Gayrimenkulün yer aldığı şehir ve semt, çevresinde bulunan sosyal imkanlar ya da ulaşım noktalarına yakınlığı gibi kriterler, rayiç bedelin tespit edilmesinde etkili olan faktörlerdendir. Gayrimenkuller için rayiç bedeli belirlenirken binanın yıpranma payı da göz önüne alınır.
Hesaplama için konut ile aynı bölgedeki benzer özelliklere sahip en az 3 konutun metrekare satış değeri belirlenir. Bu üç gayrimenkulün rayiç bedelleri ve metrekareleri toplanır, toplam rayiç bedel toplam metrekareye bölünerek metrekare başına rayiç bedel belirlenir.
Arsanın bulunduğu bölge, bölgenin genişliği, yatırım değeri, yakınındaki site ve sosyal alanlar, tarım arazisi olup olmaması ile Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından belirlenen asgari ve enflasyona bağlı değerler, arsa rayiç bedeli üzerinde etkili unsurlardır.
Arsa rayiç bedeli yükseltilmesi
Rayiç bedellerinin tespitleri, söz konusu kriterler uyarınca bağlı bulunulan mal müdürlükleri ya da defterdarlıklar tarafından yapılıyor. Bu tespitlerle belirlenen rayiç bedelleri, Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından güncel durum göz önüne alınarak değiştirilebiliyor.
Rayiç bedeli artış oranı, boş arsaların vergi artışı oranına tam olarak yansımaktadır. Ancak arsa üzerinde bir bina veya yapı varsa, ödenen vergi arsa payına düşen kısım kadar etkilenir. Ödenecek vergi de bu rayiç değerin meskenler için binde 2'si, işyerleri için binde 4'ü kadardır.
İlgili 17 soru bulundu
RAYİÇ BEDELE YENİ AYAR!
Tabi bu kısım kanuni bazı düzenlemelere ihtiyaç duyuyor. Tapu dairelerinde harca esas bedelin asgari tutarı taşınmazın belediyede gözüken rayiç değerine bağlıdır. 2023 yılında emlak vergi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 61.46 seviyesinde artırıldı.
Bu noktada size önerimiz evin bedelini en az belediyenin rayiç bedeli üzerinden göstermeniz. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda vergi borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zaten konut kredisi alabilmek için de kullandığınız kredi tutarının üzerinde bir rayiç bedeli olmak zorunda.
Tapuda beyan edilen düşük rayiç bedelin düzeltilme imkânı mevcut. Hukuki cezalarla karşı karşıya kalmamak için satıcı ve alıcı beyan ettikleri değerin düzeltilmesini talep edebilir. Tabii bu talep için vergi memurları tarafından henüz bir inceleme başlatılmamış olması gerekir.
Her bir konutun çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır. Bulunan sonuç evin rayiç bedeli olarak kabul edilir.
Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınan zorunlu bir masraf kalemi. Arsa tapu harcı oranı ile diğer gayrimenkuller için uygulanan tapu harcı oranı aynıdır. Her iki taraftan da satış bedelinin %2'si, toplamda satış bedelinin %4'ü oranında tapu harcı alınmaktadır.
Tapuda yapılan işlemlerde evin satış bedeli, belediye tarafından belirlenen rayiç değerin altında olarak gösterilmemelidir. Ancak, emlak vergisi tespitinde kullanılan bu rayiç bedeller genellikle gerçek değere göre oldukça düşük gösterilir.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğin mülkün bulunduğu belediyenin sayfasına girmen ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatman yeterli oluyor. Bu işlemleri yaparak dilediğin rayiç bedelini kolayca öğrenebilirsin.
Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 tapu harcı ödüyor. Tapu harçları belediyede belirlemiş olduğunuz rayiç bedelin %2 alınarak hesaplanıyor.
“Beyan değeri”, “belediye rayici”, “emlak vergisi matrahı”, “emlak vergisi değeri” tanımlamalarının Türkiye'de “gerçek değer”, “piyasa değeri”, “pazar değeri”, “piyasa rayici”, “rayiç değer”, “rayiç bedel”, “sürüm değeri” ya da “satış değeri” gibi kavramlarla bir ilgisi yoktur.
Her konutun metrekare başına belirlenen fiyatları toplanır ve referans olarak alınmakta olan konut sayısına bölünür. Hesaplanmış olan bir metrekare fiyatı tapu rayiç bedelini öğrenmek istediğiniz evin toplam metrekaresiyle çarpılır ve çıkan sonuç evin tapu rayiç bedeli olarak baz alınır.
vatandaşlardan istenen Emlak Rayiç Değeri / Rayiç Değer Belgesini, Belediyeye gelmeden alabilecekleri bir altyapı oluşturuldu. Emlak Rayiç Değeri Belgesi E-Devlet Kapısı'ndan Alınabilecek.
Bedeli hesaplanacak konut ile diğer 3 konut arasında özellikleri göz önünde bulundurularak bir puanlama yapılır. Satışı gerçekleştirilecek asıl konutun diğer konutlar ile arasındaki eksiklik ve fazlalıklar göz önünde bulundurularak net bir rakam ortaya çıkarılır.
Bir arsanın rayiç bedeli hesaplanırken, çevrede yer alan üç arsanın rayiç bedellerinin toplamı; arsaların toplam m²'lerine bölünerek bulunur. Elde edilen değer, bölgedeki arsaların m² başına değerini verir. Bu değeri, arsanızın m²'si ile çarparak, ortalama rayiç bedeliniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Tapu Harcı: Bilindiği üzere gayrimenkul satışlarında beyan edilen değerin %4'ü tapu harcı olarak alınmaktadır (1 Nisan 2019'a kadar bu oran %3 olarak uygulanmaktadır). Gayrimenkul satış bedelinin eksik beyan edilmesi halinde ise eksik bildirilen kısmın %4'ü kadar tapu harcından kaçınılmış olacaktır.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
2019/1 sayılı genelge gereği, değerleme raporu düzenleme tarihinden itibaren üç ay geçerlidir.
Komisyonlar bu değeri her yıl, hatta aylık olarak bile arz-talep dengesine göre yeniden belirler. Bu değer belirlenirken, aynı bölgedeki benzer konutların veya aynı model otomobillerin rayiç değerleri önemli bir rol oynar. Bunun yanında rayiç bedel ve piyasa değeri arasında bir ayrım da yapmak gerekiyor.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Rayiç bedeli, illerin valiliklerince belirlenmiş komisyon tarafından belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri