Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Unutulmaması gereken bir nokta da kadınlarda aylık periyotlarda yaşanan adet dönemi öncesi vücudun su tutmaya başlaması ki bu da tartıda 0,5- 2 kg gibi fark ettirebiliyor.
Adet Döneminde Kilo Artışı Neden Olur? Elbette kadınların adet döneminde kilo artışı yaşaması mümkündür ancak bunun gerçek bir yağ artışı olmadığını yani gerçekten kilo alınmadığını söyleyebiliriz. Çoğunlukla kadınlar regl döneminde 2 ile 3 kilo arasında bir kilo artışı yaşıyor.
Ödem, vücutta şişme halidir. Bu da fazla kiloya neden olur. Regl döneminde tartıya çıkan kadınlar 2-3 kilo fazla gelebilir. Bu kilo aralığının kişiden kişiye değiştiğini söyleyebiliriz.
Genellikle kadınlar adet dönemlerinde tartıldıklarında normalden 2 ya da 3 kilo daha fazla çıkarlar. Bu durum regl kanamasının devam ettiği müddetçe sürebilir. Adet döneminin sona ermesi ile birlikte kadınlar normal kilolarına geri döner.
İlgili 42 soru bulundu
Regl dönemi bittikten 2 gün sonra tartılmak en doğrusudur.
Kilo tartımları sabah aç karnına alınmalıdır. Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle veya çıplak tarım gerçek ağırlığı göstermektedir. Aynı tartıda tartılmaya özen gösterilmelidir.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Kadınların adet dönemlerinde tartılması da çoğu zaman bireyi yanıltır. Adet, vücutta su tutulumu yapan bir dönemdir. Bu yüzden çoğu diyetisyen danışanlarına bu günlerde tartılmamalarını, adet dönemi bitiminden 3 gün sonra doğru tartım yapılacağını anlatır.
Östrojen ve progesteron dediğimiz kadınlık hormonlarının değişen dengeleri sonucunda vücutta biriken ödem yani vücut sıvısındaki artıştır. Bu dönemde yine hormonal değişimler sonucu bağırsakların normalden az çalışmasından dolayı görülen kabızlık da, şişkinlik hissi verir ve bu da çoğu kişiye kilo aldığını düşündürür.
Memelerde şişme ve hassasiyet — Göğüslerin şişmiş gibi olur ve biraz ağrılıdır. Vücudun su tutması nedeniyle ayak bileklerin ve parmakların şişer – ayakkabıların, eldiven ya da yüzüklerin dar gelmeye başlar; bileklerin ve ellerin normale göre şişkin görünür. İştah artması — her zamankinden daha fazla yemek istersin.
Kadınların vücudundaki hormonal değişim ödeme sebebiyet verebilir. Ödem varlığında tartıya kilo kaybı yansımasa dahi yağ yakmış olabilirsiniz. Regl yani adet döneminde metabolizma az da olsa yavaşlamaktadır. Ancak regl dönemindeki metabolizma yavaşlaması kilo kaybını etkilemez.
Bu nedenle, glüten içeren besinlerden olabildiğince uzak durmak gerekiyor. Kahvaltıdaki 1-2 dilim ekmeği tüketmeyin, öğle- akşam yemeklerindeki 3-4 kaşık makarna, bulguru olabildiğince tüketmeyin. Bu şekilde, regl döneminde kilo vermeniz daha kolay olacaktır. Her gün 1 saat yürüyüş yapın.
Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir. Aynı zamanda regl döneminde kıl ve tüylerin alınması, normal bir zamanda alınmasına oranla daha fazla acılı olacaktır.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Üşütme ile karın şişliği, hazımsızlık ve gaz problemleri yaşanabiliyor. Dolasıyla tartıda gördüğünüz artılar "fazla kilo" değil. Gazdır o gaz, kilo olsa duramazsın. Karnabahar, brokoli, lahana dönemi kapıda.
Eğer bu bir gün ile sınırlı kalır ise herhangi bir şekilde sorun yaratmaz. Yani bir günlük kalori alımını artırmak diyeti bozmak anlamına gelmez. Sadece küçük bir kaçamak olarak ifade edilebilir.
Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Hormonal değişiklikler: Özellikle adet dönemi, gebelik gibi hormon seviyelerinin değiştiği koşullarda bağırsak hareketleri etkilendiğinden şişkinlik olabilir.
Vücut ağırlığınız değişmese bile vücut kompozisyonunuz değişmiş olabilir. Nasıl mı? Özetle, yağ oranınız azalmış ve kas oranınız artmış olabilir. Toplam vücut ağırlığınız aynı kalmış olsa da aslında verimli bir sonuç almış olabilirsiniz.
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri