Anadolu'da ramazanın ilk günü evlerde yeşil mercimek pişirilir, hatta üç veya yedi komşuya da birer tas iftarlık verilir.
Ramazan ayında yapılması gerekenler
Ramazan ayı boyunca oruç tutmalıdır. Ramazan ayı boyunca teravih namazı kılmak. Kuran okuyup, bol bol dua etmek. İftar etmek ve toplu olarak iftar ettirmek.
İslam inancında ramazanın ilk günü Fetih suresi okumak, ferahlığın başlamasında ve sıkıntıların ya da zorlukların sona ermesinde etkili olmaktadır. Ayrıca Ramazan'ın ilk günü okunacak Yasin suresi de oldukça faziletlidir. Ramazan'ı 1. günü okunacak Yasin-i Şerif 'Allah rızasına ermek' niyetiyle okunur.
Peygamber, Ramazan akşamlarını özellikle teravih namazı kılarak geçirmiş ve ashabını da bu namazı kılmaya teşvik etmiştir. Hz. Peygamber, teravihi kimi zaman cemaatle kimi zaman da tek başına kılmıştır.
Ramazan-ı Şerif ayı, on bir ayın sultanı ve ayların efendisidir. 2. Kur'an-ı Kerim'in inişi bu ayda başlamıştır. 3. Ramazan-ı Şerif ayı, Allahü Teâlâ'ya (c.c.) itaat ve ibadet, iyilik ve ihsan, mağfiret, rahmet ve rıdvan ayıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır.
İslam dininin 5 temel esaslarından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır. Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz.
Müslümanlarca sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak kabul edilen, büyük bir coşku ve heyecanla karşılanan Ramazanın başlıca özelliklerinden biri, Kur'an'ın bu ayda indirilmeye başlanmış olup ayet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğunun bildirilmesidir.
Ramazan'ın 1 ila 10. günleri arasında; Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir. Ramazan'ın 11 ila 20. günleri arasında; Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir.
Ramazanın 1 ila 10. günleri arasında: Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi) tesbihi çekilir. Ramazanın 11 ila 20. günleri arasında: Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan) tesbihi çekilir. Ramazanın 21 ila 30. günleri arasında: Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) tesbihi çekilir.
ORUCA NASIL NİYET EDİLİR? Bir Müslüman 'Allah'ım niyet ettim senin rızan için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya' diyerek oruç tutmaya niyetlenir.
Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır.
İslam dininin 5 temel esaslarından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır. Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz.
Bunlar arasında yalan, gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. davranışlar sayılabilir. Oruç tutmanın fiziksel olarak olduğu kadar davranışsal olarak da arınmaya vesile olarak görülmesi ve günah olan her şeyden uzak durmak için özen gösterilmesi uygundur.
Ramazan ayında oruç tutarken duş almak isteyenlerin duş esnasında oldukça dikkatli olması gerekir. Çünkü duş sırasında ağızdan su alınırsa ve boğaza kaçarsa orucun bozulmasına neden olabilir. Orucu bozan hallerden biri boğaza sıvı kaçması olduğu için duş alanların dikkatlice davranması önerilir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Peygamber'in (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/199).
Oruç ibadeti, insana iftar ve sahur ile, kılınan teravih namazlarıyla, diğer ibadetlerle hayata çekidüzen verme imkânı tanır. Oruç ayı olan Ramazan, kulun Rabbine iltica ederek, günahlarının bağışlanması için hayat yoluna yerleştirilmiş fırsat ve hazinelerle doludur.
Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.
Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün denk geldiği de olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz.
Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor. Vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlıyor. Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor.
Günlük su ihtiyacının iftardan sahura kadar olan zaman zarfında karşılanamaması metabolizma hızını düşüreceğinden kilo alımına sebep olabilmektedir. Ramazan tatlılarının miktarını ve sıklığını fazla kaçırmak, sebze ve meyveye beslenme tablomuzda az yer vermek kilo alımını hızlandırmaktadır.
Fitre yani fıtır sadakasının ramazan bayramı 1.günü verilmesi vaciptir; ancak bayram öncesinde de verilebilir. Hatta Diyanet İşleri cevabına göre bu daha faziletlidir. Fitrenin bayram namazından önce verilmesi ise müstehaptır; yani İslami olarak sevaptır ama mümkün olamıyorsa günah da olmaz.
Oruç, ahlakımızı güzelleştirir. Oruç kötülüklerden korur. Oruç, merhamet duygularını geliştirir. Oruç, insana yoksulların çektikleri sıkıntıyı yaşatır da onlara yardım elini uzatma alışkanlığı kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri