Kısaca reaktif yaklaşım, süregelen zaman içinde bir problem gerçekleştikten sonra, olayın neden ve sonuçlarını incelemeyi ve aksaklıkların giderilmesi adına işin yeniden düzenlenmesini ifade etmektedir. Tabir-i caizse, iş işten geçtikten sonra önlem almaktır.
Gündelik hayattan örnek vererek açıklamak gerekirse hava durumunu kontrol etmeden evden çıktığımız için yağmura yakalanmak, normal zamanda 5 TL, yağmur yağdığında ise 10 TL'ye satılan küçük, şeffaf, çocuk oyuncağına benzeyen şemsiyelerden satın almak reaktif yaklaşıma güzel bir örnektir.
Proaktif olmak, önceden planlama yapmak ve kontrolü ele almak anlamına gelirken, reaktif olmak ise olaylar gerçekleştikten sonra tepki vermek demektir.
Reaktif yaklaşım bir anlamda proaktif yaklaşımın tersi bir anlayışla hareket etmeyi yansıtır. Bu yaklaşımda ortaya çıkan ve kurumun hayati organlarını ve işleyişini tehdit eden krizin ortadan tamamen kaldırılması ya da olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Reaktif Kişilik; Karşılaşılan sıkıntı ve olumsuzluklardan nasıl kurtulacağına bakar. Olaylar olduktan sonra çözüm bulma gayretindedir. Reaktif kişilik, dış faktörlerin yönlendirdiği kişilikler için kullanılır. Bu kişilikler; panik, güvenlik duygusunu yitirmiş kırılgan kişiliklerdir.
İş sağlığı ve güvenliği kavramı, tehlikelerin önlenmesinin yanında risklerin öngörülmesi, değerlendirilmesi ve bu risklerin tamamen ortadan kaldırılabilmesi veya zararlarının en aza indirilebilmesi için yapılacak çalışmaları içermektedir.
Reaktif olmak, Kimya terimidir ve her hangi bir kimyasalla reaksiyona girmek demektir. Reaktif olmak, Kimyasal tepkimeye uğradığında harcanarak farklı bir ürüne dönüşmek demektir.
Bununla beraber proaktif nedir konusu sıklıkla merak edilir. Proaktif en temel anlatımı ile henüz bir olay gerçekleşmeden çalışmalara başlamak anlamına gelir. İş sahalarında henüz bir kriz meydana gelmeden analizler ve tahminler yaparak kriz ihtimalini ortadan kaldırmak proaktif yaklaşım kapsamına girer.
Proaktif ve reaktif terimlerini ise şu şekilde tanımlıyorlar; müşteri bildirmeden farkedilen olayları (event) proaktiftir. Müşterinin bildirimi ile müdahale edilen olayları reaktiftir.
Saldırganlık, araştırmacılarca yıllardır farklı şekillerde sınıflandırılmakla birlikte, yaygın sınıflandırmalardan birisi de reaktif (düşmanca) saldırganlığa karşılık proaktif (araçsal) saldırganlıktır.
Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir. Proaktif stratejiler, kamuya açık ve halkın ihtiyaçlarını dikkate alan, reaktif stratejiler ise sadece kurumsal faydayı düşünen stratejilerdir.
Reaktif Aşama İçgüdülere dayalı iş güvenliği aşamasıdır.
Hiçbir çalışan ya da yönetici herhangi bir düzeyde iş güvenliği konusunda sorumluluk kabul etmez ve onunla ilgili taahhütte bulunmaz. İş kazalarına neden olan ana faktörün kötü şans olduğuna yaygın olarak inanılır.
Aktif güç, elektrikli aletlerin tamamının çalışması için gerekli güçtür. Reaktif güç ise motor vb pek çok makinanın çalışması sırasında gereken manyetik alanların oluşması için kullanılan güçtür.
Proaktif yaklaşım, bir kişinin veya bir kurumun gelecekteki olayları tahmin edebilme yeteneğini ve bu olaylara önceden hazırlıklı olma eğilimini ifade eder. Proaktif yaklaşım, kişinin veya kurumun geleceğe yönelik planlarını ve stratejilerini belirleyebilme yeteneğini de kapsar.
Proktif yaklaşım
Tanımlardanda anlaşılacağı gibi reaktif yaklaşımda; iş kazaları,meslek hastalıklarında olay yaşandıktan sonra önlem alınmaktaydı.Proaktif yaklaşımda ise iş kazası ve meslek hastalıklarında olay yaşanmadan önce tehlike ve risklerin öngörülmesi ve önleyici tedbirlerin alınması sözkonusudur.
kelimesi sıfat olarak "zamanından önce değişiklik yapılarak önlem alınan; önceden davranılan" anlamına gelmektedir. sergilenir. Proaktif bireyler, davranışa yön veren, geleceğe odaklanan, gerektiğinde eylemlere değişiklik getiren veya kendisini değiştiren kimselerdir (Bindl ve Parker, 2010).
Proaktif kelimesinin tanımının tam zıttı olarak "reaktif" kelimesini kullanabiliriz. Reaktif yaklaşım, ise olaylara etki etmekten ziyade, olaylar gerçekleştikten sonra etki altında kalan anlamındadır. Reaktif davranış gösteren insanlar ancak etkiye maruz kaldıklarında aksiyon almayı düşünürler.
Proaktif, herhangi bir durum karşısında insiyatif alarak müdahale etmek anlamına gelir. Yani bir şey olduğu zaman proaktif olan kişi konudan anlasa da anlamasa da müdahale eder. Bunun sonucu olumlu veya olumsuz yönde olabilir.
Reaktif Tüketim Cezası
Reaktif tüketimin resmi olarak belirlenen sınırlar içerisinde kalması ve aktif tüketiminin yüzde yirmisini geçmemesi gerekir. Bu tüketim sınırları aştığında sınırları aşan miktar kadar değil tüketimin tamamı kadarı elektrik faturasına yansır. Buna Reaktif tüketim cezası denir.
Reaktif lenf nodu, genellikle enfeksiyon sonucu lenf nodunun büyümesi, şişmesi, genişlemesine denir. Bir diğer deyişle vücudun savunma sisteminden olan lenf nodlarının, enfeksiyon varlığına reaksiyon göstermeleri sonucu hafifçe büyümeleridir. Reaktif görünümlü lenf nodu olarak da adlandırılır.
Şebekeye iade edilen enerjiye reaktif güç denilir. Diğer bir ifadeyle, endüktif yüklü devrelerde, manyetik devrenin uyarılması için çekilip bir sonraki cyclede iade edilen güçtür. “Q” harfi ile gösterilir. Bu güç endüktif yük üzerinde harcanmaz, sadece depo edilir ve tekrar kaynağa gönderilir.
En basit haliyle proaktif yaklaşım anlamı olumsuz bir durum yaşanmadan önce düşünebilmek, karar verebilmek ve bunları uygulayabilmektir. Bu şekilde ortaya çıkması beklenen olumsuz durumdan en az etkilenme amaçlanır.
Proaktif kelimesi bilinçli ya da bilinçsiz, olumlu ya da olumsuz mevcut koşulların sonucunu değiştirmek için inisiyatif kullanmak anlamına gelmektedir. İyi bir durum karşısında bireysel insiyatif alarak durumu çözmek amaçlı bir tabir olduğunu söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri