Anadolu'da eşek yavrusu için ölçünlü dilde de kullanılan 'sıpa' yanında, en yaygın kullanılan ad, Eski Anadolu Türkçesinde de geçen koduk, kodak “eşek yavrusu, sıpa” (TS IV / 2599) sözcüğü ve bunun değişkeleridir: kodak [koduk] 1. eşek yavrusu, sıpa (Bulgaristan Türkleri –Kc.; -Çr.; -Vn.; Kerkük) [koduk] (*Kula –Mn.)
Sığırların, doğumlarından sütten kesilme yaşına gelene kadarki yavrularına halk arasında "buzağı" adı verilir. Sütten kesilmesinin ardından bir yaşına gelene kadar olan yaşlardaki sığır yavruları ise "dana" olarak adlandırılır.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir.
Genel olarak dünya üzerinde hayvanların adlandırılması; yaşına ve cinsiyetine göre sınıflandırılmaktadır. İnekler için de bu geçerlidir. İneklerin; yavrusuna buzağı, dişi inek yavrusuna düve, 2 yaşına kadar erkek inek yavrusuna ise tosun denilir.
İnek yavrusuna tüm yörelerde buzağı denir. Anadolu'nun bazı köylerinde bu kelime ''buzak'' şeklinde telaffuz edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Öküzlerin yavrularına Buzağı denir ve Buzağı ismi verilir.
Düve genellikle doğurmamış olan gen ineklere verilen isimdir. Ayrıca düve dişi dana anlamına da gelir. 1 ya da 2 yaşında olan dişi sığırlara düve denir. Düve büyükbaş hayvanlardan biridir ve bir süt ineği olarak da bilinmektedir. Düvelerin etleri diğer hayvanların etlerine göre daha yağlı ya da daha yumuşak olabilir.
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
İnek; Doğum yapmış dişi sığır. Düve; Doğum yapmamış ancak doğurma vasfında dişi sığır. Boğa; Tohumlama–gebe bırakma vasfı kazanmış erkek sığıra denir. Yöresel olarak tosun olarak da adlandırılır.
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
Öküz (Latince: Bos primigenius taurus) Çift sürmekte, kağnı çekmekte kullanılan, etinden yararlanılan, iğdiş (hadım) edilmiş erkek sığırdır. Hadım edilmemiş erkek sığır olan boğalar damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılır.
Koyunun Dişi Yavrusuna Ne İsim Verilir? Koyunun yavrusuna kuzu, 1 yaşındaki dişi kuzuya ise şişek adı verilir. Erkek koyuna ise koç denir.
6-15 aylık olan sığırlara inek denilmektedir. İnek dişi olan sığırlara denilmektedir. Sığır, Dana, İnek Aynı Şey mi ve Farkları Neler? Sığır, dana ve inek aynı hayvan türleri olup yalnızca yaşları ve cinsiyetleri farklıdır. 2 yaş ve üzeri olanlar dana dişi olanlar inektir.
MANDA (BUBALUS BUBALIS )
Boynuzlugiller (Bovidae) familyasının alt familyasına ait bir türdür.
Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır. İngiltere'nin New Forest millî parkında bir buzağı.
Anavatanı Hollanda ve kuzey Almanya olan siyah alaca ırkı en çok süt veren inek cinsi olup dünyanın en çok süt veren ineği sırada birinci sırada yer almaktadır. Süt endüstrisinde çok önemli paya sahip olan siyah alacalar süt inekçiliği de %80 oluşturmaktadır.
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir.
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
Dişi hayvanlarda başlıca belirti yavru atmadır. Yavru atma genellikle gebeliğin 5-7 nci aylarında görülür. Gebelik süresini tamamlayarak doğan yavrularda da doğum sonrası hemen ölüm görülebilir. Yavru zarlarının atılamaması ve uterus iltihaplanması sonucu tekrar gebe kalma süresi uzar veya kalıcı kısırlık oluşabilir.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
6 ile 15 ay arasındaki yavrulara dişi veya erkek farkı gözetmeksizin dana deniyor. Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor.
nahır: Sığır sürüsü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri