Regresyon kelime anlamıyla 'kaynağa inmek' demektir. Regresyon terapisi ile farklı travmaların neden olduğu ilişki problemleri, korkular ve takıntılar yeniden yapılandırılabiliyor. Peki Regresyon nedir? Regresyon analizi, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur.
Regresyon Nedir? daha kısa; kısa boylu ebeveynlerin çocuklarının da ortalama olarak anne babalarından daha uzun olduğunu belirliyor. Buna örnekteki, boy uzunluklarının grup ortalamasına çekilmesine regresyon deniyor. Regresyon, bir değişkene ilişkin ölçümlerin grup ortalamasına doğru çekilmesidir.
Regresyon, bir değişkene ilişkin ölçümlerin grup ortalamasına doğru çekilmesidir. Regresyon analizi, aralarında ilişki olan iki ya da daha fazla değişkenden birinin bağımlı değişken, diğerlerinin bağımsız değişkenler olarak ayrımı ile aralarındaki ilişkinin matematiksel bir eşitlik ile açıklanması sürecidir.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Regresyon, değişkenler arasındaki ortalama ilişkinin matematiksel bir fonksiyon ile ifade edilmesidir. Korelasyon ise, birlikte değişim gösterme eğilimindeki değişkenler arasındaki ilişkinin derecesini temsil eder.
İlgili 37 soru bulundu
Regresyon, aşağıdaki anlamlara gelebilir: Regresyon (coğrafya), karanın yükselmesi sonucu deniz gerilemesi. Regresyon (psikoloji), bazı kabul edilmeyen davranışlara karşı geliştirilen koruyucu dürtüler. Regresyon analizi, değişkenler arasındaki ilişkileri tahmin etmek için kullanılan istatistiksel bir teknik.
Regresyon, iki (ya da daha çok) değişken arasındaki doğrusal ilişkinin fonksiyonel şeklini, biri bağımlı diğeri bağımsız değişken olarak bir doğru denklemi olarak göstermekle kalmaz, değişkenlerden birinin değeri bilindiğinde diğeri hakkında kestirim yapılmasını sağlar.
Regresyon denklemi, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki bağıntının matematik modelini tanımlamaya yönelikken, korelasyon katsayısı, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki “doğrusal” bağıntının düzeyini ölçmeyi öngörür.
Günümüzde regresyon esas olarak iki amaç için kullanılmaktadır. İlk olarak, tahmin ve öngörü problemleri için regresyon kullanılır. İkinci olarak, faktörlerin nedenselliğini haritalamak, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini çıkarmak için kullanılır.
Regresyon terapisi, kişilerin nedensiz korku ve fobileri, ilişki sorunları ve suçluluk, utanç gibi psikolojik sorunlarını daha kısa bir tedaviyle çözüme kavuşturmayı hedefler.
"Regresyon özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların, daha küçük yaş gruplarının özelliklerini göstermesi... Mesela tuvalet kaçırma, bebek gibi konuşma, öfke davranışları, anneden ayrılamama, yalnız yatamama, parmak emme davranışlarının bütünü diyebiliriz.
Regresyon çoğunlukla 3-6 yaş aralığında görülen gerileme davranışlarıdır. Regresyonda çocuğun kazandığı becerilerde gerileme görülür. Örneğin; tuvalet eğitimini kazanıp bezi çoktan bırakmış bir çocukta alt ıslatma görülebilir. Altına kaçırma davranışının sıklığı artabilir.
Regresyon terapisi :Kişinin bazı hipnotik yöntemlerle veya enerji uygulamaları ile çocukluk yaşlarına döndürülmesi , anıların hatırlatılması ve travmatik anılardaki sıkışmış enerjileri boşaltma işlemidir. Bu yöntem hipnotik yaş gerilemesi veya geçmiş yaşam terapisi olarak da adlandırılır.
Basit ve çoklu regresyon olarak iki çeşidi vardır. Basit doğrusal regresyon, biri bağımlı ve diğeri bağımsız olmak üzere iki adet değişkenle çalışır. Çoklu regresyon ise bir bağımlı değişken ve bu bağımlı değişkeni etkileyen birden fazla bağımsız değişkenle çalışır.
Regresyon Terapisi Eğitimi'nin Amacı
Kişinin sorunlarının nedenlerine geri gittiğinde yüzeye çıkan travmatik anıların orijinal kaynağını bulmalarını ve mevcut günlük yaşam işleyişini engelleyen ve fiziksel ağrı ve hastalığa neden olan temel sorunları çözmelerini sağlamak vb. konular.
bi ailede ikinci çocuğun doğması ve anne babanın ilgisinin yenidoğana yönlenmesiyle birlikte ilk çocuğun davranışları bilinçsiz bi şekilde bebeğinkine benzemeye başlar (örn. altina isemek). ilk çocukta görülen bu davranış geriliğine regresyon adı verilir.
Regresyon normalde kişinin hatırlamadığı olayların çağrışım ve telkin yoluyla ortaya çıkarılmasıdır.
Kelime anlamı olarak “kaynağa inmek” şeklinde ifade edilen regresyon terapisi ile çeşitli travmalar neticesinde meydana gelen korku, takıntı ve ilişki sorunlarının önüne geçilmesi amaçlanır.
2.3 Hata Terimi ve Anakütle Regresyon Denklemi (ARD)
ui = Yi – E(Y|Xi) ∀ i. Hata terimi her bir ailenin Yi değeri ile yine o ailenin Xi değerine karşılık gelen Y'nin koşullu ortalaması (E(Y|Xi)) arasındaki farktır.
Deniz altında bulunan bazı yerler kara hâline gelir. Bu olay sonucunda ise, eski kumsallar yükseklerde kalarak kıyı taraçalarını meydana getirir. Karaların yükselmesine bağlı olarak deniz seviyesinin gerilemesi olayına da regresyon denir.
Regresyon analizi, aralarında sebep-sonuç ilişkisi bulunan iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu ilişkiyi kullanarak o konu ile ilgili tahminler (estimation) ya da kestirimler (prediction) yapabilmek amacıyla yapılır. Doğada birçok olayda sebep sonuç ilişkisine rastlamak mümkündür.
Örneğin, bir evin kirasının ne kadar olacağını tahmin etme, yıllık gelir tahmini, hisse senetleri fiyatı tahmini , hava durumu tahmini gibi sonucu sürekli değişken olan durumlar regresyon problemi olarak kabul edilir.
Progresyon terapisi ile amaçlanan nedir? Terapi esnasında iç-içe geçen regresyon ve progresyon uygulamaları, zihnimize olumlu yükleme ile geleceğe dair pozitif ve kabul edilebilir bir vizyon yaratmak, kısaca süreci iyileştirmek diyebiliriz.
regresyon terapisi, sorunlarına çözüm aramak için terapiste danışan kişiyi, iyileşme sağlamak amacıyla anılarına geri götürme ve travmaya neden olan duygusal, zihinsel ve kinetik enerji bloklarını açığa çıkartma işlemi olarak açıklanıyor.
Özellikle geçmişinde travma bulunan bireyler yada travmatik toplumlarda yaşayan kişiler ruhsal gelişim dönemlerinde bazı anlarda takılırlar. Bu takılma hayat boyu sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri