Daini mürtehin kavramını oluşturan kelimelerden “dain” borç veren alacaklıyı ifade ederken “mürtehin” rehin konulmuş anlamına gelir. Buna göre daini mürtehin anlamı “rehinli alacaklıdır” ve bir riskin gerçekleşmesi nedeniyle borcun ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alan bir sistemdir.
Örnek olarak, araç satın almak üzere bankadan kredi talep edildiğinde banka kredi vermek için bu hakkı talep eder. Krediyle satın alınan aracın kasko sigortası yaptırıldığında banka sigorta poliçesinde rehinli alacaklı olarak gösterilir. Böylece rehinin hakları banka adına güvence altında tutulur.
Daini mürtehinin Türkçe kavramı “rehinli alacak”tır. Özellikle DASK poliçelerinde yer alan bu kavram bir riskin gerçekleşmesi nedeniyle borcun ödenmemesi veya ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alan bir sistemdir. Sigorta tazminatı rizikonun gerçekleşmesinden sonra rehnin kapsamına girer.
“Alacaklı” anlamına gelen “dain” ve “rehin” anlamına gelen “mürtehin” kelimelerinden oluşan dain-i mürtehin, "alacaklılık hakkını saklı tutmak” anlamına gelir ve olası bir riskin gerçekleşmesi sonucunda borcun ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alır.
Banka Sigortacılığı (Bankasürans), sigorta sektöründe kullanılan en önemli dağıtım kanallarından biridir.
İlgili 29 soru bulundu
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Sigorta gün sayısı ve primleri, çalışmanın yapıldığı ayı takip eden ayın EN GEÇ 26'sından sonra e-devlet üzerinden görülebilmektedir.
Daini mürtehin kavramını oluşturan kelimelerden “dain” borç veren alacaklıyı ifade ederken “mürtehin” rehin konulmuş anlamına gelir. Buna göre daini mürtehin anlamı “rehinli alacaklıdır” ve bir riskin gerçekleşmesi nedeniyle borcun ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alan bir sistemdir.
Borcun tamamlandığı bankaya gidilerek alınacak bir belgeyle gösterilmelidir. 3. Banka görevlisi ile birlikte notere gidilerek borcun tamamlandığını gösteren belge onaylatılmalıdır. 4. Son olarak ise Trafik Tescil Müdürlüğü'ne gidilerek noter onaylı belge aracılığıyla rehin kaldırılmalıdır.
Bir banka veya finans kurumunda alınan kredi desteği ile satın alınan aracın, o banka veya finans kurumu tarafından teminat olarak görülmesi durumuna rehinli araç denilmektedir. Bu durumda borçlu kişi borcunu ödeyemediği durumda banka veya finans kurumu aracı haciz ettirerek satışını sağlayabilir.
Rehin hakkı, alacaklıya rehin konusunu paraya çevirme yetkisi veren ve bu şekilde rehinle güvence altına alınan alacağın tahsil edilmesini sağlayan aynî haktır1.
Rehin bir alacağa teminat olmak şartıyla ve alacağın tahsil edilememesi durumunda alacaklıya verilen eşya veya haktır. Diğer bir deyişle bir alacağın teminatı olarak alacaklı lehine taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde tesis edilebilen bir haktır. Taşınmazlar için kurulan rehin hakkına ipotek denilmektedir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Nitekim rehin alacaklısı kredi kuruluşu, tacir, esnaf olmak zorundadır. Rehin veren kişiler ise ancak tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı olabilir. Ayrıca tarafların her ikisinin tacir veya esnaf olması halinde de teslimsiz taşınır rehni kurulabilecektir.
Alacaklı kişinin alacağını borçludan tahsil edebilmesi için mahkemeye dava açması ve bunun ilamının yapılması nedeni ile bu icra yolu ilamlı icra takibi olarak tanımlanır. İcra alacakları tahsil edileceği zaman devletin kurumları aracılığı ile bu işlemler yapılır.
Talep hakkı (Anspruch) alacağı isteme yetkisine denir. Dar anlamıyla alacak hakkı, borçludan edimi yerine getirmesini isteme hakkını alacaklıya veren haktır.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir. Bankalar eski usule göre noter için hazırladıkları evraklardan ücret talep etmekteydi.
22.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Zeyilname sigorta poliçelerinde herhangi bir değişiklik, güncelleme ihtiyacı durumunda düzenlenmesi gereken evraklardır. Zeyilnameler yalnızca değişiklikleri kapsamaktadır, poliçenin orijinali olarak kabul edilemezler.
Kelime anlamları değerlendirildiğinde dain “alacaklı”, mürtehin ise “rehin” anlamındadır. Daini mürtehin, bir riskin ortaya çıkması halinde alacaklının haklarını korumak amacıyla uygulanan bir prosedürdür.
Zeyilname: Poliçenin düzenlenmesinden sonra ortaya çıkan ve riskin, nitelik veya büyüklüğünü değiştiren herhangi bir durum nedeniyle poliçeye ek olarak düzenlenmiş ve aynı yasal geçerliliğe sahip yazılı belgedir.
Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.
Ölen kişinin kredi taksitlerinin erken ödenmesi mümkündür. Ölen kişinin kredi taksitleri, borcun yasal mirasçılara geçmesinden sonra da aynen devam eder. Ancak yasal mirasçılar ölen kişinin kredi taksitlerini erken ödeme yoluna gidebilir. Bu işlem neticesinde erken ödeme avantajlarından faydalanabilir.
ile Sigorta Sorgulama 4A hizmet dökümü sorgulamak e-devlet sistemi sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri