Osmanlı Devleti'nin asıl ordusunu teşkil eden nizamiye kuvvetlerinin yanında, ihtiyaç halinde yararlanılacak bir ihtiyat ordusu olarak ifade edilebilecek olan Redif teşkilatı, Sultan II. Mahmud döneminde 1834 yılında kurulmuştur.
II. Mahmud zamanında sancaklarda teşkil edilen ordu.
Yeni ordunun desteklenmesi ve ülkenin daha iyi savunulabilmesi için 1834 yılında Redîf-i Asâkir-i Mansûre adıyla bir yedek ordu kurulmuş ve aynı yıl çıkarılan bir kanunnâme ile taşrada redif birlikleri kurulmaya başlamıştır.
Redif (redīf), Son dönem Osmanlı ordusunda altı yıllık nizamiye hizmetini tamamladıktan sonra, daha 14 yıl süre ile yedek asker durumunda olanlara verilen ad olarak tanımlanır.
Manzum eserlerde kafiyeyi oluşturan kelimenin son harfine eklenen harf, takı, kelime veya kelime grubu.
İlgili 20 soru bulundu
Yeni ordunun desteklenmesi ve İmparatorluğu'n daha iyi savunulabilmesi için ise 1834 yılında Redif Askeri Teşkilatı kurulmuştur. Redif teşkilatı, askerlerin sürekli kışlada tutulmadığı, askeri eğitimlerinin senenin belli zamanlarında yapıldığı ve tarımsal faaliyetleri de aksatmayacak şekilde yapılandırılmıştır.
Redif ya da yedek, şiirlerde mısra sonlarında, görevleri aynı olan eklerin ya da anlamları aynı olan sözcüklerin tekrarlanmasına denir.
Yeniçeri Ocağının lağvedilmesinden sonra oluşturulmaya çalışılan yeni askerîteşkilatın önemli bir parçası redif birlikleridir. Redif birlikleri ilk etapta her ne kadaryedek ordu olarak düşünülmemişse de zaman içerisinde yapılan düzenlemelerleneferlerin nizamiye ordusunda sonra, katıldığı askerî sınıfı ifade etti.
Hem ülkenin ihtiyaç duyduğu sayıda askeri hazır tutmak hem de devlete ekonomik yük olmasını önlemek amacıyla, 1834 yılında “Redif-i Asâkir-i Mansûre” teşkilatı kurulmuştur.
Osmanlılar'da geri hizmet kıtalarından oluşan askerî teşkilât. Osmanlı ordusunun ilk maaşlı piyade birliği olup muhtemelen Orhan Bey döneminde kurulmuştur. Başlangıçta diğer sınır kuvvetleri gibi Osmanlı Beyliği'nin asıl gücü atlı birliklere dayanıyordu.
Ancak yeniçerilerin bu ocak yüzünden de isyan etmesi üzerine Sultan II. Mahmut, Haziran 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nı ilga etmiştir. Yeniçeri Ocağı yerine Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye Ordusu'nu kurmuştur.
Tercüme odaları açıldı ve merkezi, otorite ayanlarla paylaşıldı. Senedi ittifakın yapılması, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması, arazinin tapulanması, vatandaşlar arasında eşitlik, Takvimi Vekayi'nin çıkarılması gibi birçok alanda yenilikler II. Mahmut tarafından yapıldı.
Redif edebiyatta şiirde kullanılır. İkilik ya da dörtlük şeklindeki dizelerden oluşmuş şiirlerde uyaktan sonra yer alır. Tekrar eden sözcük ya da ek ifadesine denir. Mısra sonlarında görevleri aynı olan eklerin tekrarlanmasına denir.
Osmanlı ordusu, Yeniçeri Ocağı'nın 15 Haziran 1826'da II. Mahmud (1808-1839) tarafından lağvedilmesi ile kökten bir değişime uğramıştır. II. Mahmud Yeniçeri Ocağı'nı resmen ortadan kaldırmış, yerine Avrupa'daki örneklerden yola çıkarak Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye adıyla yeni bir ordu kurmuştur.
Yaramış, A. (2002). “Yeniçeri ocağının kaldırılması ve yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye'nin kurulması”. (XII.
Nitekim değişimin önündeki en büyük engel olan Yeniçeri Ocağı lağvedilmiştir. Batı orduları ile mücadele edebilecek ve devletin emniyetini sağlayabilecek Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye adında talimli bir ordunun temelleri atılmıştır. Bu süreçte taşraya düşen en büyük görev ise yeni ordu için asker temin etmekti.
3. Ordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Karargâhı Erzincan'da bulunmaktadır.
Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Türkiye'nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzdeki en yüksek askerî rütbe olan mareşale denk olan rütbe.
İlk olarak kurulduğu 6 Eylül 1843 tarihinden 1911 yılına kadar 68 yıl süre ile Rumeli topraklarının; 1911 yılından günümüze kadar da Doğu Anadolu'nun savunma sorumluluğunu üstlenen 3. Ordu Komutanlığı, milli güç unsurlarımızın önemli bir parçasını temsil etmektedir.
REDİF NEDİR? Sözlük anlamı arkadan gelendir. Kafiyeden (uyaktan) sonra gelen yazılışı ve okunuşu aynı olup aynı görevde yer alan ek veya sözcüklere redif denir. Redif, her zaman mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir.
Cümle içerisinde redifi bulmak için mısraların sonuna bakılmalıdır. Eğer birbirleriyle kafiyeli olan sözcükler çekim ya da yapım eki almışsa, o ek rediftir. Redifler sadece ek halinde kullanılmaz. Aynı anlama gelen ve kafiyeli sözcüklerden sonra tekrarlanan kelimeler de birer rediftir.
*Mısra sonlarında yazılışları, okunuşları, anlamları ve görevleri aynı olan eklerin, kelime ve kelime gruplarının tekrar edilmesine "redif" denir.
Redif, sadece divan şiiri için değil Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına dek bütün geleneklerde şiirin önemli bir parçasını teşkil etmektedir. Öyle ki divan edebiyatı geleneğinde şiirlerin başlığı olmadığı için şiirler, genellikle redif kelime ile adlandırılmaktadır.
Kısaca Osmanlı döneminde yedeğe alınmış askerlere redif denmektedir.
Kafiyeyi oluşturan kelimenin son harfine eklenen harf, ek, kelime veya kelime grubu redif olarak adlandırılır. Kelime anlamı “arkadan gelen, takip eden” olan redif, divan şiirinde kafiye düzeniyle ilgili bir terim olarak farklı anlam kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri