Bir adet döngüsünün başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar geçen süre yaklaşık olarak 21-35 gündür. Kadınların çoğu, yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler (1-2 az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir.
Ergenlik döneminde gerçekleşen ilk kanamadan, menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak tekrarlanan menstrüal siklus 21 ile 35 günde bir, farklı bir deyişle ortalama 28 günde bir gerçekleşir.
Her 28 günde bir âdet gören kadınlarda yumurtlama, bir sonraki âdet kanamasının başlayacağı ilk günden önceki 14. günde gerçekleşir. Her 30 günde bir âdet gören kişilerde ise yumurtlama dönemi 16. güne denk gelir. Bu noktada doğru hesaplama için iki âdet kanaması döneminin arasındaki sayıdan 14'ü çıkarmak gerekir.
Normal şartlarda buluğ çağına girildiğinde ilk kanamayı takiben yaklaşık 2 yıl içinde adet kanamaları düzene girer. Menopoza yaklaşıncaya kadar da bu düzen devam eder. Buluğ çağında ya da menopoza yakın dönemlerde adet düzensizlikleri çok sık görülür.
Her kadına tavsiyem, ergenlik çağından itibaren adet takvimini düzenli olarak tutmalarıdır. Her kadının yılda bir veya iki kere adet düzensizlikleri olabilir. Bunlardan paniğe kapılmasınlar. Bu düzensizlikler birkaç ay boyunca tekrarlayıp artıyorsa mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Kadından kadına değişmekle birlikte genelde 40'lı yaşların sonuna doğru görülür. Vücutta hormon seviyelerinin değişmesiyle adet düzensizliğine yol açabilir. Hipofiz bezinin artmış aktivitesi, beslenmenin yetersiz olması, psikolojik bozukluklar da adet düzensizliğinin nedenleri arasındadır.
Kadınlarda iki adet kanaması arasında geçen süre adet döngüsü olarak adlandırılmaktadır. İlk adet kanamasının olmasından sonra ikinci döngü ile arasında en az 21 gün en çok ise 45 gün geçmelidir. Bu dönem arasında 21 günden kısa olan ya da 45 gün üzerinde süren adet döngüsü de olabilir.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur.
Bazı genç kızlar 16 yaşına kadar hiç adet görmeyebilirler. Ancak 15 yaşında olup adet görmeyen genç kızlar için doktor kontrolü önerilir. Ayrıca adet görmeye başladıktan sonra 3 ay süreyle adet görememe durumunda da doktor kontrolü gereklidir.
Çalışmaya göre erkekler, bu durumun kızların adetine çok benzediğini belirttiler. Bu belirtiler ise şöyle; kramplar, yorgunluk, sinirlilik ve kolayca sinirlenme... Regl döneminde kadınlar neden böyle davranıyor?
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur? Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen mevsimsel adet gecikmeleri genellikle kış aylarında daha sık görülür. Bu durumun nedeni olarak vücutta daha düşük oranda folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılanması gösterilir.
Bu süre Hanefîler'e göre en az üç, en çok on gündür. Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı âdet hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür) kabul edilir.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Türkiye'de ortalama 11-12 yaşlarında ilk kez adet gören genç kızların sayısı oldukça fazladır. Adet gecikmesi, diğer adıyla adet düzensizliği, ilk regl kanamasını takip eden iki yıl içinde doğaldır. Ancak her gecikme adet düzensizliği başlığında değerlendirilmez.
En çok merak edilen konulardan biri de cinsel ilişki sonrasında adet dönemi değişikliği yaşanır mı sorusu olur. Cinsel ilişki asla adet döneminizi değiştirmez.
“Adet düzensizliği kaç yaşına kadar normal?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Türkiye'de regl olma yaşı 11 ile 14 arasındadır. Reglin başladığı ilk yıllarda düzensizlikler olabilir ve bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Hormonal Düzensizlikler: Genç yaşta görülen adet düzensizliklerinin büyük kısmı hormonal kaynaklıdır. FSH ve LH hormonlarının salgılanmasındaki bozuklular, fazla ya da az çalışan tiroid hormonları, stres hormonları ve progesteron hormonunun azlığı adet düzensizliklerine yol açabilir.
Adet döngüsü kanamanın 1. gününden başlayıp diğer regl kanamasının başlangıcına kadar olan süre olarak hesaplanır. Normalde her kadın, uzunluğu 21 ila 35 gün arasında değişen bir adet döngüsü yaşar. Eğer bu düzenin dışında ara kanamalar ve aşırı kanama oluyorsa bu durum adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Bu dönemde daha yeni ergenliğe girmiş olan kız çocuklarında adet gecikmesi durumu sıkça görülür. Ancak adet gecikmesi durumunun 3 - 4 ay boyunca devam etmesi veya 1 - 2 ay düzenli olup 5 - 6 ay tekrar bozulması gibi durumlarda bir doktora muayene olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri