Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i'aneti't-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Bu kapsamda yapılan açıklamada regl döneminde tırnak kesmekte bir sakınca olmadığı yönünde değerlendirme yapılmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına göre kadınlar adet (regl-hayız) durumunda şunları yapamazlar: namaz kılamaz, Kur'an okuyamaz, oruç tutamaz, cinsel ilişkiye giremez, Kabe'yi tavaf edemez, gerekmedikçe camilere giremezler.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
şunu unutmayın. adet olmak kirlilik değildir. adetten sonra gusul alınmalı meselesi yalandır. adet kirlilik değil. adetken ibadetler devam eder. cünüp olmak kirliliktir. o nedenle orgazm oldunuz ise yani cünüp iseniz elbette yıkanmanız gerek.
Adetliyken kaş almanın herhangi bir sakıncası yoktur.
Adetli bir kadının banyo yapmasında dinen bir sakınca yoktur. Din vücut temizliğine oldukça önem vermektedir. Bu nedenle adet dönemindeki kadınların banyo yapmasında sakıncalı bir durumun olduğu kanısı doğru değildir. Ayrıca kadınlar adet döneminde farklı bir kokuya sahip olur.
1) Namaz kılmak: Âdetli kadının namaz kılması caiz değildir. Hz. Peygamber Fâtıma binti Hubeyş'e (r. anhâ) şöyle buyurmuştur: “Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl.” Âdetli kadın kılamadığı namazı kaza etmez, tutamadığı farz oruçları ise kaza etmesi gerekir.
Cünüp iken tıraş olmak, vücut kıllarını kesmek, saç tıraşı olmak, tırnak kesmek mekruhtur. Cünüp değilken kestikten sonra abdest almak müstehabdır.
'Süslenme haram olabilir'
Kadınların uzayan saçlarını erkeklere benzememek kaydıyla kestirebileceğine yer verilen kitapta, kadınların bunu tesettüre riayet etmek kaydıyla, yine kadın kuaförlere yaptırabilecekleri ifade edildi.
🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır.
İlk Dördün: Yeni aydan dolunaya kadar geçen süre, ilk dördün olarak bilinir. Bu evrede saç kestirmenin saç şeklini ve uzunluğunu koruduğuna inanılır. Ayrıca ilk dördünde saç kestirmek, saç tellerinin kalınlaşmasına da yardımcı olur.
Cevap: Kadının adetli iken tırnak kesmesinde veya vücut temizliği yapmasında dinen herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Abdest veya gusülden önce bunların çıkarılması gerekir. Buna karşılık, vücutta tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mani değildir. Buna göre bayanların özel hallerinde tabaka oluşturmayan saç boyası kullanmaları gusle mani olmaz.
REGLİ OLaN ZİKİR ÇEKEBİLİR, DUa EDEBİLİR :adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur.
Bunun hükmü nedir? Adetli iken tam olarak yasak olan ilişkinin kendisidir. Diz kapağı göbek arası sürtünme tehlike oluşturduğu için uyarılmış bir durumdur. Yaptığınızda sakınca yoktur.
Âdet halinde cinsel ilişkide bulunmak, ayetin açık ifadesi gereği haramdır (Bakara 2/222).
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi nedenleri
Kadınlarda adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi halinde kanda pıhtılaşma olmaktadır. Adet kanaması sürecinde kan vücuttan dışarı atılamadığı anlarda pıhtılaşma olur ve parça gelmesi söz konusu olur. Pıhtılaşan kan vücuttan parça şeklinde dışarı çıkarılır.
Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
Cünüp olan kimsenin tırnak kesmesi, tıraş olması, etek ve koltuk altını temizlemesi, kan aldırması veya vücuttan herhangi bir parça kopartması uygun değildir.
İslam dininin zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasakladığı aktarılan fetvada, “Bunlardan hareketle islam alimleri, herhangi bir zaruret bulunmadıkça kaşların alınmasının caiz olmadığını belirtmişlerdir” denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri