Raşit isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Akıllı, doğru yola giden.
رسید Arapça ve farsça anlamları
وصول. (یادداشت مؤلف). شوشتر، نسخهٔ خطی کتابخانهٔ مؤلف).
Dürüst, güvenilir. Raşit isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 5.399 kişiden birinin ismi Raşit.
Kur'an'da reşîd ismi yer almakla birlikte zât-ı ilâhiyyeye nisbet edilmemiştir.
Reşid, Reşit ya da Rosetta (Arapça رشيد, Rashid), Kuzey Mısır'da Akdeniz kıyısında bir kenttir. İskenderiye kentinin 65 km kadar doğusunda, Mısır'ın El-Buheyra ilinin içinde yer almaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 70.000 kadardır.
İlgili 25 soru bulundu
Er-Reşîd - (Yol gösterici): Bütün işleri isabetli ve hedefine ulaşıcı, irşad edici. O, her işi isabetli olan ve kullarını doğru yola yönlendirendir.
Muhammed'in (s.a.v) göğe yükselmesine Miraç denir. Miraç isminin diğer bir anlamı ise, merdiven anlamına gelir. Miraç isminin diğer anlamları ise, göğe çıkan anlamına gelir.
Ayşe ismi huzur, muhabbet ve sevgi anlamlarına da gelmektedir. Bununla birlikte anlamları arasında rahatlık, bolluk ve bereket de bulunmaktadır. İsim refah içinde bulunan ve zengin kimse anlamlarına da gelmektedir. Ayşe ismi kız çocukları için kullanılmaktadır.
Er Reşit esması Allahu Tealanın kullarını mutluluğa ve huzura ulaştıran onların iyilikle kötülüğü ayırt etmelerini sağlayan olduğu anlamına gelmektedir. Er Reşit esması kullarının iyiliği için onları hem dünyada hem de ahirette iyiliğe ulaştıran yaratan anlamına gelmektedir.
Er Reşid esmasının yatsı namazından sonra 100 kez okunması halinde o gün işlenen sevaplar Allah (cc) tarafından kabul edilir ve insanlar kendilerini daha iyi hissederler. Er Reşid esmasını zikretmek insanların doğru yolda ilerlemelerine ve çevresindekileri de iyi yönde etkilemelerini sağlar.
[k kalın] (ﺭﻗﻴﺒﻪ) i. (Ar. raḳіb'in müennes şekli raḳіbe) Kadın rakip, birbirine rakip olan kadınlardan her biri.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir.
El Vali esması, dünyayı ve kainatı idare eden, varlıkları gözetip koruyan anlamına gelir.
El-Berru kullarına karşı rahmeti ve merhameti sonsuz olan demektir.
Arapça kökenli bir isim olan Ayşe, rahat yaşam süren bolluk içinde yaşayan, rahatına ve konforuna düşkün; zengin, bolluk görmüş ve huzurlu anlamına gelmektedir.
Ömer, kelime anlamı olarak hayat, canlılık, yaşama sebebi gibi derin manalar taşımaktadır. Yaşamın sırrı, hayatın canlılığı gibi derin manaları içinde barındıran bir kelimedir. Ayrıca haklı ve haksızı ayırma gücüne ve yetkisine sahip olan kişi anlamını taşımaktadır.
Beyza ismi Türk Dil Kurumu'nda geçen anlamı ile çok beyaz ve temiz anlamı taşımaktadır. Beyza isminin anlamı genel olarak çok beyaz ve daha ak anlamı taşır.
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Yusuf ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Akarsuyun çıktığı yer. İnleyen, ah eden. İnilti.
Her gün 298 defa "Yâ Sabur" ism-i şerifini zikretmeye devam eden kimse sabr-ı cemil sahibi olur ve dünya ve ahirette bahtiyar ve mesut olur.
El-Veliyy esması Allah'u Teala'nın müminleri tek yardımcısı ve dostu olduğunu bildirir. Allah, kuluna yakın olan, kuluna yardımcı olan ona dost ve onu kemale ulaştırandır. El-Veliyy esmasının Türkçe karşılığı şöyledir: Dost ve yardımcı; mümin kullarına dost olup yardım eden. Allah, sevdiği kullarının dostudur.
Ya Vali Esmasının Fazileti
Makam ve mevkisi yükselir ve bunun yanında Allah'a yaklaşarak sevap kazanır. Gece ve gündüz vakitlerinde 1000 kez El Vali esmasını okuyan ve bu ismi şerifi dile getirenler veli kullar mertebesine yükselirler ve evliyalar ile görüşebilirler.
Osmanlı Devleti'nde valiler Tanzimat'tan önce, sahip olduğu yetkiler ve sorumluluklar bakımından eyaletlerin en üst yöneticisi ve hükümdarın taşradaki vekili konumunda idiler.
Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir. Tirmizî ve İbn Mâce'nin rivâyet ettikleri hadiste bu doksan dokuz isim tek tek sayılmıştır (Tirmizî, De'avât, 83 [3507]; İbn Mâce, Duâ, 10 [3861]).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri