Bademcik enfeksiyonunda ne gibi şikayetler gözlenir? Hastalık genellikle hızlı başlar. Boğaz ağrısı, ateş, terleme, titreme, yutma güçlüğü, baş ağrısı, güçsüzlük, eklem ağrıları gibi şikayetler hızlı bir şekilde ortaya çıkar.
Bademcik enfeksiyonu anlamına gelen tonsilit, bakteri ve virüslerin vücuda girmesiyle meydana gelir. Akut, suvakut ve kronik olmak üzere türü bulunan tonsilit hastalığı, şiddetli boğaz ağrısı, kuruluk, kaşıntı ve bademciklerde kızarıklık ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Tonsillit veya tonsilit, bademciklerden birinin ya da her ikisinin birlikte iltihaplanması durumudur. Tonsilit, sıklıkla virüslerden kaynaklanan bir enfeksiyondur fakat bakteriler de bademciklerde iltihaba neden olabilir. Hastalık çin uygun tedavi, nedene bağlı olduğundan, hızlı ve doğru tanı koymak önemlidir.
Genel durum daha belirgin olarak bozulmuştur, ateş genellikle 38.3 derecenin üzerinde ve dirençlidir. Bakteriyel tonsillitte; hapşırık, öksürük, burun akıntısı gibi diğer bulgular daha siliktir veya hiç yoktur.
Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır. Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Bademcik enfeksiyonunda ne gibi şikayetler gözlenir? Hastalık genellikle hızlı başlar. Boğaz ağrısı, ateş, terleme, titreme, yutma güçlüğü, baş ağrısı, güçsüzlük, eklem ağrıları gibi şikayetler hızlı bir şekilde ortaya çıkar.
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Boğaz iltihaplarında ateş genellikle 5 gün içinde düşer, bunu takiben boğaz şikayetleri de azalır. Antibiyotik tedavisi genellikle 10 günde tamamlanır.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel tonsillit (örneğin, streptokok boğaz enfeksiyonu) durumunda genellikle antibiyotik reçete edilir. Bu ilaçlar bakterileri öldürmeye yardımcı olur ve enfeksiyonun yayılmasını önler. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 ila 10 gün sürer, ve hasta ilacı tamamen bitirmelidir.
Sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketimi: Et suyu, kafeinsiz çay veya ballı ılık su gibi sıcak sıvılar ve dondurma gibi soğuk gıdalar soğuk algınlığına bağlı boğaz ağrısını yatıştırır..
Tedavi edilmeyen tonsilit ve faranjit gibi boğaz enfeksiyonlarının ardından yaklaşık üç hafta sonra ortaya çıkan akut romatizmal ateş, halk arasında kalp romatizması olarak da bilinir. Başlangıç döneminin ardından geçen yıllarda, özellikle kalp kapak hastalıklarına yol açar.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Boyunda şişme, kandaki beyaz küre oranının yükselmesi de hastalığın başlıca semptomlarındandır. Öksürük, ses kısıklığı ve burun akıntısı ise bademcik enfeksiyonunun daha ziyade viral enfeksiyonla ilişkili olduğuna işaret eder.
Bakteriyel Tonsilit (Bademcik İltihabı) Nasıl Tedavi Edilir? Doktorlar, bakteriyel bademcik iltihabını (strep boğaz) antibiyotik ilaçlarla tedavi eder. Antibiyotikler reçete gerektirir. Antibiyotikler genellikle yaklaşık 10 gün boyunca yolla oral (ağız yoluyla) alınır.
Tonsilit genelde virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tonsilitin en sık görülen sebeplerinden biri, boğaz enfeksiyonuna yol açan Streptococcus pyogenes adlı bir bakteri türüdür. Farklı tür bakteriler de tonsilite neden olabilir.
Enflamasyonu giderici, enfeksiyonu giderici ilaçların kullanılması, o bölgeye dışarıdan soğuk uygulamalar yapılması ağrı hissinin az olarak hissedilmesine yardımcı olacaktır" dedi.
Kronik Bademcik iltihabı( Kronik Tonsilit) ; Çocuk, ergen ve yetişkinlerde oldukça sıklık la görülen bir boğaz enfeksiyonu dur. Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır.
Bademcik iltihabının medikal tedavisinde genellikle istirahat, sıvı alımı, gargara ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bademcik iltihapları kronik hale geldikten sonra ise sürekli antibiyotik kullanımından kaçınmak için bademcik ameliyatı ile hastalığın kalıcı çözümü amaçlanmaktadır.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Bu duruma bademcik iltihabı (tonsilit) adı verilir. Bademcik iltihabı çocuklarda sık görülmektedir. Akut tonsillite neden olan mikroplar, tükürük, burun ve boğaz sıvıları gibi vücut sıvılarıyla, yakın temasla, solunum yolundan hava yoluyla çıkan damlacıklar yoluyla bulaşabilmektedir.
Boğaz yoluyla vücudumuza giren bakteri ve virüsleri yakalayarak daha ilerilere gitmesini önlemeye çalışırlar. Bademcik taşları ise bademciklerde oluşan küçük, sert yapılı madde topaklarıdır. Bu topaklar, bademciklerinizin üzerinde küçük, beyaz veya sarı çakıl taşları gibi görünür.
Boğazda Beyaz Leke: Tonsil taşı, boğazın arkasında beyaz-sarı bir renkte tortu şeklinde görülebilir. Ancak tonsil taşına sahip herkeste taş görünür olmayabilir. Yutma Güçlüğü: Bademcik taşının büyüklüğüne bağlı olarak hastalarda yutma güçlüğü görülebilir.
Bademcik taşları, bademcikte beyaz leke ya da sarı çakıl taşı gibi bir görünüme sahiptir. Bademcik taşları bir ya da birden fazla olabilir. Bu taşlar genelde küçük olurlar fakat bazen büyük bademcik taşı da oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri