Eklem ağrısının yaygın nedenleri artrit, bursit ve kas ağrısı gibi aşınma, yıpranma ve sıvı keselerinin iltihaplanması yanı sıra gut hastalığı, yoğun egzersiz, burkulma ve yaralanmalardır.
Genellikle travma, enfeksiyon hastalıkları ve inflamasyon (yangı) kas iskelet sistemi ağrısına neden olur. Yaşın ilerlemesi, genetik sebepler, kilo alımı veya yaralanmalardan sonra gelişen kireçlenmeler sonucu da bu ağrılar sıklıkla ortaya çıkar. Bazen de ağrı sinir dokularındaki hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabilir.
D vitamini eksikliği kemik minerilizasyonunu bozarak izole ya da yaygın kemik ağrısı ile ilgili eklem ve kaslarda ağrıya neden olabilir ve bu hastalar fibromiyalji, dejeneratif eklem hastalığı, Artrit kronik yorgunluk sendromu tanısı alabilir (7).
EKLEM AĞRILARINA HANGİ BÖLÜM BAKAR? Eklem ağrısı yaşayan kişiler öncelikle ortopedi bölümünden randevu alarak muayene olmalıdır. Bu bölümde bacak ve kol ağrılarının yanı sıra lif ve bağ kopmaları, her türden kas ağrıları, tüm eklem ağrıları ve romatizma hastalıklarıyla ilgili tetkikler yapılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür. Kas ağrıları, romatizmal hastalıkların öncüsü olarak bilindiği için dahiliye bölümü hızlı bir şekilde çözüm bulmaktadır.
Kronik yorgunluk ile ilgili tedavi süreçleri, hastanelerde yer alan Dahiliye bölümü doktorları yardımcı olmaktadır.
Kişilerin bağışıklık sistemleri eski fonksiyonlarını yerine getiremez. Yağ değil kas kitle endeksinde azaldığı olduğu için kemiklerde ve eklemlerde ağrı ortaya çıkabilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
B12 eksikliğinin diğer belirtileri
Kas krampları ve kas güçsüzlüğü. B12 eksikliği motor ve duyusal sinir fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek kas kramplarına ve güçsüzlüğe neden olabilir. Denge sorunları. Ataksi veya bozulmuş denge ve koordinasyon, B12 eksikliğinden kaynaklanabilecek nörolojik bir semptomdur.
Kas ağrısı kas hastalığının belirtisi olabilir.
Nedeni sıklıkla bir iflamasyondur. Bu enfeksiyon, Fibromiyalji veya polimiyaljiya romatika gibi romatizmal hastalıklar, vitamin eksiklikleri ya da statin gibi bir ilaç olabilir ve doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kemik ağrılarının en büyük oluşma sebebi, hareketsizlik, yetersiz beslenme, obezite ve kemik kırıklıklarıdır. Kemik ağrısını hafifletmek için olabildiğince kalsiyum ve D vitamini oranı yüksek besinler tüketmek, kilo vermek, egzersiz yapmak ve kilo vermek gerekir.
Mehmet Akdemir, eklem, diz ve bel ağrılarının temelinde stres olduğunun altını çizdi.
Artrit (eklem iltihabı); eklem üzerinde ağrı, ısı artışı, şişlik, kızarıklık, fonksiyon kaybı gibi iltihap bulgularından birkaçının bulunmasıdır. Artritin yeni geliştiği akut dönemde ısı artışı ve kızarıklık ön plandayken kronik durumlarda şişlik, ağrı, fonksiyon kaybı öne çıkar.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Sodyum ve potasyum vücudumuzun temel mineralleridir. Herhangi bir nedene bağlı olarak potasyum veya sodyum eksikliği olduğunda vücutta yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları olabilir. Ayrıca kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kramplar ortaya çıkar.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Beyin, kalp ve diğer organlar hasarlanabilir. B12 eksikliğine bağlı olarak oluşan anemi, gebelik için de önemli bir risktir. Düşük, erken doğum ve ölü doğum görülebilir. Ayrıca yeni doğanlarda sık hastalanma, dikkat dağınıklığı, algılama ve öğrenme fonksiyonlarında azalma görülebilir.
Özellikle yorgun hissediyor, kemik ve kas ağrıları yaşıyor ya da depresif bir ruh halindeyseniz D vitamini eksikliğinden şüphelenebilirsiniz.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
Başta Osteoporoz ve Raşitizm olmak üzere birçok hastalık, kemik ağrısına neden olabilir. Bu hastalıkların ortak semptomları arasında halsizlik ve yorgunluk da vardır. Bunun dışında fiziksel bir darbeye maruz kalmak ve D vitamini eksikliği de hem kemik hem de eklem ağrılarına neden olur.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri