Rasyonel insan kimdir? Rasyonel insan; akıl temelli, mantıklı kararlar alan, aklın kurallarını uygulayarak yaptığı hataları tekrarlamayan öz denetim sahibi kişidir. Mantığına uygun olmayan şeyleri bulup çıkarmaya meraklıdır.
Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk. Akılcılık, kişinin inançlarının kişinin inanma nedenleriyle ve kişinin harekete geçme nedenleriyle yaptığı eylemlerle uyumlu olduğunu ima eder.
Buna istinaden felsefede rasyonel kavramıysa, akılcı olmak demektir. Akla uygun sorgulama, bunu uygulayan kimseler için de bazen kullanılır(Rasyonel kimse). Nesnelliğe yatkın anlamını da taşıyabilmektedir rasyonel.
Rasyonel kelimesi, insanların mantıklı bir şekilde düşünerek hareket etmelerini ifade eder. Rasyonel düşünce süreci, akıl yürütme ve mantık kullanımını içerir. Bu nedenle, rasyonel bir kişi, neden-sonuç ilişkilerini anlayarak doğru kararlar alabilir ve problem çözme süreçlerinde başarılı olabilir.
Rasyonel akıl yürütme dediğimiz olay ise açık, iletilebilir, karşı çıkılabilir ve tekrarlanabilir olmalıdır. Sonuç olarak rasyonel akıl yürütme dediğimiz olay, insanların belirli kurallara dikkat ederek mantık çerçevesinde düşünüp ona göre hareket etmesidir diyebiliriz.
İlgili 18 soru bulundu
TDK'ya Göre Rasyonel Nedir? TDK'ya göre rasyonellik, aklın kurallarına uygun olan, anlaşılmaya uygun durumda olan, tutarlı, mantık çerçevelerine uygun anlamı taşır. Örnek bir cümle olarak; 'Ne kadar rasyonel bir resim çalışması!'
Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir. Yani, akla dayalı ya da akla uygunluk anlamında da kullanılabilir. Akılcılık, kişinin inançlarının kişinin inanma nedenleriyle ve kişinin harekete geçme nedenleriyle yaptığı eylemlerle uyumlu olduğunu ima eder.
Rasyonel davranış ekonomik birimin -makalemiz açısından bireyin- ter cih ve kararlarında düşünerek, hesaplayarak, bir sonucu en az kaynakla veya belli bir kaynakla en iyi (optimal) sonucu elde etmesi demektir.
Rasyonel kelimesi dilimizde akla uygun, akılcı, aklın kurallarına dayanan, ussal, mantıklı gibi anlamlara gelir. Kısacası akılla ilgili her şey rasyonel kabul edilir. Felsefede rasyonel ise tüm ilkelerde aklı kullanmak, daima sorgulamak anlamına gelir.
1- Kesirler: Bütün kesirler rasyonel sayı kabul edilir. Hatırlarsanız bir sayının rasyonel olması için o sayının x/y şeklinde yazılabiliyor olması gerekir demiştik. Bütün kesirler bu şekilde pay ve paydadan oluştuğu için rasyonel sayı olarak kabul edilirler.
Bu türler hariç tüm canlı varlıklar rasyonel yaratıklardır. Küresel bir yok oluş yaşamadığımız sürece insan da rasyonel bir canlı olarak kalacaktır. Çünkü canlılık rasyonaliteyi gerektirir.
Paydası 0 olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı şeklinde yazılmayan sayılara irrasyonel sayılar denilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır.
Rasyonel Bilimler: Matematik, mantık gibi akla ve mantığa dayalı olan bilimlerdir.
Rasyonel özne, Aydınlanma düşünürlerinin ilgi merkezi olmakla birlikte, daha önceleri tartışılmayan bir konu olduğu anlamına gelmemektedir. Önceki tartışmalardan ayrışan yönü; yoğunluğu, yaygınlığı ve gelişimsel koşulların uygunluğu olmuştur.
Rasyonellik genel bir tabirle günümüzde toplumsal yapının ve alt sistemlerin üzerine kurulu olduğu dinamiklerin oluşturduğu temel varsayımlardan biridir. Çıkarılan yasalar, benimsenen politikalar, ekonomik ve mali yöntemler gibi unsurlara ilişkin tüm kuramsal ve pratik işleyiş rasyonel ilkelere dayalıdır.
Kısacası, Risale-i Nur'a göre insan her zaman rasyonel değildir. Bunun da en aşikâr göstergesi, kişinin Al- lah'a ve ahirete iman ettiği halde aklının rağmına olarak büyük günahlara düşebilmesidir.
İrrasyonel sayılar, hiçbir şekilde tam sayı kesirleri ile birlikte ifade edilemeyen sayılardır. İrrasyonel sayıların hepsini bulmak mümkün olmamaktadır. Fakat irrasyonel sayılar ile rasyonel sayıları ayırmanın bir yolu bulunmaktadır.
Rasyonalite duygusal ya da rastgele tepki vermeyi değil, verimlilik ilkesine göre hareket etmeyi ifade eder. Rasyonalite tutarlılık demektir. Bir başka ifadeyle amaç ile araçlar arasındaki ilişkinin tutarlı bir şekilde ortaya konmasıdır. Bu rasyonalite tanımına bütün dünya toplumlarında rastlamak mümkün.
Felsefe, konu ve yöntem açısından akılsal bir uğraşıdır. Rasyonel olma, felsefenin zihinsel bir etkinlik olmasının yanında akıl ilkeleri ve akıl yürütme kurallarına uygun olması anlamlarına da gelmektedir.
Başka bir deyişle, duygular da mantıklı ve rasyonel olabilir. Ancak bu durumun net ve açık istisnaları da bulunuyor. Bazı zamanlarda sadece olumsuz duygularımızdan etkilenerek kararlar alırız. Böyle zamanlarda iç dengemiz çok da yerinde değildir.
Marjinal kelimesi, anlam olarak, farklı, sıradan olmayan, toplumda alışılagelmiş düzenin dışında kalan anlamı taşır. Genellikle, kişiler için kullanılmakta olan marjinal kelimesi, aynı zamanda sıfat olma özelliği taşımaktadır. Marjinal kelimesinin, özellikle moda dünyasında sıkça kullanıldığını görmekteyiz.
Rasyonel sayılar için en doğru anlatım şekli a bir tam sayı olmak kaydıyla b'nin 0 dan farklı bir tam sayı olmasından dolayı a/b yani a bölü b şeklinde yazılabilen tüm sayılardır. Konuyla ilgili bir örnek vermek gerekirse 3 ve 8 olabilir. Çünkü 3 bir tam sayıdır ve 8'de 0'dan büyük bir tam sayıdır.
Rasyonel sayılar oranlı sayı olarak kabul edilen sayılara verilen isimdir. İsminden de anlaşılabileceği gibi rasyonel sayılar matematikte, iki tam sayının birbiri ile oranlanması anlamına gelmektedir. Q sembolüyle ifade ettiğimiz rasyonel sayılar birer tam sayı genişleme kümesidirler.
İç motivasyonlardan (birincil ihtiyaçları karşılayan ürünler) veya bir reklam kampanyası gibi bir dizi dış uyaranlardan kaynaklanabilecek bir ihtiyaç.
rasyonel - Nişanyan Sözlük. Fransızca rationel “akla uygun, akılcı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen rationalis sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince ratio “oran, gerekçe, yargı, akıl” sözcüğünden +al° ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri