Mazereti sebebiyle oruç tutamayanların yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Ramazan ayında lokanta vb. yerlerin açık olmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır.
Ramazan-ı Şerif Müslümanların en mukaddes ayıdır.
Bu açıdan dikkatli olmak gerekir. Ancak çocuklara, yolculara ve oruç tutması farz olmayan Müslümanlar ile, gayri müslimlere yemek satmak veya iftar yemeğini hazırlamak için, lokanta açıp çalıştırmanın bir sakıncası yoktur.
Mazereti bulunmadığı halde Ramazan'da oruç tutmamak haramdır, günahtır. Bu günahı işleyene yemek yapıp önüne koymak caiz değildir. Ramazanda işçiye, hakkı olan yemek parasını vermek caizdir. İşçi bununla yemek alıp iftarda da yiyebilir, bu sebeple fiilen harama yardım mahiyetinde değildir.
Yemeğe çorba ile başlanır.Ramazan ilk günü Ramazanı bütün tutmak nasip olsun diye Tutmaç çorbası içilir. İlk Cuma günü yeşil mercimek çorbası yemenin sevap olduğu söylenir. Diğer günler yoğurtlu çorba, tarhana kızılcık, şehriye çorbaları yapılır.
“Mübarek ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur, Cehennemden azad olur.
İlgili 31 soru bulundu
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.
Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurur : '' Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanlar ve cinlerin azgınları zincire vurularak bağlanır. Cehennemin kapıları kapatılır, hiçbir kapısı açılmaz.
Bu doğrultuda ilk orucu, ilk insan ve ilk peygamber, Hz. Adem'in tuttuğuna inanılır.
Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse, Allah'ın tanıdığı bir ruhsat olmadan, Ramazan'da bir gün orucunu tutmazsa, bütün yılın orucu bile o günün yerini tutmaz." Eğer mazeret var ise, o orucun kefareti tutulur.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'ın rivayet ettiği bir hadiste Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem- -şöyle buyurmuştur: «Kim iman ederek ve mükâfatını da (Allah'tan) bekleyerek Ramazan ayında oruç tutarsa, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.»
Zira keffâret, oruç tutmamanın değil, orucu mazeretsiz olarak kasten bozmanın cezasıdır. Ancak Ramazan orucunun mazeretsiz olarak tutulmaması büyük günah olup, kazasıyla birlikte tövbe etmek de gerekir.
Oruçluyken vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Oruç genellikle yemek yemek ve bir şeyler içmekle bozulur. Herhangi bir yerinizi temizlemek için ağda yapmanız orucu bozmaz. Kıl almak ve aldırmak orucu bozan durumlar arasında yer almaz.
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Ağza gelen sümük ve balgamı yutmak haram değildir. Fakat hoş olmayan bir davranıştır. Tırnak veya tırnak eti yemek ise, özellikle Hanefî Mezhebi'ne göre haramdır.
Eti yenen hayvanların işkembe, karaciğer, dalak gibi sakatatlarının yenmesi caizdir. Bunlardan ve diğer helal olan yiyeceklerden yapılan kokoreç de helaldir, yenilebilir.
Diyanet'ten yılbaşı fetvası: Pasta caiz değil, içki satmak ve aracılık etmek de günah.
Oruç tutmak kulun melekleşmesidir, meleklerin gıpta ettiği bir ibadettir.
Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl oruç fidyesi (günlük) bedelini kişi başı olarak açıklar ve 2022 yılı oruç fidye bedelini 40 lira olarak açıkladı.
“Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”
Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir. Bu sebeple; Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda tutulan orucun eksik olması sözkonusu değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz 9 Ramazan orucu tutmuştur. Bunlardan dördü 29 gün, beşi de 30 gün olmuştur.
"Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, dokuz yıl Ramazan orucunu tutmuştur. Çünkü Ramazan orucu, hicretin ikinci yılının Şaban ayında farz kılınmıştır.
Nafile oruç tutma konusunda kişi serbesttir.
Yani belli bir vakti yoktur; kişi istediği zaman tutabilir. Bazı günler vardır ki bu günlerde oruç tutmak mekruhtur. Bunun dışında kalan her gün oruç tutulabilir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) "Ramazan ayı girince Cennet kapıları açılır, Cehennemin kapıları kapanır ve meredei şeyâtîn zincire vurulur."(Buhari, Savm, 5) buyurmuştur.
Kur'ân-ı Kerîm'de on sekizi çoğul olmak üzere seksen sekiz yerde şeytan (on bir yerde iblîs) kelimesi yer almaktadır.
Şeytan Allah'u Teala'nın kendisine yapmış olduğu iyilik ve ihsanları, ikram ve iltifatları görmezlikten gelmiş, "Adem (a.s.)'e secde et" emrine karşı kibirlenmiş, baş kaldırmıştır. Kör ve kör olduğu kadar da nankör olan şeytan, lanetlenmiş ve rahmetten uzaklaştırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri