Bu esasa göre zirai kazanç, hesap dönemi içinde tahsil edilen veya alacak olarak tahakkuk eden hasılat ile ödenen ve borçlanılan giderler arasındaki olumlu farktır. Hesap dönemi başındaki mahsullerin değeri giderlere, hesap dönemi sonundaki mahsullerin değeri ise hasılata eklenir.
İşletme hesabı esasına göre zirai kazanç, hesap dönemi içinde para ile tahsil edilen veya alacak olarak tahakkuk eden hasılat ile ödenen veya borçlanılan giderler arasındaki müspet farktır. Yani zirai kazançlarda tahakkuk esası geçerlidir.
Madde 1 – Zirai kazanç ölçüleri; gerçek veya götürü usulde vergiye tabi çiftçilerin beyan ettikleri hasılat ile ziraat birimlerinden (dekar, hayvan ve meyve ağacı sayısı gibi) almaları gereken ürünler arasında randıman, fiyat, işçilik ve maliyet açısından karşılaştırma ve kontrolü sağlamak amacıyla tesbit edilir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 54. maddesinde belirtilen işletme büyüklüğünü aşan çiftçiler, bir biçerdövere ya da buna benzer motorlu aracı ya da on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçiler, zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre gerçek usulde vergilendirilir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun uygulamasında: Mal ve hakların, zirai işletmeye dâhil bulunması halinde, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesi sonucu elde edilen gelirler, zirai kazanç olarak vergilendirilecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinin 11. bendi uyarınca hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Verginin kaynakta kesilmesi; bir vergi tahsil yöntemi olarak, gerek idare gerekse mükellef açısından önemli kolaylıklar sağlayıcı bir uygulamadır.
Bunlar arasında ipek, bükümlü ipek, viskon ipliği, viskon elyafı, lif dönüntüsü, pamuk ipliği, linter ve üstübü yer almaktadır. Tüm bu zirai ürünlerin yanı sıra sabun, kazein ve dekstrin de zirai stopaja tabi olmayan ürünler olarak geçmektedir.
Çiftçi, ziraî faaliyetlerle iştigal eden gerçek kişilerdir. Bunlar aşağıda izah olunduğu şekilde bu faaliyetlerinden doğan kazançları dolayısiyle ya vergiye tabidirler veya tabi değildirler. Vergiye tabi olan çiftçiler de ya gerçek usulde veya götürü usulde vergilendirileceklerdir.
Çiftçi, yiyecek ya da hammadde elde etmek için hayvan yetiştiren veya tarımla uğraşan kişidir. Terim genellikle tarla bitkileri, meyve bahçeleri, üzüm bağları, kümes hayvanları ya da diğer çiftlik hayvanları alanlarının bazı kombinasyonlarını birlikte yapan kişiler için kullanılır.
Zirai işletmenin ürünlerinin değerlendirilmesi ve zirai üretime bağlı olarak işletilmesi zirai faaliyet olarak kabul edilir. Bu anlayış içinde domatesten salça, sütten peynir veya yoğurt, ayçiçeğinden yağ, pancardan veya üzümden pekmez elde edilmesi zirai faaliyet olarak kabul edilir.
Çiftçiler İşletme Hesabı Esasında Çiftçi İşletme Defteri(3) tutacaklar ve işletme defterinin sol tarafına giderleri, sağ tarafına da hasılatı kaydedeceklerdir. Zirai İşletme Hesabı Esasına göre zirai kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile yapılan giderler arasındaki müspet fark olacaktır.
Bu şekilde gerçek kazanç usulünü kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler' hükmüne yer verilmiştir. Bu açıklamalar çerçevesinde; Kültür mantarı üreticiliği Gelir Vergisi Kanununun 52. maddesine göre zirai faaliyettir.
Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 213 üncü maddesinde, zirai kazanç elde eden mükelleflerin çiftçi işletme defteri tutacağı ifade edilmiş olup, bu mükelleflerin isteğe bağlı olarak bilânço esasına göre defter tutabilmeleri Gelir Vergisi Kanununda düzenlenmiştir.
Çiftçi işletme defteri tutan mükellef GERÇEK usulde vergilendirilen mükelleftir. Satışların da Fatura kullanılır. Gerçek usulde vergi mükellefi olanlar diğer mükelleflerden farkı yoktur. Fatura alır fatura düzenler.
d) Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler (Gerçek usulde vergilendirilen çiftçiler) tarafın dan, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler den mal satın alınması halinde düzenlenir. Gerçek usulde vergiye tabi olan çiftçilerden alınan mallar bu çiftçilerden alınan faturalarla belgelendirilmesi gerekir.
Arpa, mısır ve buğday gibi hububat çeşitlerinin tamamı zirai ürün olarak tanımlanır. Bunun dışında domates, kabak, patlıcan, biber ve taze fasulye de zirai ürünler arasında yer almaktadır. Zirai Ne Demek? Dilimize Arapçadan geçmiş olan zirai kelimesi, tarımsal anlamına gelir.
Madde 12 – (Değişik: 17/7/1972-1610/7 md.) Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir.
Küçük çiftçi muaflığı: (*) Madde 10 – (Kaldırılmadan önceki şekli) Küçük çiftçi Gelir Vergisinden muaftır. Çiftçilerin bu vergi karşısında küçük çiftçi olup olmadıkları 12 nci ve 13 üncü maddelerde yazılı işletme büyüklüğüne ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunur.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Zirai ürünler için %4. Çiftçi borsaya kayıtlıysa %1. Çiftçi borsaya kayıtlı değilse %2.
% 20 GV stopajı yapılır. 2- Tarla kiralamasında hesaplanacak GV stopaj oranı % 20'dir.
Aynı şekilde mallarını kapı kapı dolaşarak satan kişilere yapılan komisyon ve prim gibi ödemeler üzerinden tabi olacağı gider pusulası stopaj oranı da %20'dir.
6. Zirai kazanç sahipleri ile ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı,diğer kazanç ve irat elde eden gelir vergisi mükelleflerinin geçici vergi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Arızi kazançlar genel olarak yapılması devamlılık arz etmeyen faaliyetlerden elde edilen gelirlerden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri