Schiller, sanatı bir oyun olarak tasarımlarken bu oyunun özgür bir şekilde oynandığını belirtmektedir. İnsan oyun oynayarak yani, bir bakıma sanatı icra ederek özgür olurken bu sayede güzelliğe ulaşabilmektedir. Çünkü ona göre güzellik, özgürlüğün bir yansıması ya da görünümü olmak durumundadır.
Schiller'e göre, formlarda ve hayatta kendini gösteren güzelliği yaratan Schiller'de oyundur. "İnsan yalnızca güzellikle oynar... İnsan, kelimenin tam anlamıyla yalnızca insan olduğu zaman oynar ve yalnızca oyun oynadığı zaman insandır."[14] Kısacası sanat oyundur; yaratıcılık oyundur; imgelem oyundur.
Schiller'in savunduğu özgürlük, oyun dürtüsüyle insanın tüm doğasından ortaya çıkar. Diğer bir deyişle, insan özgürlüğü estetik edimle ifade edilir, çünkü estetik edim bizi her iki dürtünün sınırlamalarından özgürleştirir.
Oyun kuramı ya da oyun dürtütsü Friedrich Schiller'in ortaya attığı sanat kuramıdır. Sanatla oyun arasında bazı ortak yönler bularak sanatın esas amacının ve işlevinin ne olduğunu ve böylece sanatın ne olduğunu öne sürmüştür.
Sanat bağlamında oyun kuramı, ilk kez Schiller tarafından geniş bir çerçevede dile getirilmiştir. Sanat ile oyun arasında her daim bir benzerlik kurulmuştur. Bunun sebebi, her iki etkinliğin de ereğinin kendinde bulunmasıdır. Her iki etkinlik de insanı gündelik sıkıntılardan kurtarır ve ona özgürlük duygusu verir.
İlgili 19 soru bulundu
Rousseau, Goethe, Schiller, Stael, Chateaubriand, Wordsworth, Schlegel, Colridge romantizmin öncü sanatçılarıdır.
Sanat sanat içindir anlayışında sanatın hiçbir şeyden etkilenmeden yalnızca sanat için olduğunu destekler. Sanatın yalnızca sanat için olduğunu savunan sanat sanat içindir anlayışı bazı dönemlerde benimsenmiş olan bir düşüncedir.
Aristoteles'e göre sanat bir taklit (mimessis)tir. Sanatçı doğa unsurlarını, insan ilişkilerini, hem olanı hem de olabilir olanı yansıtır.
Oyun teorisinin aksiyomatik temellerini atan ve onun iktisatla ilişkisini kuran ise, macar asıllı bir matematikçi olan John von Neumann olmuştur (Israel, 2007). John von Neumann, matematik yanında, fizik alanında da çalışmalar yapıyordu.
"Sanat için sanat" veya "sanat, sanat içindir" , sanatın herhangi bir didaktik, ahlaki ya da faydacı işlevinden ayrılarak asıl değerinin yalnızca "gerçek" sanat olduğunu ifade eder. 19. yüzyılda Fransızca'daki "l'art pour l'art" sloganın Türkçeye geçmiş halidir.
Schiller, Goethe diğer ünlü dram yazarlarıdır. Türk edebiyatı'nda Batılı anlamda sahne Tiyatro'su Tanzimat'tan sonra görülür.
schiller bildiğim kadarıyla bir dj ismi değil christopher von deylen ve mirko von schlieffen isimli, genelde melodic trance üzerine yoğunlaşmış iki kişiden oluşan bir topluluktur.
Uğur Batı on X: ""Affetmek ve unutmak iyi insanların intikamıdır..." - Friedrich Schiller" / X.
Schiller, sanatı bir oyun olarak tasarımlarken bu oyunun özgür bir şekilde oynandığını belirtmektedir. İnsan oyun oynayarak yani, bir bakıma sanatı icra ederek özgür olurken bu sayede güzelliğe ulaşabilmektedir. Çünkü ona göre güzellik, özgürlüğün bir yansıması ya da görünümü olmak durumundadır.
Edebiyatta klasisizm
Konusu eski Yunan ve Roma mitolojisinden alınmıştır. Mükemmeliyetçidir ve ana dil esas alınmıştır. "Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir.
Hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştır. Daha sonra bu hastalığı kendi zekasını kullanarak yenmiştir.
Freud'a göre oyun, çocuğun farkında olmadığı iç güdü ve duygularını yansıttığı deneyimleridir. Çocuk oyun içerisinde iç güdüleri doğrultusunda tamamen kendi kişiliğini sergiler. Çocuğun hayalleri, fantezi dünyası oyunlarda ortaya çıkar. Oyun aslında çocuğun duygu dünyasının yansımasıdır.
Piaget'e göre oyun bir uyumdur. Oyunlar, çocukların kendi seçtikleri yada gruptaki bazı öğrencilerin seçtikleri ve kendilerine göre sağlam kuralları olan eylemlerdir.
Sanat eserlerinden de söz edilir. Sokrates'e göre; güzel insanlar, süsleme- ler, resimler ve heykeller onları gördüğümüzde bize zevk verir. Güzel sesler, müzik, sohbetler ve öyküler de üzerimizde aynı etkiyi yaratır. Yani görme ve duyma yoluyla zevk aldığımız şeyler güzel olarak adlandırılır20.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Sanatçı nesneyi, yani gördüğü maddeyi yorumlayarak yansıtır. Sanatçı salt bir taklitçi değildir. Yani sanatçı dünyayı yeniden kurar ve daha iyi bir dünya özlemini yerine getirir. Bu anlamda Aristoteles sanatın bir taklit olmadığı onu aşan ve insana ait bir eylem olduğunu dile getirir.
Ancak felsefe ile ilgili eserlere baktığımızda sanat felsefesi yerine estetik sözcüğünün kullanıldığını görürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri