Ramazan Bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî', 2/70,72).
Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21). Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).
Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
Kardeşliğin, dayanışmanın ve paylaşmanın zirveye ulaştığı Ramazan ayının mükafat ve bereketinden faydalanmanın bir şükran belirtisi olan fitre bağışlarınızla yurt içinde ve yurt dışında mazlum ve mağdur kardeşlerimize yardım ulaştırıyoruz. 1 Fitre bedeli Asgari 130 TL'dir.
Her Müslüman bireyin vermesi gereken sadaka hükmündeki fitre yardımlarınızı Kızılay'a vererek, Ramazan ayında başta deprem bölgesi olmak üzere ülkemizde ve dünyadaki birçok ihtiyaç sahibine yardım eli uzatabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitre miktarı 130 ₺'dir.
İlgili 45 soru bulundu
2024 yılı için fitre miktarı 130 TL olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl bu rakam 70 TL idi, yani bu yıl %85 oranında bir artış oldu. 2024 yılı için 4 kişilik bir aile için belirlenen en düşük fitre miktarı 520 TL oldu.
Sadaka-i fıtır, borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman'a vaciptir.
Fidye bedeli fitre bedeli ile aynı olup, 2024 yılı için bir günlük fidye bedeli 130 ₺ olarak belirlenmiştir. Fidye / Oruç Fidyesi Kimlere Verilir? - Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksul ve düşkünlere, - 2. veya 3.
30 gün boyunca oruç tutamayacak olanların ise 3 bin 900 TL olarak ödemeleri gerekmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı güncel ramazan fitresi için bir rakam belirtti: Soru: Ramazan fitresi ne kadar 2024 yılındaki rakam nedir? Cevap: Ramazan fitresi 2024 yılı için 130 TL olarak belirlenmiştir.
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir.
Örneğin, anne, baba, büyük anne, büyük baba, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları, bundan doğan çocuklar ve eşine fitre ve zekat verilmez. Ayrıca müslüman olmayanlara, zengine de fitre ve zekat verilmez. Bu hususlar dikkate alınarak, doğru kişilere fitre ve zekat verilmesi gerekmektedir.
Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 594). Ayrıca varlıklı kimsenin müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir.
Bir Müslümanın borçları hesaplandığı zaman sahip olduğu mallar nisab miktarının altında kalıyor ise fitre sadakası verme yükümlülüğü ortadan kalkar. Ancak bir Müslümanın borcu hesaplanıp mevcut mallarından düşüldüğü halde hala nisab miktarda mala sahip ise fitre sadakasını vermek kendisine vaciptir.
Bu sebeple zekatın kimlere verileceği kadar, kimlere verilmeyeceği de fıkhın önemli bir konusudur. Kural olarak zekat anneye, babaya, eş ve çocuklara, Müslüman olmayanlara, zenginlere, Hz. Peygamber (asm)'in yakınlarına ve soyundan gelenlere verilmez.
Ancak farz ihtiyat gereği içki içen, namaz kılmayan ve açıktan (alenî olarak) büyük günahları işleyen kimseye fitre verilmemelidir. 1975- Fitreyi günah işlerde kullanacak olan kimseye, fitrenin verilmemesi gerekir.
Burada bir gün doyurmaktan kasıt 2 öğündür. 2 öğün ise Diyanet'e göre 70 TL olarak hesaplanmıştır. Bir gün oruç tutmamanın kefareti 70 TL olarak belirtilmiştir. 30 gün boyunca oruç tutamayacak olanların ise 2 bin 100 TL olarak ödemeleri gerekmektedir.
Bunun sonucunda “1 günlük oruç fidyesi kaç TL” sorusunun 2024 yılı için geçerli olan yanıtına da ulaşılmıştır. Din İşleri Yüksek Kurulu kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda 2024 fitre ve fidye miktarının günlük 130 TL olarak belirlendiği söylenebilir.
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/122-123). Orucu bilerek bozan mümin, Allah'a orucu borçlanır.
Fitre ve fidye miktarlarında herhangi bir farklılık yoktur. Her ne kadar bağış olarak farklı olsalar da ödenen tutar aynıdır.
Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.
Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği hâlde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Buhârî, Tefsîr (Bakara), 26 [4507]; Müslim, Sıyâm, 149-150 [1145]).
Zekat ya da fitre veren kişinin bunu karşı tarafa söylemesi gerekmez. Bunun için içten niyet etmesinin yeterli olduğu belirtilmekedir. Kişinin bunları verirken "bu benim zekâtımdır, fitremdir" demesine gerek duyulmamaktadır. Hatta karşı taraftaki kişinin incinmemesi için söylenmemesi daha uygun görülür.
Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî', II, 70). Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur.
Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemek gerekir mi? Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemeye gerek yoktur. Fakat hayır kurumlarına verilirken ne olarak verildiği mutlaka bildirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri