Reddi miras davası ne kadar sürer? Reddi miras davasının ne kadar süreceği mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddine göre farklılık göstermektedir. Mirasın gerçek reddinde dava süresi yaklaşık 3 aydır, mirasın hükmen reddindeyse bu süre 14-15 aya kadar çıkabilmektedir.
TMK m. 606 mirasın reddi için mirasçılara 3 ay süre tanır. 3 ay içinde reddi miras yapılmazsa TMK m. 610/1 gereği mirası red hakkı düşer. Buna göre, yasal reddi miras süresi içinde ve şekle uygun bir şekilde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız ve şartsız olarak kazanmış sayılır.
Miras bırakanın ölümü tarihinde ödemeden aczi açıkça belli ve resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılır (TMK m. 605/ll). Hükmi rette şartların varlığı halinde herhangi bir irade açıklamasına gerek yoktur. Bu halde kabul ve ret için bir süre öngörülmemiştir.
Türk Medeni Kanunu'na göre, mirasın reddi süresi üç aydır. Yasal mirasçılar, miras bırakanın ölümünden itibaren üç ay içerisinde mirası reddetmelidirler. Bu süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası otomatik olarak kabul etmiş sayılır.
Reddi miras davalarında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olarak bilinmektedir. Bu mahkemeye sözlü ya da yazılı olarak başvuruda bulunmak gerekmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Reddini vukuu halinde reddeden, mirasa tamamıyla ya bancı kalır ve umumiyetle mirasçı sıfatiyle beraber miras üzerindeki haklarımda kaybeder. Red beyanı, mirasın açıldığı andan itibaren hükümlerini husule ge tirir ; red eden mirasçı sanki hiç mirasçı olmamış addedilir.
Mirasın reddi de yargısal merciler nezdinde ileri sürülecek bir irade beyanı ile yapılan bir işlem olduğundan genel dava vekaletnamesi bu işlem için pekala yeterli olmalıdır.
İİK.nun 53. maddesine göre, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz.
Mirasın hükmen reddi davasının açılması süre şartına bağlı değildir, her zaman açılabilir.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Hükmen ret halinde mirası kabul eden bir mirasçı yoksa miras mahkeme tarafından resmen tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları malvarlığından ödenir. Resmi tasfiye sonucunda miras bırakanın borçlarına rağmen yine de bir miktar mal ya da para kalmışsa bunlar miras reddedilmemiş gibi mirasçılara paylaştırılır.
Mirasın Reddinde Yetkili ve Görevli Mahkeme
Mirasın hükmen reddi, bir tereke alacaklısına karşı açılacak ise görevli mahkeme, bu dava çekişmeli olarak görülecek olduğundan dolayı asliye hukuk mahkemesi olacaktır.
Mirasın reddi, mirasçının kendi iradesiyle gerçekleştirebileceği gibi, aynı zamanda miras bırakanın borçlarını ödemeden aczinin açıkça belli olması halinde, mirasçının bu yönde bir talebi olmasa da miras hükmen reddedilmiş sayılır.”
Bunların arasında mirası ret yer almaz. Bu sebeple eğer bir şekilde noterden mirası ret etseniz bile bu işlem geçerli olmayacaktır. Mirası ret için sulh hukuk mahkemesine gitmelisiniz. Miras bırakan kişinin son ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurmalısınız.
Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilmektedirler. Ret iptal edilirse, miras resmi tasfiyeye tabidir.
Avukat Dr. Rezan Epözdemir ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Miras bırakanın borçları alacaklarından fazlaysa, yani ölen kişi borçluysa ölümden itibaren 3 ay içerisinde mirasçılar sulh hukuk mahkemelerine başvurabiliyor. Bu konuda reddi miras davası açabiliyorlar.
En yakın yasal mirasçıların reddi, kendilerinden sonra gelen mirasçılar yararına olmadıkça ve bunlar Yasanın 614. maddesinde gösterilen usul çerçevesinde mirası açıkça kabul etmedikçe miras, sonra gelen mirasçılara geçmez. Bunlar, miras bırakanın borçlarından sorumlu da tutulamaz.
Mirasın Reddi Nedir ve Sonuçları Nelerdir? Mirasın reddi ya da reddi miras ; miras bırakanın ölümü üzerine mirasçılarının ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte tüm malvarlığını reddetmesidir.
Mirasın reddi mirasbırakan sağken yapılamayacak olup, mirasçının bozucu yenilik doğuran beyanıyla yapılabilir. Burada asıl önemli olan beyandan açıkça reddin anlaşılmasıdır. Yapılan beyan bir tutanakla sulh mahkemesi tarafından tespit edilecek ve sonra mahkemede bulunan özel kütüğe kaydedilecektir.
Bu reddetme işlemi sözlü veya yazılı beyanla sulh hukuk mahkemelerine yapılmaktadır. Bu beyanlar için reddi miras ücreti alınmamaktadır.
nolu kararında belirttiği üzere söz konusu talep borca itiraz süresindenden sonra yapıldığı için borca itiraz talebi olmayacak ancak bu durumda da muristen dolayı mirasçılara yapılan icra takibi kesinleşse bile sonrasında alınan mirasın reddi belgesi, hacizleri kaldıracaktır.
Reddi Miras; miras bırakanın vefatı sonrasında yasal mirasçıların veya atanmış mirasçıların ölen kişinin tüm borç ve alacakları ile birlikte reddetmesi anlamına gelir. Mirasın devrinde külli halefiyet ilkesi geçerlidir.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Ret Beyanında Bulunan Mirasçı
Red beyanı sulh hakimine ulaştığı andan itibaren hüküm doğurur ve bu andan sonra geri alınamaz. Red süresi mirsbırakanın ölüm tarihinden itibaren 3 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri