Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Lavanta sıcağı ve güneşi seven bir bitkidir, bu nedenle tarlaların güney, güneydoğu veya güneybatı cepheli olması tercih edilmelidir. Ayrıca tarlanın kuvvetli rüzgârlardan korunan, eğimi 10-15 derecenin üzerinde olmayan, toprak yapısı itibariyle geçirgen bir yapıya sahip olması gerekir.
İklim ve Toprak İsteği: Lavanta, toprak istekleri yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireç miktarı bakımından zengin, süzek ve pH'sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır.
Lavanta çiçeği kaç günde bir sulanır, sorusunun cevabına gelirsek, lavanta çiçeği ilk ekildiği süreçte haftada en az 3 – 4 kere sulanması gereken bir çiçektir. Lavanta çiçeğini sulayacağınız suyu sulama işlemi gerçekleşmeden önce bir odada bekletmenizde fayda vardır.
Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır. Lavantayı sabah ve akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar. Ayrıca lavanta, çiçeklerini haziran ve ağustos ayları arasında açarak yazın rengini evinize taşır.
Lavanta susuzluğa dayanıklı bir bitkidir, ancak özellikle büyüme ve gelişme evresinde çiçeği düzenli bir şekilde sulamanızda fayda var. Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Bahçede yetişen lavantalarda toprak aşırı kumlu değilse sık sulama gerekmez. 2 – 3 senede bir gübrelemeyle toprak zenginleştirilirse çok daha fazla verim alınabilir. Bahçenin güneş alan yerlerine ekildiğinde daha hızlı büyür.
Lavantanın bu özelliğinden dolayı yapraklar daima yeşildirler. topraklar ve taban suyu yüksek alanlar lavanta yetiştirmek için uygun değildir. erken ilkbaharda uygulanır. Sonbahardaki son sıra arası toprak işlemesi ile birlikte fosfor ve potasyum gübreleri verilmektedir.
Lavanta Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Lavanta tarlalarına 2-3 yılda bir çiftlik gübresi uygulamak, toprak şartlarını iyileştirmeye yardımcı olur ve bitkinin beslenme ihtiyacını karşılar. Ayrıca, dekara yılda 8-10 kg azot ve 4-5 kg fosfor verilmesi genellikle yeterlidir.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Çoğu çiftçi yaz aylarında, sıcak ve yağışsız bölgelerde 3-4 defa sulama yapmaktadır. Damlama sulama uygularlar ve bitkiler haftada bir kez, özellikle de hasattan 1-2 ay önce (ABD'de Haziran-Temmuz), 20 dakika boyunca sulanır. Çoğu lavanta yetiştiricisi sadece kök bölgesine damlama sistemi ile sulama yapar.
Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın. Dalların ucunda yeşil yapraklar olduğundan emin olun. Bunlar, yeni çiçeklerin yetiştiği yerlerdir. Yaz sonunda, ölü başları ve sapları kesmeniz gereklidir.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Bir yıl içinde gözle görülür değişim olmasa da; ikinci yılın sonunda lavanta boy göstermeye başlar. Lavanta çok yıllık bir çiçek olduğu için, bazı yetiştiriciler ilk yılda verim bekleyebilir.
Lavanta Türkiye'de Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde yetişir. Örneğin lavanta ülkemizde Antalya, Mersin, Muğla, İzmir, İstanbul gibi bölgelerde bolca yetiştirilir. Akdeniz iklimi sayesinde lavantalar etrafa muhteşem bir koku yayar ve yetiştiği bölgeyi süsler.
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder. Kuyucak Köyü'nde yetiştirilen lavanta Türkiye üretiminin % 90'ını oluşturmaktadır.
Türkiye'de özellikle Ege ve Akdeniz'de sıkça yetiştirildiği gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da bu bölgelerde lavanta kokusu oldukça sık kullanılmaktadır. Lavanta hangi iklimde yetişir sorusuna ise kurak iklim, yumuşak kışlar ve güneşli yazların olduğu bölgelerde yetiştirilebilir şeklinde cevap verilebilmektedir.
Bazı deneyimli çiftçiler ilkbaharda budama yapmaktadırlar, ancak yaz sonu veya sonbahar başı gibi (hasattan sonra) budama yapmak daha yaygındır.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Piyasadaki kurutulmuş lavantalara göre dökülme yapmaz dense yeri vardır. Taşıma sırasında ve darbe alınca az miktarda dökülme yapabilir. Kendi halinde durduğu yerde dökülme yapmaz. Not: Ürünler Lavanta bahçelerinde el ile hasat yapılarak demetlenmiş sonrasında şoklama işlemi uygulanmıştır.
Lavanta bitkileri süzek ve pH değeri 5,5 ila 8 arasında olan topraklarda yetişebilir. Ancak, yüksek verim genellikle 7'ye yakın pH değerine sahip olan ve iyi derecede süzek ile hafif bünyeli, kumlu topraklarda elde edilir.
Aromatik: Günlük olarak 1 saat olmak üzere 3 kez yayılır. ELDE EDİLİŞ YÖNTEMİ: Lavanta çiçeklerinden distilasyon yöntemi ile elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri