Reaya, aslen Arapça (رعية) kelime olup Farsça'da "yönetilenler" anlamına gelen bir toplumsal sınıftır. Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı, daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı Devleti'ne geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi üretim yapmak ve vergi vermektir.
Bir hükümdarın idaresi altında bulunan halk şeklinde açıklanan reaya, bu yönetici sınıfın dışında kalan tüm tebaayı kapsar. Bu sınıf yalnızca tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülerden oluşmaz. Şehir veya kasabalardaki tüccarlar, zanaatkarlar; hatta konar göçer yaşayan topluluklar da reaya sınıfına dahildir.
Tarım işleriyle uğraşan bu köylü-çiftçi sınıfa “reaya” denmiştir. (Emecen, 2000, s. 91; Lindner, 2000, s. 119). Osmanlı Devleti'nde toprak, devlete ait olup siyasi iktidarının ifadesidir. Çıplak mülkiyet hakkı devlete, toprağı işleme hakkı reayaya, devlet adına vergi toplama gibi görevlerin icrası ise sipahiye aittir.
Osmanlı İmparatorluğunun Müslüman olmayan reayadan topraklı, topraksız, evli veya bekar olup olmadıklarına bakılmaksızın alınan bu vergi, Müslümanlardan alınan çift resminin bir karşılığıdır. Bu vergiyi veren gayrimüslimlerden çift resmi ve bennak gibi vergiler alınmıyordu.
Yakındoğu İslam geleneklerine göre toplum, genellikle yönetici sınıfı (askeri) ve yönetilen sınıfı (reaya) olmak üzere tasnif edilmiştir. Zaman içerisinde bü- yüyerek gelişen bu iki sınıf, Osmanlı Devleti'ni ayakta tutan iki direk olarak algılanmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Osmanlı klasik çağında “reâyâ”, “reâyâ ve berâyâ” gibi tabirlerle kastedilen genellikle vergi veren halktır.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Vergi mükelleflerinin yükümlülükleri şersi ve örfi vergilerle sınırlı kalmamıştır. Bu mali yükümlülükler yanında özellikle reaya[3]nın angarya olarak nitelendirilebilecek bedeni birtakım yükümlülükleri de olmuştur.
Asker dışındaki halk, "reaya", devlete vergi ödemekteydi.Osmanlı siyasal uygulamasında asker ve reaya kesin kurallarla ayrılmıştı.
Miri arazi; devlet hazinesine ait olan toprakları ifade eder. Geçmişi Osmanlıya ve hatta Selçuklulara kadar uzanan bu kavram günümüzde "devlet arazisi" olarak isimlendirilir. Miri arazi, sözlük anlamı olarak da “hükümetin ve hazinenin malı olan arazi” demektir.
Ulema (Arapça: علماء), Müslüman ülkelerde eğitimli din alimlerinden oluşan sınıf. Tekili erkekse âlim, kadınsa âlimedir. Geçmiş yüzyıllarda yaşamış âlimlerin pek çoğu hezârfendi. Ulema sınıfı fıkıh ve şeriat (İslâm hukuku) konusunda derin bilgiye sahiptir ve bazı âlimler, aynı zamanda şeriatın uygulayıcısıdır.
Osmanlı devlet sisteminde, padişahın askerî, siyasi, idari ve dinî yetki tanıdığı devlet görevlileri yönetenler sınıfını oluştururdu. Yönetenler seyfiye, ilmiye ve kalemiye olmak üzere üçe ayrılırdı.
Sipahiler, Kapıkulu Ocağı'na bağlı ve eyaletlerde dirlik sahipleri besledikleri atlı askerlerdir. Tımar sahibi süvariler ordunun en büyük gücünü oluşturmaktaydı. Tımarlı Sipahiler düzenli maaş almaz, belirli hanelerden para toplarlardı.
Reâyâ, toplumdaki esas üretici kesim olan, köylü-çiftçi, esnaf ve sanatkâr, tüccar yani elinde padişah berâtı bulunmayan zümrelerdir.
Kanunnâme'ye göre, merkezde vezirlik, kâdıaskerlik ve başdefterdârlıktan sonra en yüksek memuriyet nişancılıktı. Tespit edilebilen ilk nişancı, Muhammed Asgarü'l Cezeri'dir.
Osmanlı Devleti'nde kadı, kaza adı verilen yerleşim yerlerine, belirli bir süre için atanan, hem mülki idare amiri hem tabiri caizse belediye başkanı hem de emniyet müdürlüğü görevlerini ifa eden, şer'i ve örfi yargıdan tek başına sorumlu olan kişidir.
Kadıların tayin, azil ve nakil işlemleri Anadolu ve Rumeli kazaskerlikleri tarafından yapılırdı. Her yeni hükümdarın cülusundan sonra kadıların görevlerinin yeniden tayin ve tasdiki gerekliydi.
Osmanlı hükümdarları padişah unvanını 1421'de devletin başına geçen II. Murat'tan itibaren kullanmaya başlamışlardır. II. Murat dönemine dek "sultan" unvanını kullanan Osmanlı padişahları ayrıca halife, hakan ve kayser unvanlarını da kullanmışlardır.
Erkek eğer hem Müslüman hem de bakire bir kız alıyorsa, 60 akçe vergi ödemesi gerekir. Eğer Müslümansa, fakat dul bir kadınsa miktar hemen 30 akçeye düşüyor.
İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemi. Vergiyi toplamayı üstlenen kişiye "mültezim" denirdi.
Osmanlı maliyesinde yüksek vergi gelirlerini toplayan tahsildar. Devlete ait vergi ve resimleri toplayan görevlilere verilen ad. Osmanlı Devleti'nde Tanzimat'tan önce vali ve mutasarrıflar adına vergi toplamakla görevli memur.
Osmanlı Hanedanı'nın 1299 yılında başlayan yönetimi, 1922 yılında Ankara Hükûmeti'nin saltanatı kaldırmasıyla son bulmuş ve "Osmanlı Hanedan Defteri"ne kaydedilen son hanedan üyesi Neslişah Osmanoğlu 2012 yılında ölmüştür.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Anayurt Orta Asya'dan gelen Türklerin kurdukları en son devlet «Osmanlı devleti» dir. Bu kitapta Türk devletleri içinde en uzun ömürlüsü ve diğer Türk devletlerinden daha ziyade dünya tarihine müessir olan Osmanlı devletinin tarihini gözden geçireceğiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri