“Mülakata girmeye hak kazananlar içinde referans aramayan yoktur. Hatta bu süreçte sosyal medya hesabını kapatmayan da yok.
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
Gökçe, Adli Yargı'da 100'üncü, İdari Yargı'da ise 103'üncü oldu, ancak 'torpili' olmadığı için mülakatlarda elendi.
Kabine Toplantısı'nın ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı bitmeden sınavla 1000 hakim ve savcı yardımcısı alınacağını duyurdu.
Mülakat sürecinden sonra Hakim adaylarının adaylık süresi 2 yıldır. Avukatlık mesleğinden adaylığa alınan Hakim adaylarının süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Hakim adayları, adaylık sürecini eğitim ve staj olmak üzerine 2 dönem ile tamamlamaktadır. Eğitim, Türkiye Adalet Akademisince yaptırılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 47520 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 38020 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 94030 TL'dir.
Kişiden kişiye değişmekle beraber, bir hakim ve savcı adayı sınav tarihinden en az dokuz ay önce çalışmaya başlamalıdır. Üstün başarıya ulaşmak için ideal zaman süresi bir yıldır.
Hakim maaşı 2023 verilerine göre ortalama 40.040 TL civarındadır.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.
En az iki yıl çalışmanız gerekiyor, yani 2 yıl dolmadan tayin yapılmıyor. Gerçi 2 yıl değil, genelde 3-4-5 yıl geçtikten sonra tayinler yapılıyor.
Yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının 2 katı fazlası mülâkata çağrılır. Bu şekilde çağrılan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata alınır.
2020 yılında başarılı olabilmek için daha fazla doğru yapmak gerektiği tablodaki verilerden çıkarılmaktadır. 2021 yılında ise 76 doğru ile mülakata hak kazanılırken; 2022 yılında idari hakimlik sınavını kazanmak için asgari doğru sayısı 72 doğruya kadar düşmüştür.
iki dönemde açılan sınavlara da girebilirsiniz..sayıca sınırlama yok..ve yas sınırıda suan 30.
Adli yargı Avukatlar için Hakim Savcı sınavı için; yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Birinci dönem stajı hukuk dairelerinin, ikinci dönem stajı ceza dairelerinin birinde yaptırılır. İdari yargı hakim adayları ise Danıştayda üç aşamalı bir staj yöntemi uygularlar. Hakimlik stajı süresi, adli yargı için 6 ay, idari yargı için 7 aydır.
Adlî yargı hâkim ve savcı adayları stajlarını, üç ay süreli genel staj ve ondört ay süreli görev stajı olmak üzere iki kısım halinde yaparlar.
Mardin'de görev yapan Cumhuriyet Savcısı Erhan Birol, Muğla'nın Yatağan ilçesine son yayımlanan HSK yaz kararnamesi ile başsavcı olarak atandı. 28 yaşındaki Birol, böylece Türkiye'nin en genç başsavcısı oldu.
Henüz sınava girmeden, veya sınava girip mülakata çağrılmadan, hukukçu veya hukuk öğrencilerinin bu tarz kurumlar hakkında bu şekilde yorum yapmalarını etik ve hukuki bulmuyorum. Torpil sözleri mevcut hakim ve savcılarımızı da zan altında bırakan bir söylemdir ve o kurulun değerli üyelerini de.
“Avukatlık mesleğinden adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına atananların staj dönemi süresi altı ay, avukatlık mesleğinden idarî yargı hâkim adaylığına atananların staj dönemi süresi ise yedi aydır.”
Hâkimlik ve savcılık mesleği; üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıf olmak üzere dört sınıfa ayrılır. Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar.
En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.
Yapılan değerlendirmelerin ardından, 2 bakanlık ve HSK, hakim ve savcılarla ilgili 'sevk tehir protokolü' imzaladı. Protokol uyarınca, hakim ve savcı adaylığına atanan yükümlülerin askere sevkleri eğitim süresince ertelenecek.
Adli Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınava yalnızca Hukuk Fakültesi mezunu ve 3 yıllık Fiili Avukatlık yapmış olan kamu ve Serbest Avukatlar katılabilir.
Hatta bildiğim kadarıyla mevzuatta savcılıktan hakimliğe geçişe bile engel yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri