Arı, polenleri sepetine aktararak kovana taşır. Bu taşıma işlemi günde 5 ile 20 kez tekrarlanır. İşçi arılar her seferinde 10 ile 30 mg arasında poleni kovana getirir. Kovana getirilen polenlerin bir kısmı beslenme için kullanılır.
Sonbaharda genel olarak arılara polen yardımına pek gerek duyulmaz arılar bu mevsimde çiçekli bir dönemden çıkmışlardır, az da olsa kovanda polen vardır. Polen yardımı daha çok erken ilkbaharda yapılır.
Kovana polen yükü ile dönen arıların arka bacakları bu ızgaraya takılmakta ve polen yükleri çekmeceye dökülmektedir. Bitki polen kaynağının yeterli olduğu dönemlerde bir koloniden günde 250-1000 g, 2-3 aylık polen akım döneminde ortalama 8-10 kg, yıl boyunca yaklaşık 35 kg polen toplanabilmektedir.
Arı poleni tek başına tüketilebildiği gibi diğer gıda ürünlerinin içerisine katılarak da tüketilebilmektedir. Arı polenini çocukların günde 1-2 tatlı kaşığı, yetişkinlerin ise günde 2-4 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.
Gıda kodeksi Bal Tebliğinin bebeklere en az 12 aylık olana kadar bal yedirilmemesi gerektiğini düzenlediğini söylemiştik. Propolis, polen ve arı sütü, bal gibi bir arı ürünü olduğu için 12 aya kadar bebeklere verilmemelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Arı poleni aç ve tok karnına direkt yenilebilir veya bal, süt, yoğurt, meyve suyu gibi gıdalarla tüketilebilir. Her sabah bir tatlı kaşığı polen, protein ve enerji ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabilir. Yetişkinlerde sabah ve akşam bir tatlı kaşığı, çocuklarda yarım tatlı kaşığı şeklinde tüketilebilir.
1 kg bala 1000 gram arı sütü, 200 gram havanda dövülmüş polen, 100 gram propolis ekstraktı katılarak yaz-kış tüketilebilecek, soğuk algınlığından, iltihabi hastalıklardan korunum veren, yaşama enerji ve gençlik katan bir iksir hazırlanabilir.
1 çay kaşığı polendeki 5 mg B-5 vitaminini; 15 kepekli -75 beyaz ekmek, 6 kg portakal , 12 kg domates , 16 kg elmadan alabiliriz. Yine 27 mg B-5 pantotenik asiti; 13 kg sığır etinden 25 kg buğday ve 95 litre sütten alabiliriz. İşte bunlar bize POLEN in ne kadar değerli ve önemli bir DOĞAL BESİN olduğunu göstermektedir.
Cam kavanozda, hava almayacak şekilde kapağı sıkıca kapalı olarak soğuk ya da ılık bir odada saklanmalıdır. Yaş polenler ise cam kavanozda buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Yaş Polen Mi Kuru Polen mi Tercih Edilmelidir? Yaş polen ile kuru polenin besin değeri acısından bir farkı yoktur. Taze polen biraz daha lezzetli ve ağızda çabuk dağılırken saklamak ve sevkiyat için soğuk zincir gerektirir. Bunun yanında kuru poleni açmadan oda sıcaklığında tutabilirsiniz, kolay bozulmaz.
Arılar 3 gün dışarı çıkmadıklarında kovanlarının yerini unuturlar. 5 kilometre uzağa götürülen kovandaki arılar da artık eski yerlerine dönemezler.
Siz de kahvaltıyı çok seviyor ve aynı zamanda arı poleni tüketmek istiyorsanız, arı poleni nasıl kullanılır konusunda İbrahim Saraçoğlu'nun da tavsiye ettiği gibi bal ile arı polenini tercih edebilirsiniz. İstediğiniz miktarda balın içine eklediğiniz arı polenini kısa zamanda tüketmenizde fayda var.
Şehir merkezine yakın bölgelerde kovan başına 20 kilograma kadar bal elde edilirken, bu rakam kırsal bölgelerde daha da fazla olduğu öğrenildi.
Arı poleni ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Arı poleni tüketmeye başladıktan sonra nefes daralması ya da anafilaksinin diğer belirtilerini bir arada yaşamaya başlarsanız acil şekilde doktora başvurmalısınız. Yüzde şişme ve deri döküntüsü de alerjik reaksiyon belirtileri arasında yer alır.
Araştırmalar, arı poleninin erkeklerde testosteron seviyelerini artırabileceğini göstermiştir. Testosteron, erkek cinsel sağlığı için önemli bir hormondur ve libido, sperm üretimi ve kas kütlesi gibi faktörleri etkiler. Arı poleni, östrojeni düzenlemeye yardımcı olduğu için testosteron seviyelerini artırabilir.
Kurutulmuş polen ise saklama koşullarına göre çok daha uzun süre muhafaza edilebiliyor. Buna göre kuru polen cam kavanozda, nem oluşumunu önlemek amacıyla hava almayacak bir ambalaj içinde, oda koşulları veya buzdolabında saklanabilir.
Polen yüksek miktarda enerji sağlayan bileşenler içerdiğinden sabahları kahvaltı öncesi ya da sonrası alınması önerilmektedir. Gün içinde kendini daha zinde, dikkatli, sağlıklı ve iyi hissetmek isteyenler poleni sabah tüketerek faydalarını görebilirler.
Arı poleninin iştah düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle iştah açıcı özelliğiyle iştah problemi yaşayanların iştahını açmaya yardımcı olabilmektedir. Bu durum arı poleninin kilo aldırır mı sorusuna neden olabilmektedir. Ancak arı poleni kilo aldırmaz.
Ürün; ılık süt, su ya da balla tatlandırılarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra 1 tatlı kaşığı kadar poleni, yoğurt ve smoothieye karıştırmak mümkündür. Arı poleni günde ne kadar tüketilmeli sorusu yaşa göre değişir. Yetişkinlerin günde 1 yemek kaşığını aşması önerilmez.
Doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde, koyu renkli cam şişelerde birkaç ay muhafaza etmek mümkündür. Kurutulan polenler 5 dereceli buzdolabında 1 yıl boyunca saklanabilir. Aynı şekilde kurutulan polenler -15 dereceli derin dondurucu ve buzluklarda uzun yıllar boyunca besin değerini kaybetmeden saklanabilir.
1) 1 tatlı kaşığı kuru veya taze (yaş) poleni 1 bardak süt ve meyve suyu ile karıştırarak içebilirsiniz. 2) 1 tatlı kaşığı kuru veya taze (yaş) poleni kahvaltıda, ara öğünlerde granola, yulaf ezmesi gibi tahıllar ve yoğurtla karıştırarak doğrudan tüketebilirsiniz.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
Meyveler ve sebzelerin yanı sıra arılar, hayvan beslenmesinde ve sonuç olarak tükettiğimiz her et parçasında da önemli bir role sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri