Adet sancısı diğer adıyla adet krampları, adet görmenin günlük yaşama en çok etki eden tarafıdır. Kadınların yarısından fazlası adet sırasında bu ağrıları yaşamaktadır. Ağrılar bazen hafif, bazen de şiddetli şekilde hissedilebilir. Şiddetli regl ağrısına tıp dilinde dismenore denir.
Adet sancısı olmaması normal mi? Bazı genç kızlarda yapısal ve genetik sebeplerle adet sancısı olmayabilir ve bu da normal bir durumdur.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Kadınların her ay menstrual döngüde yaşadıkları regl ağrısı pek çoğunun korkulu rüyasıdır. İngiliz uzmanların yaptığı açıklamaya göre ise regl döneminde yaşanan kasılmalar ve ağrılar kişiye en az kalp krizi kadar acı veriyor.
İlgili 16 soru bulundu
Alt karın bölgesinde yoğunlaşan sancılar. Adetten 1 ila 3 gün önce başlayabilen bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve 2 ila 3 gün içinde azalır. Ağırlık hissi veren, sürekli bir ağrı (kasıklarda ya da iç bacaklarda da hissedilebilir).
Doğum sancısı, rahimdeki kasılmaların 15-20 dakikada bir kısa süreli gerçekleşmesiyle başlar. Regl sancısı gibi düzensiz ağrı oluşturmaz. Doğum sancılarının zamanla sıklaşması ve şiddetlenmesi beklenir. Sancıların süresi, gittikçe sıklaşıp şiddetlenmekle birlikte, gebelikten gebeliğe değişebilir.
Çoğu kadın bu dönemde cinsellikten uzak durmayı seçiyor. Araştırmalara göre ise orgazmın faydaları saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de orgazm ile salgılanan oksitosin ve dopamin hormonlarının regl sırasındaki ağrıları giderecek rahatlamayı sağlayabilmesi, hatta adet dönemini kısaltabilmesi.
Adet döneminde ilişki olursa, kadın için enfeksiyon dışında ne gibi durumlar olabilir? Karın iç zarının atılması için karın iç kasları kasılır. Bazı kadınlar bunu kasıklarda, belde hafif ağrılar ve kramplar şeklinde hissedebilir. Bu sırada ilişki olursa, kadının daha çok ağrı hissetmesine yol açabilir.
Fetal Pozisyon: Bu pozisyonda yatmak karındaki baskıyı hafifletebilir ve ağrıyı azaltabilir. Yüzünüzü bir tarafa çevirin, dizlerinizi karnınıza doğru çekin ve ellerinizi de bacaklarınızın önünde birleştirin. Çocuk Pozisyonu: Dizleriniz ile göğsünüz arasına bir minder koyarak bu pozisyona geçebilirsiniz.
Adet döneminde ciğer gibi parça neden gelir? Bir kadının adet kanında pıhtılaşma yaşanması ciğer tarzında parçalar gelmesine yol açabilir. Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir.
Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır. Bazı kadınlarda sadece 1 ile 1,5 kilo alındığı gözlemlenebilir. Adet döneminin sona ermesiyle beraber kadınlar eski kilolarına yeniden kavuşur. Vücuttaki ödem, tüketilen gıdalardan da etkilenir.
Evet, cinsel ilişki sonrasında adet kanamasında hafif bir azalma olabilir. Cinsel uyarılmaya bağlı olarak rahimdeki kan damarlarının geçici olarak daralması veya uterusun kasılması nedeniyle adet kanaması azalabilir.
Kronik ağrılara karşı etkilidir: Migren gibi başa ağrıları, eklem ağrıları, adet öncesi ağrılara karşı cinsel ilişkinin ağrı kesici etkiye sahip olduğu bildirilmiştir.
Adet dönemi ağrısı menstrual döngünün normal bir parçasıdır. Çoğu kadın adet döneminde bu tür sancıları tecrübe edebilir. Genellikle karın içinde ağrılı kas krampları şeklinde hissedilir. Bazı dönemlerde yoğun yaşanabileceği gibi dönemsel olarak şiddetli bir ağrıya sebep olmayabilir.
Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Dismenore ya da adet sancıları olarak da bilinen ağrı, can sıkıcı ve çoğunlukla şiddetlidir.
Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır. Dolayısı ile dışarıdan gelebilecek bütün enfeksiyonlara karşı hem rahim hem de rahim içi oldukça duyarlıdır. Bu yüzden mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Ancak regl döneminde, cinsel ilişkide dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri prezervatif kullanımıdır. Çünkü bu dönemde, rahim ağzı, kanın dışarı atılmasını sağlamak üzere açıldığından erkeğin penisiyle dışardan gelecek bakteri ya da virüslerin rahme geçişi kolaylaşarak enfeksiyon gelişme riski olabilir.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir.
Normal bir cinsel birlikteliğin ortalama süresi 8–15 dakikadır. Erken boşalma belirli alıştırmalarla veya psikoterapiyle önlenebilen bir sorundur. 6- Pornografi her şey gibi aşırıya kaçmadığı sürece zararlı, sakıncalı ve kaçınılması gereken bir şey değildir.
Spermlerin belli bir süre canlı kaldığı da düşünüldüğünde adet bittikten sonra girilen cinsel ilişkinin de gebelikle sonuçlanması mümkün olduğu gibi genel olarak adetten sonra 6. günde ilişkiye girmeye başlamak ve gün aşırı birliktelik yaşamak hamilelik şansını arttırır.
Adet döneminde yaygın olarak kullanılan ve vajina içine yerleştirilen araçlar olan tampon ve menstrual kaplar, mastürbasyon yapmaya engel değildir. Elbette 'içerisi' dolu olduğu için seks oyuncağınızı ya da parmaklarınızı vajina içine sokamazsınız ancak klitoral uyarı ile orgazma ulaşmanızda hiçbir sakınca yok.
İnsan vücudu en fazla 45 del (acı birimi) acıya dayanabilir. Fakat doğum yaparken, kadınlar 57 del kadar acı çekerler.
Bilimsel adı “Braxton Hicks” olan ve 35. haftadan itibaren hissedilmeye başlanan yalancı kasılmalar çoğu zaman normal doğum sancıları ile karıştırılabilinmektedir. Aslında bir nevi doğuma hazırlık görevi gören bu yalancı kasılmalar, 30 ile 40 saniye arasında değişen bir zamanda gerçekleşir.
Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir. Toplum arasında “Suyun gelmesi” olarak da yorumlanabilen doğum sancıları hemen doğumu getirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri