Hakkı olan kişiler yaptıkları reddi mirastan sonra mirasçılık belgesi almalarına engel olmadığını bilmeyebilirler. Yasal ya da atanmış olması fark etmeksizin tüm reddi miras yapan mirasçılar gerek görüldüğünde reddi mirastan sonra mirasçılık belgesi almak için başvuruda bulunabilirler.
En çok merak edilen konulardan birisi ise mirasın reddi halinde dul ve yetim aylığı talebinde bulunmanın mümkün olup olmadığıdır. Mirasın reddedenler için dul ve yetim aylığına başvurma hakkı devam etmektedir. Yine mirasçılık belgesi almak da mirası reddetmek hakkını ortadan kaldırmaz.
Reddi miras yapabilmek için sulh hukuk mahkemesinden veya noterden alınan veraset ilamı belgesinin aslı ve imzalı reddi miras dilekçesi gerekir. Bu belgeler murisin yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine sunulmalıdır.
Reddi Miras Nüfus Kütüğüne İşlenir Mi? Miras bırakanın vefatı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yapılan kayıtsız ve şartsız reddi miras beyanı; sulh hukuk mahkemesince tutulan özel bir kütüğe kayıt edilir. Nüfus kütüğüne işlenmez.
Yasal mirasçılar; örneğin miras bırakanın çocukları, ana, babası ve torunları veraset ilamı talebinde bulunabilir. Keza hayatta olan eşi ve evlatlığı da talepte bulunabilecekler arasındadır. Murisin kan hısımları ve hiçbir yasal mirasçısı yoksa devlet de mirasçılık belgesi talep edebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Mirasçılık belgesi verilmesinin yargılamayı gerektirmesi, nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması veya mirasçılık belgesinin yabancılar tarafından talep edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi (veraset belgesi) noterler tarafından verilemez (Noterlik Kanunu m.71/B-4).
Ancak soybağının veya yasal mirasçılığın tespit edilememesi, nüfus kayıtlarında çelişkiler bulunması veya açık olmaması, vasiyetname düzenlenmesi veya mirasçılık belgesi için başvuran kişinin yabancı olması, mirasçılardan birinin gaip olması veya evlatlık olması gibi hallerde Noterler mirasçılık belgesi verememektedir.
Mirasın reddi; murisin yerleşim yerine göre belirlenen mirasın açıldığı yer sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunarak yapılabilir. (TMK, m.609). Sulh mahkemesi dışında bir mercii önünde örneğin noterde reddi miras yapılamaz. Yapılmış ise herhangi bir hukuki sonuç doğurmaz.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Reddini vukuu halinde reddeden, mirasa tamamıyla ya bancı kalır ve umumiyetle mirasçı sıfatiyle beraber miras üzerindeki haklarımda kaybeder. Red beyanı, mirasın açıldığı andan itibaren hükümlerini husule ge tirir ; red eden mirasçı sanki hiç mirasçı olmamış addedilir.
Veraset İlamı Alınmazsa Ne Olur? Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Kanunda, mirasın reddine ilişkin sulh hukuk mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak işlem yapılacağı belirtilmiştir. Noterden mirasın reddine dair işlem yapılacağı düzenlenmemiştir, mirasın reddine ilişkin işlemler noterde yapılamaz.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Mirasçılık belgesi, 4721 sayılı Medeni Kanun' un 598. Maddesi uyarınca sulh hukuk mahkemesince veya noterlikçe verilmektedir. Mirasçılık belgesi, mirasçı olduğunu düşünen herkes tarafından talep edilebilir.
Alacaklılar yönünden reddin iptali davası açılabilmektedir. Bu sebeple yasal süreyi beklemeniz ve süre dolduktan sonra kesinleştirmeniz gerekir.
Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilmektedirler. Ret iptal edilirse, miras resmi tasfiyeye tabidir.
Reddi Miras Süresi
Reddi mirasa ilişkin süre yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe mirasbırakanın ölümünden itibaren 3 aydır. Yine vasiyetname ile atanmış mirasçılar bakımından da mirasbırakanının tasarrufunun kendilerine bildirildiği tarihten itibaren üç aydır.
Bu reddetme işlemi sözlü veya yazılı beyanla sulh hukuk mahkemelerine yapılmaktadır. Bu beyanlar için reddi miras ücreti alınmamaktadır.
Bu nedenle bu kanun her zaman kişilerin lehine sonuçlanmaz. Mal varlığı borçlardan az ise mirasçılar reddi miras yoluna gidebilir. Mirasın borçlardan fazla olması durumunda bu sonuç olumsuz bir duruma dönüşmezken borçlar mirastan daha fazlaysa mirasçılar genelde reddi mirası tercih etmektedirler.
Babanızın mirasını sizin reddetmeniz, çocuklarınızın babanızın mirasçısı olmasına engel değil. Eğer babanızın borçları sebebiyle mirası reddetti iseniz, bu borçlar için babanızın alacaklıları çocuklarınızın üzerine malvarlığı varsa onlara yönelebilirler.
Ancak, miras bırakanın alacaklısının mirasçılık belgesi isteyebilmesi için, bir icra takibinin mevcut olması ve icra müdürlüğünce yetki verilmiş olması gerekir. Noterliklerden alınması durumunda, aynı günde; Sulh Hukuk Mahkemesinden alınması durumunda ise, birkaç günde alınabilmektedir.
Veraset ilamı noterden alınır notere veraset ilamı dilekçesi ya da vekâletname ile başvuru yapılır. Noter tarafından verilecek başvuru formunun da doldurulup notere ibraz edilmesi istenebilir. Bu belgenin alınabilmesi için mirasçılık talebinde bulunan ile miras bırakan arasında bir soy bağının bulunması gerekir.
Mirasçılık belgesi talebi yalnızca noterliklerden ve sulh hukuk mahkemelerinden, talep etme yetkisi olan kişiler tarafından yapılabilir. İnternet üzerinden, sanal ortamda, e-Devlet hesabı üzerinden mirasçılık belgesi temin edilemez. e-Devlet mirasçılık sorgulaması yapılabilir ancak mirasçılık belgesi alınamaz.
MİRAS SORGULAMA KAYIT BULUNAMADI NE DEMEK? Veraset ilamı sorgulama uygulamasında, tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Sorgulamayı yaptıktan sonra eğer miras sorgulama kayıt bulunamadı ifadesi çıkıyorsa bu durum sorgulattığınız kişiden şahsınız için bir miras kalmadı demektir.
Veraset İlamı Miras Bırakanın Mallarını Gösterir Mi? Mirasçılık belgesi yani veraset ilamı yalnızca yasal mirasçıların bilgilerini ve paylarını gösterir. Bunun dışında miras bırakanın mallarına ilişkin herhangi bir veriyi içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri