Günümüzde regresyon esas olarak iki amaç için kullanılmaktadır. İlk olarak, tahmin ve öngörü problemleri için regresyon kullanılır. İkinci olarak, faktörlerin nedenselliğini haritalamak, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini çıkarmak için kullanılır.
Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı değişkenlerin sabit (bilinen) değerleri cinsinden tahmin etmek veya öngörebilmektir.
Kelime anlamı olarak “kaynağa inmek” şeklinde ifade edilen regresyon terapisi ile çeşitli travmalar neticesinde meydana gelen korku, takıntı ve ilişki sorunlarının önüne geçilmesi amaçlanır.
Regresyon terapisi, fiziksel, ruhsal veya duygusal sorunların kökeninin, herkesin geçmişinde, özellikle çocukluk döneminde yaşadığı olumsuz olaylardan kaynaklandığını varsayan ve herhangi bir çağrışım yoluyla bu olayların kişinin zihninde yeniden canlandırılması amacıyla yapılan bir psikoterapi tekniğidir.
Regresyon Nedir? daha kısa; kısa boylu ebeveynlerin çocuklarının da ortalama olarak anne babalarından daha uzun olduğunu belirliyor. Buna örnekteki, boy uzunluklarının grup ortalamasına çekilmesine regresyon deniyor. Regresyon, bir değişkene ilişkin ölçümlerin grup ortalamasına doğru çekilmesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Regresyon terapisi, kişilerin nedensiz korku ve fobileri, ilişki sorunları ve suçluluk, utanç gibi psikolojik sorunlarını daha kısa bir tedaviyle çözüme kavuşturmayı hedefler.
Peki regresyon neden ortaya çıkar? Freudyen psikolojiye göre regresyon, kişinin stres ve kaygı altında kaldığı zamanlarda erken psikoseksüel zamana dönmesinin bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklar da aşırı stres ve kaygıyla baş etmek için bazı metotlara başvururlar.
Seanslar ön görüşme ve değerlendirme ile birlikte yaklaşık 2-2,5 saat sürer. Seans bitiminde 15-20 dakikalık bir değerlendirme yapılır ve danışanın soruları cevaplanır.
Özellikle geçmişinde travma bulunan bireyler yada travmatik toplumlarda yaşayan kişiler ruhsal gelişim dönemlerinde bazı anlarda takılırlar. Bu takılma hayat boyu sürebilir.
Regresyon kelimesi dilimizde gerileme, geri çekilme ve geriye dönüş anlamı taşımaktadır. Regresyon terapisi, kişiyi duygusal ve zihinsel anlamda olumsuz etkilemeye devam eden, geçmişte yaşadığı bazı olayları ortaya çıkarmayı amaçlar.
Bu terapi modelini uygulayan terapistler, kişinin depresyon, fobi, yakınlaşma problemleri ve farklı çeşit sorunları, kişinin geçmiş yaşamını ziyaret ederek bu sorunları gidermeyi hedef alır.
Genelde bir rassallık söz konusudur. Değişkenler arasında doğrusal ilişki gözlendiğinde geleceğe dair tahminde bulunmak, değişkenlerin birbirleri üzerinde nasıl etkide bulunduğunu incelemek ve çıkarım yapmak için doğrusal regresyon modeli kullanılır.
Seans sonrası 7 ila 10 gün tamir fazıdır. Bundan dolayı seans sonrasında yorgunluk olması normaldir. Seansın oturma süreci kişiden kişiye değişen bir zaman ve sindirme süreci vardır. Regresyon çalışması her bakımdan emniyetli bir yöntemdir.
Çoklu regresyon analizinde Adjusted R Square değerine bakılır.
Regresyon, değişkenler arasındaki ilişkinin modellenmesi işlemlerinin tümünü içerir. Regresyon, değişkenler arasındaki ortalama ilişkinin matematiksel bir fonksiyon ile ifade edilmesidir. Korelasyon ise, birlikte değişim gösterme eğilimindeki değişkenler arasındaki ilişkinin derecesini temsil eder.
Çoklu regresyon analizi SPSS programı ile uygulanırken, regresyon modelimize özgü yapabileceğimiz çok sayıda farklı seçenek bulunuyor.
Dolayısıyla, regresyon terapisi ile sonuca ulaşma süresi kişiden kişiye değişir. İlk 3 seans kişinin bu terapiye uyumlu olup olmadığı gösterir ve ortalama 7-8 seans sonrası bilinçaltı çözülmesi gerçekleşir. Her seansın süresi de ortalama 2 saattir.
Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Antalya, İzmir gibi büyük şehirlerde regresyon terapi ücretleri biraz daha yüksektir. Regresyon terapisi ücretleri 100 TL ile 350 TL arasında değişmektedir.
Kişinin iyileşmesini sağlamak amacıyla, bazı hipnotik yöntemlerle veya enerji uygulamaları ile anılarına geri götürme, travmaya neden olan duygusal, zihinsel ve kinetik enerji bloklarını açığa çıkartma, Katarsis (arınma, boşalım), bütünleşme dönüşüm terapisidir.
Regresyon terapisi nasıl yapılır sorusuna cevap olarak hipnoterapi benzeri bir uygulama olduğu dile getirilebilir. Hipnoterapi alanında eğitim almış ve tecrübe kazanmış uzman kişi tıpkı bir hipnoterapi seansı gibi danışanını telkinlere açık hale geldiği bir trans durumuna taşır. Trans durumunda kişi uykuda değildir.
Bir hastalık belirtisinin gerilemesi, şiddetinin azalması.
Kimler Katılabilir? Bu eğitim öncelikli olarak tıp doktorlarına, psikiyatrlara, psikologlara ve sağlık alanında çalışan diğer uzmanlara yönelik olarak hazırlanmıştır. Konu ile ilgili tamamlayıcı alanlarda çalışan kişiler de değerlendirmeye alınacaktır.
"Regresyon özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların, daha küçük yaş gruplarının özelliklerini göstermesi... Mesela tuvalet kaçırma, bebek gibi konuşma, öfke davranışları, anneden ayrılamama, yalnız yatamama, parmak emme davranışlarının bütünü diyebiliriz.
Regresyon, iki (ya da daha çok) değişken arasındaki doğrusal ilişkinin fonksiyonel şeklini, biri bağımlı diğeri bağımsız değişken olarak bir doğru denklemi olarak göstermekle kalmaz, değişkenlerden birinin değeri bilindiğinde diğeri hakkında kestirim yapılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri