Refleksif davranış ise istemsiz şekilde bir davranışın tekrarlanmasıdır. Refleksif olmak, kişinin bir şeye cevap aramak için bilgiyi kendi içinde aramasıdır. Bilgiyi kendi içinde sorgulayarak cevap bulmasıdır. Zihinde var olan bilginin düşünülmesi olarak da açıklanır.
Refleksiflik bir bağlamın neden ve sonuç ilişkisinin birbirini etkileme durumudur. Örneğin; bir araştırmacının veya gözlemcinin incelediği olgu kendi gözleminden kaynaklı olarak değişiyorsa ve inceleme buna rağmen devam ediyorsa, bu durum refleksiftir.
Felsefede, düşünce üzerine düşünce üretmek ve düşüncenin kendi içerisine yönelmesi gerekmektedir. Bu, felsefi düşüncenin refleksif bir düşünce olduğu anlamına gelir. Refleksif düşünmede, sorgulamanın kendisini ve sorgulama sonucu kazandığınız sonucu da sorgulayarak çift yönlü bir düşünme oluşturursunuz.
Refleksif: Felsefenin kendi kendini eleştirmesi olayıdır.İkinci dereceden düşünme, düşünme üzerine düşünme olarak da ifade edilir.
Refleksif düşünce, bilgileri sorgulayan zihnin kendi üzerine dönmesini ifade eder. Bu, edinilen bilgilerin üzerine tekrar düşünülmesi, kendi kendine yönelik bir süreçtir. Refleksif düşünme, zihinde var olan bilgilerin sorgulanması ve değerlendirilmesi anlamına gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Refleksif düşünme, kendini gözlem ve analiz konusu alan öznenin tutumu olarak tanımlanabilirken (Çiftçi, 2017), ruminatif düşünme, “kendine dair algılanan tehditler, kayıplar, ya da haksızlıklarla güdülenen kendine yönelik dikkat” olarak tanımlanır (Trapnell ve Campbell, 1999:297).
Refleks ya da tepki, dıştan gelen bir uyarı sonucunda refleks yayı aracılığıyla doğan ve devinim, iç salgı gibi iç tepkilere yol açan istem dışı sinir etkinliğidir. Vücudumuzun dışarıdan gelen ışık ses gibi bir uyarıda ani ve hızlı bir hareketle tepki göstermesine refleks denir.
Refleksiyon kavramı her şeyden önce bir yansıma hareketini ifade eder. Öncelikle de optikte, ışığın geri yansıma hareketini. Bunun felsefede metafor olarak kullanımı ise, en genel olarak, düşünmenin kendi düşünmesi üzerine düşünmesidir.
Töz ya da cevher, değişen yüklemlere desteklik eden değişmez gerçeklik; kendi kendisiyle, kendi kendisinde var olan anlamındaki felsefi kavram. Öznede değil, kendinde var olan. Bağımsızca kendi içinde var olan.
kendi üzerine dönme anlamındadır. düşünme üzerine düşünme anlamında kullanıldığında felsefi bir yöntemdir. zihnin kendi üzerinde dönerek sahip olduğu bilgiler üzerine düşünmesidir.
Kümelenen, katlanmış ve kümeli birikmiş, birbirine eklenerek büyüyen anlamları taşımaktadır. Felsefede Kümülatif Ne Demek? Felsefede kümülatif kelimesi ele alındığında, felsefe biriminin geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi birikimi üzerine yeni bilgilerin eklenmesi anlamına gelmektedir.
Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı 'kümelenme' şeklinde de tabir edilebilmekte. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında Türk kelimesine karşılık olarak, 'kümeli' sözcüğü karşılık geliyor.
Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk.
Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.
Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
Temelde öğrenilmiş olmayan üç tür davranıştan söz edilmektedir. Bunlar içgüdü, refleks ve geçici davranışlardır. Doğuştan gelen, öğrenilmeden yapılan, niçin yapıldığı organizma tarafından bilinmeyen, bir türün bütün bireylerinde aynı olan, türe özgü kalıtsal otomatik davranışlara içgüdü denilir.
1-(Genel felsefi anlamıyla) Felsefede, var olanların temelinde yatan/bulunan dayanak konumundaki gerçekliği ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Batı ve İslam felsefesinde töz (cevher), başka bir varlığa ihtiyaç duyan ilineğin (araz) tersine kendi kendini idâme ettiren varlıktır.
descartes tözü önce, "var olmak için kendinden başka bir şeye ihtiyacı olmayan şey" olarak tanımlar. bu tanımın tek karşılığı ise tanrı'dır. daha sonra, insan'ı da "var olmak için tanrıdan başkasına ihtiyaç duymamak" bakımından töz olarak ele alır. tanrı/ruh, sonsuz töz, insan/beden ise sonlu töz olarak tanımlanır.
Spinoza, 'kendi başına var olan ve kendisi ile tasarlanan, yani kendisini teş- kil edecek başka hiçbir fikrin yardımı olmaksızın hakkında fikir edinilen şeye töz' der.3 Tözün tanımından, mantıksal olarak şu sonuçlar çıkarılabilir: birincisi; töz kendi kendisinin nedenidir, yoksa kendinden başka bir nedenle var olur ve ...
bilginin bilgisini gormektir. dusuncenin kendi uzerine tekrar yonelmesidir. ornegin, felsefe, refleksif dusuncedir. bir seyi sorgulamak, onun ne kadar bilenecegini sorgulamak refleksif dusuncedir.
A priori, genelde deneyle kanıtlanamayacak olgular için kullanılır. Bunun en temel örnekleri dinsel konular ile ölüm ve hayatın başlangıcı, tanrının varlığı, evrenin yapısı gibi metafiziksel savlardır. Bilimsel açıdan hiçbir önsel bilgi yoktur; zira bilimsel metot, bu tip bilgileri reddeder.
Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir kuşku içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
Refleksif hareketler dönemi, doğum öncesi dönemde başlar ve doğumdan sonraki bir yıllık süreyi kapsar. Bebeğin refleksif davranışları, yeni doğan döneminde birincil bilgi kaynağıdır. Hareketler önceleri beceriksiz ve kaba hareketler olarak görülür, sinir sistemi geliştikçe hareket çeşitliliği artar.
Adımlama refleksi
Adımlama refleksinde, bebeklerin ayak tabanları zemine değdirildiğinde yürümeyi andıran hareketlerle ayaklarını kaldırıp indirerek hareket ettikleri görülür. Bu, 6-7'nci aya kadar devam eder.
Ateşten elini çekmek,eline iğne batınca aniden geri çekmek ya da bir bebeğin emme hareketi doğuştan gelen refleks iken, limon görünce ağzın sulanması, yürümek ve yüzmek gibi reflekslerde kazanılmış reflekslerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri