İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar? İş göremezlik ödemesi, raporun SGK'ya bildirilmesinin ardından ortalama 15 gün içinde anlaşmalı bankaların herhangi bir şubesinden çekilecek şekilde çalışanın hesabına yatırılıyor.
Hastalık, iş kazası, doğum gibi çeşitli nedenlerle sigortalı çalışanlara devlet tarafından ödenen rapor parası, çalışan vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. SGK'lı çalışanlara ödenen rapor parası en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.
Genellikle, rapor parasının e-devlette görünme süresi, raporlamanın yapıldığı tarihten itibaren 1-2 hafta içinde gerçekleşir.
Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,5 lira, yatarak tedavide de 167,68 lira günlük rapor parası alıyor. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek.
İlgili 37 soru bulundu
Bu yıl ALO 170'e gelen çağrı.
RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR? Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.
E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ SORGULAMA
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
Rapor parası için e-Devlet'te IBAN tanımlama nasıl yapılır? SGK Twitter hesabı tarafından yapılan duyuruya göre e-Devlet'te bulunan Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama hizmeti kullanılarak yapılacak IBAN tanımlama işleminin ardından rapor paraları ve sevk ödemeleri tanımladığınız IBAN hesabınıza gönderilecek.
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz. İletişim merkezimiz, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan tüm hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapmakta ve çözüm üretmektedir.
Rapor parası işçinin adına Ziraat Bankası'na yatırılır. Her ayın 8'i ile 14'ü arasında bankadan kimlik ile çekilir. Bankada sıra beklemek istemiyorsanız Rapor parası hesap tanımlama yaparak direk kendi hesabınıza yatmasını sağlayabilirsiniz.
İş göremezlik ödemesi sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistemdir. Sigortalı çalışanın işe devamını geçici olarak engelleyen bu durumların mevcut olduğu hallerde maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılır.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılarla ilgili olarak 09/07/2013 tarihinde başlatılan uygulama çerçevesinde, geçici İş göremezlik ödeneği (rapor parası) bankaya yattığında, sigortalıya SMS gönderilecek.
SGK rapor parası sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet'e giriş yapılır. Daha sonra 'Sosyal Güvenlik Kurumu' bölümüne girilir. Oradan "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" tıklanır. Ardından istenilen bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra detaylara ulaşabilirsiniz.
SGK'nın anlaşmalı olduğu bankalar: Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fibabanka, Şeker Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası'dır. Eğer anlaşmalı bankalardan herhangi biri kullanılmıyor ise ödenek PTT Bank'tan çekilebilir.
e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz. e-Devlet şahıs ödemeleri ekranından vatandaşlara verilen rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gibi meblağlar da öğrenilebiliyor.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
SORGULAMA NASIL YAPILIR? Bireysel emeklilik bakiyenizi sorgulamak için e devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama motoruna “takasbank” yazmalısınız. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz.
SGK rapor parası sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet'e giriş yapılır. Daha sonra 'Sosyal Güvenlik Kurumu' bölümüne girilir. Oradan "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" tıklanır. Ardından istenilen bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra detaylara ulaşabilirsiniz.
Sağlık raporu alan günlük ücretle çalışan bir işçi, işe gelmediği günler için ücret alamaz. Dolayısıyla, rapor süresi boyunca işçinin maaşından kesinti yapılabilir.
SGK İSTİRAHAT RAPORU NEREDEN SORGULANIR? SGK istirahat raporu sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. E-Devlet üzerinden yapılan sorgulama neticesinde rapor tarihi ve bu rapora bağlı olarak yapılan ödemelerin durumu öğrenilir.
Bu durumda işverenler tarafından yazının tebliğ alındığı günden itibaren 5 iş günü içinde bildirim yapılması gerekmektedir. On günden uzun süreli istirahatlerde, her 10 günlük sürenin sonunda bildirim yapılması, sigortalının talebine bağlıdır.
İstirahat raporları mali müşavirler tarafından Kuruma bildirilmesi unutulursa ya da unutulmayıp zamanında yapılmazsa idari para cezası uygulanacaktır.
kimlik belgesiyle PTT ATM'sinden rapor parası çekebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri