Örneğin, eğer sesin yayıldığı havanın sıcaklığını arttırırsanız, havanın yoğunluğu azalır. Sesin sıcak havada soğuk havada olduğundan daha hızlı yayılmasının sebebi de budur. Sesin, 20 derecedeki hızı, saniyede 343 metreyken, sesin sıfır derecedeki hızı, saniyede 331 metreye düşer.
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılma hızı farklıdır. Gaz tanecikleri birbirinden çok uzak, katı tanecikler ise birbirine çok yakındır. Bu nedenle ses katılarda en hızlı, gazlarda ise en yavaş yayılmaktadır.
Hava molekülleri daha yüksek sıcaklıklarda daha fazla enerjiye sahiptir, bu da daha hızlı titreştikleri anlamına gelir. Bu, ses dalgalarının moleküller arasındaki çarpışmalarla hareket ettirildikleri için daha hızlı hareket etmelerini sağlar.
Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.
Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder. Çünkü ses havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler ve hava soğukken, havayı oluşturan gaz moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi daha düşük olduğu için, ses dalgaları daha yavaş hareket eder.
İlgili 17 soru bulundu
Ses, havada (sıvı ve gazlarda) boyuna dalgalarla yayılır; katılarda ise enine ya da boyuna dalgalarla yayılabilir. Bir nesneden çıkan ses dalgaları, nesne önündeki havayı titreştirir. Titreşen havadaki basınç değişimleri ile ses uzak noktalara iletilir. Ses hızı, ses dalgalarının yayılma hızı olarak tanımlanır.
Sesin hızı, ortamın sıcaklığından etkilenir. Sıcaklık arttıkça sesin hızı da artar. Sıcaklık artışı moleküllerin titreşim hızlarını arttırır, dolayısıyla sesin yayılma hızının artmasına sebep olur.
Ortamın sıcaklığı: Ortamın sıcaklığı arttıkça sesin hızı artar. Çünkü ortamdaki taneciklerin enerjisi artar ve buna bağlı olarak ses hızlı şekilde yayalım gösterir.
Ses, tanecikler halinde yayılır, tanecikler ne kadar sık ise o kadar hızlıdır. Sesin yayılma hızı sırasıyla katıdan sıvıya, sıvıdan gaza azalır.
Sıcaklık yükseldikçe ses hızı artar.
Sesin en hızlı yayıldığı ortam, tanecikler arası boşluğun en az olduğu katılardır. Sesin en yavaş yayıldığı ortam ise tanecikler arası boşluğun en fazla olduğu gazlardır.
Hız, uzaklık bölü zaman olarak tanımlandığına göre, Sesin hızı, dalga boyunun uzunluğu bölü dalganın periyodu olmalıdır. Dalga, 1 periyotta ileriye doğru 1 dalga boyu yol gittiği, ve frekans 1 bölü periyot olarak tanımlandığı için, Bu formülü, hız eşittir dalga boyu çarpı frekans olarak yeniden yazabiliriz.
Hava sıcaklığı ile sesin yayılma hızı arasında doğrudan bir ilişki vardır ve sesin yayılma hızı, sıcaklık azaldıkça azalmaktadır.
Bir ses kaynağından çıkan ses, durgun suya düşen bir nesnenin su yüzeyinde oluşturduğu dalgalar gibi yayılır. Bu durum sesin her yönde yayılmasını sağlar.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur. Işık hızı ve ses hızı için aşağıdaki değerler dikkate alınabilir.
Örnek: Şimdi buna bir örnek verecek olursak suya atılan bir taşı gösterebiliriz. Eğer suya bir taş atar isek o zaman dalgalar oluşur ve yuvarlak şekilde dalgalar etrafa yayılır. İşte ses de aynı şekilde yayılır ve her yöne doğru harekete geçer. Böylece bir ortam içerisinde nerede olursak olalım o sesi duyarız.
Sesin yayılma hızı ortam özelliklerine bağlıdır. Ortamın özgül ağırlığı ve esneklik katsayısı önemlidir. Sıcaklık yükseldikçe ses hızı artar. Sesin yayılma hızı; katı ortamlarda gaz ortamlara göre çok daha fazladır.
D) Ses maddesel ortamda yayıldığı için hava olan ortamda ses duyulur. kaynağıdır. Sesin yayıldığı ortam, sesin iletim hızını etkilemez. Ses, katılarda en hızlı, sıvılarda ise en yavaş yayılır.
Konuştuğumuzda oluşan ses dalgaları diğer dış kaynaklı sesler gibi havada yayılırken kulağımıza ulaşır ve kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanır. Ancak ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde bu titreşimler boynumuzdaki ve başımızdaki kemikler tarafından da iletilir.
Örneğin, eğer sesin yayıldığı havanın sıcaklığını arttırırsanız, havanın yoğunluğu azalır. Sesin sıcak havada soğuk havada olduğundan daha hızlı yayılmasının sebebi de budur.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır.
Aynı zamanda kemanı ele aldığımızda, kemanın telleri ince veya kalın olmasına göre değişik sesler çıkarır. Aynı zamanda kemanın tel kalınlığı, cinsi ve gerginliği de yine farklı sesler duymamıza sebebiyet verir.
Ses şiddeti, sesin genliği ile ilişkilidir. Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Buna göre sesin havadaki yayılma sürati ile ilgili,
Havadaki nem oranından etkilenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri