Göreceli risk veya rölatif risk, bir risk etkenine sahip olanların, olmayanlara göre hastalık geliştirme (veya bir olayın meydana gelmesi) oranıdır.
Sigorta tekniğine uygun olarak risk türleri ise, Farny tarafından; rastlantı riskleri, değişim riskleri ve yanılgı riskleri şeklinde sınıflandırılmaktadır.
❖ Artık Risk: Yönetim olumsuz bir olayın, olasılığı ve etkisini azaltmak için kontrol faaliyetleri ve riske karşılık vermeyi de kapsayan önlemleri aldıktan sonra geriye kalan risktir.
Kalıtsal Risk: Yönetim tarafından herhangi bir önlem alınmaması durumunda gerçekleşme olasılığının ve etkisinin değiştirilemeyeceği riskleri ifade eder.
Mutlak risk, bizzat sahip olduğunuz riskin büyüklüğüdür. Belli bir şeyi yaptığınızda veya yapmamaya başladığınızda (örneğin alkolü bıraktığınızda) risk miktarı mutlak düzeyde azalır. Mutlak risk azalışı veya artışı, mutlak riskin başlangıçtaki risk oranına bağlı olarak belirlenir.
İlgili 39 soru bulundu
Göreceli risk veya rölatif risk, bir risk etkenine sahip olanların, olmayanlara göre hastalık geliştirme (veya bir olayın meydana gelmesi) oranıdır. Göreceli risk, maruz kalan grup ile maruz kalmayan grubun bir olayı geliştirme ihtimalinin oranı alınarak hesaplanır.
Sistematik riskler, tüm ekonomiyi ilgilendiren ve işletme yönetiminin müdahale edemeyeceği risklerdir. Sistematik olmayan riskler ise, her işletmenin kendi özellikleri nedeniyle karşılaştıkları risklerdir. İşletme yönetimi bu tür risklere müdahale edebilmektedir (Sayılgan, 2003:340).
Kontrol Riski: Kontrollerin uygun olmamasından, ge- rektiği gibi yerine getirilmemesinden ötürü karşılaşı- lan risklerdir. Bir iş veya işlemde oluşacak önemli hata veya düzensizliklerin, oluştuğu anda iç kontrol sistemi tarafından meydana çıkarılamama olasılığıdır.
Bilinmeyen risk olayları bir yana, finansal risk yönetimi piyasa riski, kredi riski, likidite riski, fonlama riski ve operasyonel risk olmak üzere beş temel risk türünü ele almaktadır. Her yatırımcı ve şirket farklı risklere farklı derecelerde maruz olabilir.
Spekülatif Risk, kayıp olasılığının olduğu durum olarak açıklanmak ile beraber aynı zamanda kazanç olasılığı anlamına da gelmektedir. Kumar oyunları Spekülatif riske iyi bir örnektir. Kumar veya Loto oyunlarında kazanç elde etme umuduyla bilinçli olarak risk alınır.
Yapısal risk, denetçinin kontrolü altında olmayan ve kendi iradesiyle ile ortadan kaldıramayacağı veya değiştiremeyeceği risk unsurlarından biridir,tamamen işletmedeki mevcut durumdan etkilenir. İç kontrol ve muhasebe sistemi tarafından önlenemeyen veya fark edilemeyen hataların olması riskidir.
Temel riskler (fundamental risks), temelinde ve sonucunda şahsi olmayan kayıpları içeren risklerdir. Bu sebeple, toplumun büyük kısmını ve hatta kimi zaman tamamını etkileyebilen riskler olup, etkileri genellikle büyük olan ekonomik, Sosyal, Politik ve fiziksel önemli değişikliklerden kaynaklanırlar.
Saf riskler ise bir kaybın olduğu ya da olmadığı yani kazancın söz konusu olmadığı durumları içeren risklerdir. Yani saf risklerde kazanç elde etme olasılığı yoktur. Örneğin otomobil satın alan bir kişi, otomobilinin çalınması veya bir kazaya karışması riskiyle karşı karşıyadır.
Tesadüfi (Saf) riskler ise işletmenin kararları ile ilgili olmayan, doğal nedenlerden kaynaklanan, olayısıyla irade dışında meydana gelen, riskler olup, bu risklerin gerçekleşmesi halinde sadece zarara uğrama ihtimali vardır.
Statik ve dinamik riskler: Statik riskler, ekonomide herhangi bir değişiklik meydana gelmese dahi söz konusu olan risklerdir. Dinamik riskler ise statik risklerin tam tersi olarak, ekonomideki değişimlerden kaynaklanır.
Risk Kontrol Matrisi (Risk Control Matrix): Şekil ve içeriği özel olarak belirlenen ve denetim görevinde kullanılan standart ve önemli bir çalışma kâğıdıdır.
Performans riski (Fonksiyonel risk) ürünün dizayn edildiği ve reklâmı yapıldığı gibi performans göstermemesi, bu nedenle de arzu edilen faydaları sağlayamaması ihtimalini ifade etmektedir (Featherman, Pavlou, 2003, s.455).
(g) Örnekleme riski: Denetçinin bir örneklemi temel alarak vardığı sonucun, aynı denetim prosedürünün anakitlenin tamamına uygulanması durumunda varılacak sonuçtan farklı olması riskidir.
Sistematik risk kaynakları; faiz oranı riski, kur riski, satın alma gücü riski (enflasyon riski), piyasa riski, politik risk olarak sıralanır.
Risk ise bu tehlikelerin zarar verme ihtimalini ifade eder. Örneğin merdiven üzerinde çalışmak bir tehlike iken merdivenden düşmek risk olarak değerlendirilir. Başka bir örnek verecek olursak köpek balığı bulunan bir körfez tehlikedir. Burada yüzmek ise risktir.
Nakit oran da likidite riski hakkında fikir veren bir hesaplama aracıdır. Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır. Böylece kuruluşun, satışların düşmesi veya alacakların tahsil edilememesi durumunda kısa vadeli borçlarını ödeme kabiliyeti anlaşılır.
Operasyonel riskler; personel riski, teknolojik riskler, organizasyon riski, yasal riskler ve dış risklerden oluşmaktadır.
Pazar Riski: Pazarda oluşan kur, faiz, fiyat vb. parametrelerde meydana gelen değişimlerin varlık ve borçlar üzerinde yaratmış olduğu riskliliği ifade etmektedir.
İşletmelerin karşı karşıya bulunduğu finansal riskleri; piyasa riski, likidite riski, kredi riski ve faaliyet riskleri olarak dört başlık altında toplamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri