Refakatçi Raporu İçin Rapor Parası Ödenmez.
Refakat izni maaştan kesilir mi? 1. derece yakınların sağlık sorunlarında kullanabilmesi için tanımlanan refakat izin süresi 3 aydır. Belirtilen bu süreçte izin maaşınızdan kesilmez, refakat izni ücretli izindir. 3 aylık sürenin tamamlanmasının ardından gerekli görülmesi durumunda izin süresi 3 ay daha uzatılabilir.
Genel olarak, refakat izni süresi 10 gündür. Ancak, bazı durumlarda refakat izni süresi daha uzun olabilir. 4857 sayılı İş Kanununda, işçilere refakatçi izni verileceğine ilişkin herhangi bir hükme yer verilmemiştir.
Hem devlet memurları hem de özel sektörde çalışanlar refakatçi raporunu annesi, babası, kardeşi, eşi ya da çocuklardan herhangi biri için alır.
v 657 sayılı Kanunun ilgili hükmünde ".üç aya kadar izin verilir." ibaresi geçtiğinden bu iznin verilmesi konusunda idarenin takdir hakkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla idare rapordaki şartları sağlayan memura bu izni vermek zorundadır.
İlgili 30 soru bulundu
Refakat iznini memurlar da özel sektör çalışanları da kullanabilir. Refakatçi izni, hem devlet memurlarına hem de özel sektör çalışanlarına belli bir süreye kadar ücretli olarak verilir.
Evet, refakat izni zaten niteliği itibariyle bir tür ücretli izindir ve refakat izninde olduğu müddetçe memura maaşı ödenmeye devam edilir. Memurun fiili çalışmasına bağlı olan; ek ders ya da yemek yardımı gibi ödemeleri, memura bu süre boyunca ödenmeyecektir.
( Aynı kişinin aynı hastalığı için verilecek 6 aylık refakat izni memuriyet süresi boyunca altı ay olarak anlaşılmalıdır.) Bu izin arka arkaya kullanılabileceği gibi farklı zamanlarda da kullanılabilir. Aynı kişinin farklı bir hastalığı için yeniden toplam altı aya kadar refakat izni alınabilir.
Refakatçi izni almak için, öncelikle refakat edilecek kişinin tedavi (ameliyat, hayati tehlike) olduğunu gösteren bir sağlık kurulu raporu yada epikriz raporu almanız gerekmektedir. Daha sonra bu raporu ilgili kuruma sunarak refakatçi izni talebinde bulunmalısınız.
Raporda üç aydan daha kısa bir refakat süresi öngörülmüş olması halinde sürenin dolmasından sonra refakat ihtiyacının devam etmesi kaydıyla yeni bir sağlık kurulu raporu verilmesine engel bulunmamaktadır.
Zikredilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesi ve 6 Seri no'lu Kamu Personel Genel Tebliği hükümlerine uygun sağlık kurulu raporu alınması halinde hastanede yatan eş için refakat izni verilmesi gerekmektedir.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
Refakat izni; yakını hastalanan ve bakıma muhtaç olan bir kimsenin, hasta yakınının bakımını yapmak ve ona yardım etmek amacıyla kullandığı bir izin türüdür. Devlet memurlarına verilecek refakat iznine 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinde yer verilmiştir.
Ücretli haklardan olan hastalık izni, çalışanların sağlık sorunu yaşadığı dönemlerde maaş kaybına uğramadan istirahat etmesini mümkün kılar. İşveren, hastalık nedeniyle dinlenmek isteyen çalışanlara iş göremezlik ödeneği verir. Ancak ücretli hastalık izni, İş Kanunu'na göre bazı şartlara tabidir.
Refakat izni alınabilmesi için, refakat edilecek kişinin bakılmadığı takdirde hayatının tehlikeye gireceğinin sağlık kurulu raporuyla belirlenmesi ve personelin bunu birimine ibraz etmesi gerekmektedir.
Refakatçi kartı almak için hastanın yattığı servis doktorunca Refakatçi izin belgesi doldurulduktan sonra hasta veznesine ücreti yatırılır. Refakatçi izin belgesi ve Ücret yatırıldı makbuzu ile birlikte Hastanelerimizin zemin katındaki Danışma noktasına başvurulur.
Devlet memuruna 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca verilen refakat izninin başlangıç tarihinin sağlık kurulu tarafından verilen raporun tarihinin esas alınarak belirlenmesi gerekmektedir.
Mesai günü memuriyet mahalli dışından yani il dışından alınan hastalık raporlarının geçersiz olduğu ancak mevzuat gereği yalnızca geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar durumunda il dışından rapor alınabileceği belirtilmekte ise de bu kural birçok memur tarafından bilinmemektedir.
Belirtilen hükümler çerçevesinde; 1- Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. 2-Aynı kişi fakat farklı bir vaka için yeniden refakat izni alınmasının mümkün olabileceği düşünülmektedir.
iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar.
Refakatçi kalacak kişiler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır, yaşı 18den küçük kişiler refakatçi olarak hasta yanında kalamaz. Zorunlu hallerde başhekimlik onayı gerektir.
Dolayısıyla sigortalıların refakatçi olduklarına dair düzenlenen sağlık kurulu raporları iş göremezlik raporu olmadığı için SGK tarafından refakat raporlarından dolayı 5510-4/a kapsamında çalışan sigortalılara rapor parası ödenmemektedir.
Maddesi ile getirilen mazerete izinleri ücretli izinlerdir. Mazeret izni hallerinde işçinin çalışamadığı günlerdeki ücretinde kesinti yapılmaz ve bu günlerdeki çalışmaları da çalışma günlerinden sayılır. Bu mazeret izinlerinin mazeretin oluştuğu zamanda kullanılması gerekmektedir.
Mazeret izni maaştan kesilir mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin son fıkrasında yer alan “yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç mali haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz” hükmü gereğince, mazeret izni maaştan kesilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri