Rastgele hatalar, sabit bir nitelik veya niceliğin tekrarlanan ölçümleri alındığında ölçülebilir değerlerin tutarsız olmasına yol açan ölçüm hatalarıdır. Sistematik hatalar, tesadüfen belirlenmeyen, ancak sisteme özgü bir yanlışlık (gözlem veya ölçüm sürecini içeren) tarafından ortaya çıkan hatalardır.
Hatanın yönü ve miktarı belli olduğu için düzeltilebilir. Sabit Hata Örnekleri Cetvelle ölçüm yaparken her seferinde 0 (sıfır) yerine 1 (bir)'den başlamak sabit hatadır. Öğretmenin yaptığı sınav sonuçlarının tamamına (yani her bir öğrencinin sınav sonucuna) +15 puan eklemesi sabit hatadır.
Tesadüfi (random-seçkisiz) hata: Ölçme sonuçlarına karışan, kaynağı, yönü ve ölçme sonuçlarını hangi yönde etkileyeceği kestirilemeyen hata türüdür.
Bağıl (rölatif) hata: Ölçülen bir büyüklüğün duyarlık ölçütü olan ortalama hatasının, ölçülerin ortalama değerine bölünmesi ile bulunan orandır.
Sistematik Hatalar: Sisteme ait olup, tek yönde yapılan hatalardır. Düzenli olarak ya artar ya da azalır. Hem azalıp hem artmaz, tek yönde olması gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Rastgele hatalar, sabit bir nitelik veya niceliğin tekrarlanan ölçümleri alındığında ölçülebilir değerlerin tutarsız olmasına yol açan ölçüm hatalarıdır. Sistematik hatalar, tesadüfen belirlenmeyen, ancak sisteme özgü bir yanlışlık (gözlem veya ölçüm sürecini içeren) tarafından ortaya çıkan hatalardır.
Puanlayıcı yanlışlıklarını yansıtan tüm hatalar sistemli hata türü-dür. Bir öğretmen kızlara ait sınav kâğıtlarına 5 puan fazla veriyor erkeklere vermiyorsa, yazısı güzel olanlara 10 puan fazla verip diğerlerine vermiyorsa, bu tür hatalar sistemlidir. Bu tür hatalar bütün ölçümler için sabit değildir.
Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Güvenirliği Etkilememektedir. Tesadüfi hatada; hatanın kaynağı, miktarı ve yönü belirsiz olmaktadır. Geçerliliği ise doğrudan etkilemektedir. Güvenirliği dolaylı etkilemektedir.
3. Yuvarlama Hataları Bilgisayarlarda, hesap makinglerinde kullanılan sonsuz ordalıklı bir sayının yuvarlatma işlemi yapılarak Sonly andalıkta kullanılması sonucu yuvorlatma hatası duşur.
Seçkisiz hata, ölçme sonuçlarına nasıl karıştığı bilinmeyen hatalardır. Bu hataların yönü, büyüklüğü ve kaynağı kestirilemez.
Orantılı hatalar ise numune miktarı ile orantılı olarak artan veya azalan hatalardır. Orantılı hatalardaki bağıl hata sabittir. Alet hataları, analitik yöntemde kullanılan, pipet, büret, terazi, ölçülü balon, elektronik aletler gibi aletlerin kalibrasyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkan hatalardır.
2) Dolaylı Ölçme:
Herhangi bir değişkene ait niteliği başka değişkenler veya araçların niteliğinden faydalanarak ölçmektir.
Sistematik hatalar, ayarsız aletler ile yapılan ölçüler ve/veya hataları yöntemden kaynaklanan ve ölçülere belirli bir yönde etki eden hatalardır. Sistematik hataların giderilmesi için ölçü aletlerinin kalibre edilmesi gerekir.
Elde edilen iki ölçme sonucundan yeni bir ölçme yapmadan, bir bağıntıdan (formül) faydalanarak yeni bir ölçüm elde edilen ölçme türüdür. Alan, hız, yoğunluk, not ortalaması, IQ, Nüfus yoğunluğu, Kişi başına düşen gelir gibi ölçümler türetilmiş ölçme ile elde edilir.
2.1.2. Yordama(Tahmin) geçerliliği: Öğrencilerin, seçme amacıyla yapılan sınavlardaki başarı ölçülerine bakarak, öğretim programındaki başarılarını kestirmek sınavın yordama geçerliliğini verir.
Güvenirlik (Sonuç Tutarlılığı)
Örneğin, bir kitabın ağırlığını defalarca tarttığımız hâlde hep aynı sonuca ulaşıyorsak güvenilir bir ölçme aracı kullandığımızı Page 2 söyleyebiliriz. İnsanlara farklı zamanlarda aynı soruları sorduğumuzda, aynı cevapları alıyorsak sorularımız güvenilirdir (De Vaus, 1990, 54).
Ölçüm koşullarındaki öngörülemeyen ve kontrol edilemeyen değişikliklerden kaynaklanan hatalardır.
BAĞIL(YAPAY-TANIMLANMIŞ) SIFIR: Özelleğin gerçek anlamda yokluğunu yada hiçliğini bildirmez. Aralıklı ölçmede kullanılır. Zaman ifadesi tarih bildiriyorsa(Doğum tarihim 17.04.1983'tür.)
Uyarı: Sabit ve sistematik hataların yönü ve kaynağı belli olduğu için güvenirlik üzerinde etkisi yoktur. Bu tarz hatalar testin geçerliği ile ilgilidir.
Günümüzde genel olarak 4 çeşit FMEA'dan söz edilebilir. Bunlar (Sankar ve Prabhu, 2001): Sistem FMEA, Tasarım FMEA, Proses FMEA ve Servis FMEA'dır.
FMEA nedir sorusunun en genel cevabı; bir üründe veya üretim sürecinde risk oluşturan unsurların veya olası problemlerin belirlenmesi ve bu problemlerin ortaya çıkmadan önce tespit edilerek hataların henüz oluşmadan önlenmesi için yapılan sistematik çalışmaların bütünüdür.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Bu tür hataların etkisini azaltmak için ölçüm sayısı artırılır. Ölçülen bir fiziksel büyüklüğün gerçek değeri X0 ile, ölçülen X0 değeri arasındaki farka X0 'ın mutlak hatası denir. X0 gerçek değeri genel olarak tam bilinmediğinden ∆X 'in de tam değeri bilinemez.
Ölçme sonuçlarına ve ölçme işleminin yapıldığı gruba bağlı olarak elde edilen ölçüte “bağıl ölçüt” denir. Sınıf ortalamasının üzerinde puan alan öğrenciler dersten geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri