Reaktif yaklaşım bir anlamda proaktif yaklaşımın tersi bir anlayışla hareket etmeyi yansıtır. Bu yaklaşımda ortaya çıkan ve kurumun hayati organlarını ve işleyişini tehdit eden krizin ortadan tamamen kaldırılması ya da olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.
Meydana gelen krizin etkilerini azaltmak ve krizi ortadan kaldırmak için o anda yapılmaya başlanan çalışmalara reaktif yaklaşım adı verilir. Henüz bir kriz oluşmadan önce, mevcut durumu analiz ederek olası bir kriz ihtimalini en aza indirmek amacıyla yapılan çalışmalara ise proaktif yaklaşım denir.
Proaktif yaklaşım, bir kişinin veya bir kurumun gelecekteki olayları tahmin edebilme yeteneğini ve bu olaylara önceden hazırlıklı olma eğilimini ifade eder. Proaktif yaklaşım, kişinin veya kurumun geleceğe yönelik planlarını ve stratejilerini belirleyebilme yeteneğini de kapsar.
Kısaca reaktif yaklaşım, süregelen zaman içinde bir problem gerçekleştikten sonra, olayın neden ve sonuçlarını incelemeyi ve aksaklıkların giderilmesi adına işin yeniden düzenlenmesini ifade etmektedir. Tabir-i caizse, iş işten geçtikten sonra önlem almaktır.
proaktif düşüncenin zıttı olup yaşanan olaylardan sonra problem çözme düşüncesidir.
İlgili 39 soru bulundu
Reaktifin Türkçe anlamı bir tepkimede moleküllerin tepkimeye girmesine denir. Yani bir olay gerçekleştikten sonra önlem almak demektir. Reaktif ceza sistemden fazla akım gelmesinden dolayı abonenin ödediği bedeldir. Tüketim tutarı mevcut ise müşteri reaktif cezaya girer.
Reaktif demek, enfeksiyonlarda reaksiyon olarak oluşan demektir.
Reaktif insan özellikleri
Yaşadıkları olumsuzluklar yüzünden hep başkalarını suçlarlar. Reaktif insanları duygular,koşullar,olaylar ve çevreleri yönlendirir. Reaktif insanlar havanın sıcak yada soğuk olmasından dahi etkilenir. Gerçekleştiremediği işler için ise etkilendiği koşulları öne sürerler.
Saldırganlık, araştırmacılarca yıllardır farklı şekillerde sınıflandırılmakla birlikte, yaygın sınıflandırmalardan birisi de reaktif (düşmanca) saldırganlığa karşılık proaktif (araçsal) saldırganlıktır.
Proaktif durumlar karşısında olayların kendi kendine gelişmesine müsade etmeden, ben ne yapabilirim düşüncesi ile hareket demektir. Bunun tersi olan reaktif davranışın tersine, proaktif bakış açısı ile davranışta kişi olumsuzluklara söylenmez, kalkar ve harekete geçer.
İdare-i maslahat olarak da bilinen inaktif yaklaşımda asıl olan mevcut olaylar esnasında herhangi bir müdahalenin durumu iyileştirmeyeceğine inanılarak sorunlar karşısında hareketsiz kalma tercih edilmektedir.
Proaktif kelimesinin tanımının tam zıttı olarak "reaktif" kelimesini kullanabiliriz. Reaktif yaklaşım, ise olaylara etki etmekten ziyade, olaylar gerçekleştikten sonra etki altında kalan anlamındadır. Reaktif davranış gösteren insanlar ancak etkiye maruz kaldıklarında aksiyon almayı düşünürler.
Proaktif olmak, önleyici ve öngörülü bir tutum sergilemek anlamına gelir. İş hayatında proaktif olmak, sorunları önceden fark etmek ve çözüm yolları üretmek demektir. Kişisel hayatta ise proaktif olmak, hedefler belirlemek ve bu hedeflere doğru adımlar atmak anlamına gelir.
Genel olarak, proaktif bir yaklaşım, sadece bir durum meydana geldikten sonra tepki vermek yerine, olası sonuçları önceden düşünmek ve bu sonuçları yönetmek için önlem almak anlamına gelir.
Proaktif Kişilik; olaylar veya sorunlar ortaya çıkmadan önce gerekli tedbir ve önlemleri alan, bilgi toplayan, düşünüp analiz eden, planlar hazırlayan, sorunları çözmekten daha çok önlem alamaya çalışan, harekete geçen kişilik özelliğidir. Proaktif olmak bir davranış özelliğidir.
Proaktif halkla ilişkiler, iletişim unsurlarını da içine alarak ürün ya da hizmet tanıtımına bir haber özelliği ve değeri katmaktadır. Reaktif halkla ilişkiler ise kurumların karşı karşıya kaldığı olumsuz durumları başarıyla atlatabilmesine yönelik giriştiği halkla ilişkiler çabalarıdır.
Buradan anlaşılacağı üzere proaktif olan kişiler yaşanan durumların sonucunu düşünmeden mücadele eden kişilerdir. Pro'nun anlamı önde giden olarak tanımlanmaktadır. Active ise aktif olmayı ifade eder. Bu ikisinin birleşiminden ise proaktif oluşmaktadır.
Proaktif saldırganlık daha çok kışkırtma olmaksızın ortaya çıkan, amaca yönelik, araçsal, planlanmış ve soğukkanlı bir davranış iken reaktif saldırganlık, tehdit ya da kışkırtma sonucu ortaya çıkan ve savunma işlevi gören, öfke duygusunun yol açtığı bir davranış olarak ele alınmaktadır.
Kimyada ayıraç, reaktif, reajan veya reaktant belli bir bileşik ile karakteristik bir reaksiyona girebilen ve bu sayede o bileşiğin varlığını hatta miktarını belirlemeye yarayan ve reaksiyondan ürün üretmeye yarayan bir bileşiktir. Analitik ayıraçlarin örnekleri arasında Fehling ayıracı ve Tollens ayıracı sayılabilir.
Proaktif ve reaktif terimlerini ise şu şekilde tanımlıyorlar; müşteri bildirmeden farkedilen olayları (event) proaktiftir. Müşterinin bildirimi ile müdahale edilen olayları reaktiftir.
Proaktif bireyler, davranışa yön veren, geleceğe odaklanan, gerektiğinde eylemlere değişiklik getiren veya kendisini değiştiren kimselerdir (Bindl ve Parker, 2010).
Reaktif olmayan, incelenen hücre grubunun raporunuzda açıklanan kimyasalı yapmadığı anlamına gelir. Reaktif olmayan için başka bir terim negatiftir.
Şebekeye iade edilen enerjiye reaktif güç denilir. Diğer bir ifadeyle, endüktif yüklü devrelerde, manyetik devrenin uyarılması için çekilip bir sonraki cyclede iade edilen güçtür. “Q” harfi ile gösterilir. Bu güç endüktif yük üzerinde harcanmaz, sadece depo edilir ve tekrar kaynağa gönderilir.
Proaktif dil, “seçeneklere bakar, duygularını kontrol eder, yapacağım” diye konuşurken, tam tersi reaktif dil, “seçeneklere bakmak yerine yapabileceğim hiç bir şey yok, yapamam” diye söylenir ve kendini aslında mutsuz eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri