Limon suyu, reçel karışımının pH'sını düşürür, bu da pektin şeritlerindeki bu negatif yükleri etkisiz hale getirir, böylece artık reçelinizi “ayarlayacak” bir ağa toplanabilirler.
Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
İlgili 42 soru bulundu
Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükler görüntüsüne ve berraklığına zarar verebilir. Bu nedenle kaynama sürecinin sonunda reçelin üzerindeki köpükleri bir kaşıkla toplayın. Aşırı köpürmeyi önlemenin yolu ise tencereye bir çay kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Reçeliniz daha parlak ve berrak olacak.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Reçel Yaparken Tenceredeki Köpükleri Almamak
Reçel kaynarken tencerede köpük oluşması oldukça normal bir durum. Ancak, reçelinizin görüntüsünün daha sade ve berrak olmasını istiyorsanız, kaynama aşaması bittikten sonra tencerenin üzerindeki köpükleri bir kaşık yardımıyla almalısınız.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
İlk sorunu çözmek için su molekülleri ile bağ yapan, reçelin jel formuna kavuşmasını sağlayacak şeker ilave edilir. Diğer sorunumuz negatif yükler ise, meyvede doğal olarak bulunan asitlerle bir miktar azalır fakat bazı meyve reçellerine ekstra asit ilave etmek gerekir.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Kabartma tozu reçelin daha parlak olmasını sağlıyor.
Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor.
l Su dolu bir bardağa reçelden bir damla damlatın. Damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçelinizin kıvamı uygundur. l Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpük hafifçe kızarmış ve içindeki meyveler şeffaflaşmış ise reçeliniz olmuştur.
Meyveleri reçel yapmadan önce üzerine toz şeker ekerek bir süre bekletin. Bu meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını sağlayacak. Böylece reçelinize çok fazla su ve şeker koymadan, daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar elde edebileceksiniz.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Reçelin şekerlenmemesi için pişirirken kıvamını doğru ayarlamak ve içine de limon suyu sıkmak gerekir. Bu şekilde reçelin şekerlenmesi önlenir. Aynı zamanda reçellerin şekerlenmemesi için serin bir yerde saklanması gerekir. Reçelleri cam bir kapta ve güneş almayan yerde saklamak gerekir.
Reçelinizi meyveleri şekerde 1 gece beklettikten sonra orta ateşte 20 dakika kadar kaynatın.
Suyunu çeksin diye salçayı, pekmezi nasıl güneşte bekletiyorsak, bütün reçelleri de bu şekilde hazırlayabiliriz. Güneşte olgunlaştırılan reçelin rengi daha parlak olur ve kararmaz. Ayrıca küflenme, barlanma gibi sorunlar, güneşte olgunlaştırılan reçellerde daha az görülür.
Az ya da fazla şeker kullanımı reçelin kısa sürede bozulmasına, sulanmasına, şekerlenmesine ya da küflenmesine neden olur. İdeal şeker oranı, reçel için kullanılacak meyve miktarının 1,5 katıdır.
Bu arada hazırlanan reçelin içine biraz limon tuzu, yarım aspirin, bir çay kaşığı tuz atılarak karıştırılır. Bu reçelin şekerlenmesini önlemek için yapılır. Sonra kaplardan alınan reçel bidonlara konulur, gerektiğinde alınarak yenilir.
Kaynayan reçele her zaman az bir parça tereyağı koyarım. Tereyağ reçele hem göz alıcı bir parlaklık verir, hem de meyvenin lezzetine lezzet katar. Ayrıca mutlaka az miktar sirke ilavesi de yaparım. Bu da yine yağ gibi reçele hem parlaklık verir, hem de uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın. Ayva reçeli yaparken kararmaması için ne yapılır? Küp küp doğradığınız ayvaların kararmaması için önceden hazırladığınız limonlu suya atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri