Reflüye ne iyi gelir anlık ne tüketebilirim sorusunun yanıtlarından biri de haşlanmış patatestir. Patatesi haşlama olarak tükettiğinizde, kalorisini düşürmüş ve sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz. Bu seçim sayesinde mide asitlerinin yemek borusuna yükselmesini engellersiniz.
Reflü hastalarında yağ mide boşalmasını geciktirerek reflü kapsamını artıracağı için kızartmalardan uzak durmak gerekir. Kızartma yapılan patates çok yağ çekeceği için rahatsızlık verirken haşlaması daha az şikayet yapar.Çiğ soğan ve domates reflüyü azdırırken pişirildiklerinde daha az şikayet verirler.
* MUZ: Lifli gıdalar mide salgılanmasını engeller ve bu nedenle de reflü riskini azaltır.
Reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içecekler:
Brokoli. Havuç Fasulye. Kantaron yağı
İlgili 45 soru bulundu
Tavuk ve Hindi: Tavuk ve hindi gibi beyaz et ürünleri; düşük yağlı ve yüksek proteinli gıdalardır. Haşlanmış, ızgara ya da sote gibi pişirme teknikleri ile beyaz et ürünlerinizi hazırlarsanız, reflünüze iyi gelebilir. Balık ve Deniz ürünleri: Balık ve diğer deniz ürünleri; mide ekşimesini yatıştırabilir.
Uzun saatler aç kalmak sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyerek reflüyü tetikleyebilir. Reflü hastalarının, uzun saatler aç kalmanın yaratacağı olumsuz etkilerden kaçınabilmesi için yemek seçimlerinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir. Reflünüz varsa oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.
Marulun mide asitlenmesini önlediği bilinir ve reflü hastaları için tavsiye edilir. Marul su oranı yüksek bir besin olduğu için midenin rahatlamasına yardım eder. Sindirimi kolaylaştıran bu sebze sayesinde reflü şikayetlerini en aza indirebilirsiniz.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Ayrıca reflü hastalarında çiğ sarımsak, çiğ soğan, mercimek, nane gibi yiyecekler de yemek borusu ile mide arasındaki kapağın gevşemesine yol açacağı için şikâyetlerin artmasına yol açabilir.
Özellikle reflü hastalığı olanların bayramda baklava, börek, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınmaları öneriliyor.
Yapılan çalışmalar sonucunda reflüye yoğurtun asit reflüsüne veya mide ekşimesi için zamanla doğal bir çare olduğu kanıtlanmıştır.
Tahin, ülser, gastrit, reflü vb. mide rahatsızlıklarında kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir.
Yağsız ya da Yağlı Süt
En sık tüketilen normal yağlı süt, semptomları tetikleyebilir. Aynı şekilde peynir gibi diğer yüksek yağ oranına sahip süt ürünleri de mide yanmasını arttırabilir. Bu nedenle yağsız ya da az yağlı süt tüketilmelidir.
Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir.
Midede reflüyü tetikleyebilecek gıdalar arasında çiğ salata, soğan, sarımsak, acı pul biber, turşu, portakal, greyfurt var. Bunların özellikle geç saatlerde tüketilmelerini reflü hastalarına kesinlikle önermiyoruz.
Reflüsü olanlar, yağlı yemek, çiğ sebze, meyve (özellikle domates soğan,narenciye), salçalı yemek, çay, kahve, asitli içecekler, sucuk, salam, sosis, mayalı hamur işleri ve özellikle alkolden uzak durmalıdır.
Sigara içmek, aşırı kilolu olmak ya da kahve içmek reflüye yol açmaz, bunlar sadece durumun tetikleyenleridir.
Badem, yulaf, ceviz, susam, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin Reflüye iyi geldiği bilinmektedir. Reflü hastalarının uzun süre aç kalması yani mideyi boş bırakması önerilmez. Bu durum asitlerin yükselmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla ara öğünler yapılması veya sağlıklı atıştırmalıklar alınması tavsiye edilir.
Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
Reflü rahatsızlığını minimuma indirmek için ağır yağlar içermeyen hafif yiyecekleri tercih etmek gerekir. Reflüsü olan anne adaylarının kepekli ekmek, mısır ekmeği ya da tam tahıllı ekmek tüketmesi gerekir. Ayrıca, elma, muz, havuç gibi meyveleri de tüketebilirler.
Reflü problemine karşı en etkili çözümlerden birinin su içmek olduğunu söyleyebilirim. Ama sakın yemeklerde su içmeyin, aksi halde mideniz şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir. Ama yemek aralarında sık sık su içmeye özen gösterin.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Az miktarda sık ve düzenli yemek yiyin. Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin. Yemek borusunu irite eden maddelerden kaçının. Alkol, kola, gazoz gibi asitli içecekler, konserve meyve suları, içmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri