iyidir ama amacın oyun oynamaksa 6MB yeterlidir. Önbellek miktarı ile clock hızı birbirlerine bağlıdırlar. Önbellek 12 MB bile olsa saat hızı düşükse az veri aktarılır.
L2 Önbellek
L1 Önbellekten daha yavaş olması bir dezavantaj olsada hafızası daha büyüktür ve daha çok veriyi saklayabilir. 256 KB ve 8 MB aralarında ki boyutları işlemciye göre değişmektedir. L2 Önbellek L1 önbellekten sonra tutulması ve işlenmesi gereken verileri bulundurur.
1 gb ile 4gb arasında doğal olara fark olur. Atıyorum 1gb 20-30 gr aralığında ise 4gb 25-35 veya 4 gram'a yakın olur.
ROM BELLEK (Read Only Memory – Sadece Okunur Bellek): Programların kalıcı olarak durduğu sadece okunabilen bellek tipidir. Veri sadece ROM bellekten elde edilebilir.
RAM'in yetersiz olduğu durumlarda ise istenilen işlem ya çok yavaş olur ya da hiç yerine getirilemez. İhtiyaç duyulan bütün bilgileri geçici olarak saklayan RAM bellekte, bilgisayar veya diğer cihazlar kapatıldığında lazım olan enerji kesildiği için bütün bilgiler kaybolur.
RAM Belleklerinizi Düzenli Olarak Temizleyin
RAM belleklerinizi düzenli olarak temizlemek, bilgisayarınızın performansını artırmanın yanı sıra belleklerin ömrünü de uzatır. RAM bellekler, zamanla toz ve kir birikintileriyle kaplanabilir, bu da belleklerin sıcaklığını artırabilir ve performansını düşürebilir.
Android işletim sistemine sahip akıllı telefonunuz, özellikle yüksek bir RAM kapasitesine sahip değilse, bir süre sonra eski performansını göstermeyecek ve birtakım sorunlar ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumda RAM temizleme işlemi yapmak Android telefonunuzu daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
Önbellek ne kadar fazla kullanılırsa sistemin hızı o kadar artar. Ancak elbette önbelleğin boyutuyla ilgili sınırlamalar söz konusu. Bu kimi zaman fiziksel bir sınırlamadır, yani örneğin sabit diskte yer alan tüm içeriği RAM'e aktaramazsınız çünkü RAM'inizin kapasitesi sabit diskinizden çok daha azdır.
32 GB RAM'e sahip olmamak, çoklu görev oturumları için mutlaka bir sorun olmayacaktır ve şüphesiz, takılma veya çökmelerden kaçınarak, nihai tüketim zirveleri için iyi bir bellek marjını garanti eder.
Bence 4 ila 6 yıl daha yetecektir.
1. RAM : Alacağınız bilgisayarın günümüz program ve uygulamalarını rahatlıkla kaldırması için en az 8GB RAM (bellek) ihtiyacı vardır, bu sayının elbette üstüne çıkabilirsiniz, ama kesinlikle 8GB altında bir rakam olmamalıdır.
Bilgisayar, çalıştığı sürece RAM faaliyetini devam ettirir; bilgisayar kapandığı zaman ise RAM'de o an depolanmış olan veriler silinir.
Bu biraz da sisteminizde ne kadar RAM'e ihtiyaç duyduğunuzla da alakalıdır. Güncel bilgisayar dünyasında artık 4GB RAM temel ve günlük kullanıcılar için, 8GB RAM oyun ve orta seviyeli kullanıcılar için ve 16GB RAM ise ileriye dönük üst düzey oyun ve profesyonel grafik kullanıcıları için ideal durumda.
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
Sıkıntı olmayacaktır. CL değerleri, MHz değerleri aynı ise ve uyumluysa sorun yaşamazsınız.
Önbellek miktarı
Örneğin 1 TB boyutundaki HDD'lerde genelde 64 MB önbellek görürüz. Fakat 8 TB almak istediğimizde bu meblağ 256 MB'ye kadar yükselebilir.
Önbellek aracılığıyla depolanan veriler temizlenmediğinde bir süre sonra cihazda problemlere neden olabilir. Örneğin cihazın yavaş çalışmasına neden olabilir. Bu durumda önbellekte tutulan verilerin silinmesi gerekir. Bu işleme önbellek temizleme denir.
cache bellek dediğimiz işlemcinin önbelleğidir L3 ise yeni teknoloji önbelleği daha fazla arttırır. İşlemciler çok hızlıdır ve RAM bu hıza yetişemez o yüzden bunu dengelemek için işlemcilerde cache bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri