Pektin: Jel oluşturma özelliğinden yararlanılan ve gıda teknolojisinde çok kullanılan bir katkı maddesidir. Bu özelliği nedeniyle reçel ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Reçel yapımında pektin sıcak (70 oC) suyla hazırlanmış % 5'lik eriyik halinde ilave edilir.
Pektin, şekerle birlikte jel oluşturma özelliğinden dolayı şeker kombinasyonu ile gıda endüstrisinde dolgunlaştırıcı ajan olarak da kullanılmaktadır. Bu özelliğinden dolayı en yaygın kullanım alanları reçel ve marmelat üretimidir.
Ticari pektin elma, limon ve portakalların suları alındıktan sonra geriye kalan posadan elde edilir. Bu posa 50-120 dk süresince 60-100°C'de tartarik, limon ve süt asidi gibi organik asitlerle veya fosfat, sülfat, klorür asidi gibi inorganik asitlerle tepkimeye sokulur. Karışım presten geçirilir ve santrifüj edilir.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Not: Eğer 1 kilo çilekten yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanın.
İlgili 19 soru bulundu
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Pektin: Jel oluşturma özelliğinden yararlanılan ve gıda teknolojisinde çok kullanılan bir katkı maddesidir. Bu özelliği nedeniyle reçel ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Reçel yapımında pektin sıcak (70 oC) suyla hazırlanmış % 5'lik eriyik halinde ilave edilir.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükler görüntüsüne ve berraklığına zarar verebilir. Bu nedenle kaynama sürecinin sonunda reçelin üzerindeki köpükleri bir kaşıkla toplayın. Aşırı köpürmeyi önlemenin yolu ise tencereye bir çay kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Reçeliniz daha parlak ve berrak olacak.
Üretilen reçellerin briks dereceleri vakum yöntemi reçel (VYR) için 68.85, açık kazan yöntemi reçel (AYR) için 73.01 iken, bu değerler 20°C'de 4 ay depolama sorası sırasıyla 66.4 ve 72.33 olarak tespit edilmiştir.
Tüm bitkilerin hücre duvarlarında bulunmaktadır. Pektin üretimi elma şarabı üretimi yapılan işletmelerde, elmaların kabuklarının preslenmesinden sonra oraya çıkan posalardan elde edilmektedir. Üretim sürecinde narenciye ve elma kabukları su ve seyrettik asit yardımı ile çözülür.
Pektin E440 25 kg Fiyatı 13.003,60 TL.
Yapısında bulunan pektin ve sorbitol nedeniyle gaza, şişkinliğe ve özellikle bebeklerde ishale neden olabiliyor. Bu nedenle yemeklerle birlikte yenmemesi, öğün veya ara öğün olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Pektin Helal midir
Pektinin toz halinin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Pektin gıdalarda jel oluşturucu, kıvam oluşturucu etki gösterir. Jel oluşturma özelliğinden dolayı reçel ve jöle; kıvam arttırıcı özelliğinden dolayı salça ve krem peyniri gibi gıdalarda ve meyve tadını arttırıcı etkisinden dolayı da meyveli yoğurtlarda meyve tadının oluşmasına yardımcı olur.
Şeker, bir reçelin her şeyi. Zira şeker az olursa reçel sulanır, şekeri fazla kaçarsa şekerlenir ve katılaşır.
Meyveleri reçel yapmadan önce üzerine toz şeker ekerek bir süre bekletin. Bu meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını sağlayacak. Böylece reçelinize çok fazla su ve şeker koymadan, daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar elde edebileceksiniz.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor.
Evde yapımı da mümkün olan pektinin, hazırlanması için yeşil elma, limon ve su kullanılmaktadır. Tencerede kaynatmak suretiyle elde edilir. Gerek dondurularak gerekse de reçel kıvamında tüketilebilir.
Özellikle diyabet sorunu olanlar bu reçeli gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Çünkü içeriğinde işlenmiş şeker yok, bunun yerine doğal elma suyu ve pekmez var. O kadar lezzetli oluyor ki şeker tüketmesinde sakınca olmayanlar bile bu reçele bayılacak.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Kabartma tozu reçelin daha parlak olmasını sağlıyor.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri