2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Karahallı ilçesidir.
Uşak ilinin ilçeleri şunlardır: Uşak (il merkezi) Banaz. Eşme.
Uşak ilinin ilçeleri; Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey'dir. Banaz ve çevresinin Yontma ve Cilalı Taş devirlerindeki yerleşme yerleri henüz daha açıklığa kavuşmamıştır. Bakır Devrinde (M.Ö.5000-3000) sadece iki yerleşim yeri tespit edilmiştir.
Uşak 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 377.123. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya`nın ilçesi olan Uşak, kendisine bağlı Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı bucaklarının ilçe haline getirildiği düzenlemeyle il olmuştur. Aynı tarihe kadar Manisa`nın ilçesi olan Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak`a bağlanmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Uşak meşhur ürünler olarak; Uşak halısı ve Eşme kilimi, Uşak derisi kullanılarak yapılmış cüzdan, çanta, ayakkabı, kemer, mont gibi hediyelik çeşitleri alabilirsiniz. Ayrıca Uşak meşhur yiyecek ürünler olarak Uşak tarhanası ve döndürme böreği gibi lezzetler satın alabilirsiniz.
Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır.
İlin genel ekonomik yapısı tarım, sanayi ve ticarete dayalıdır. Uşak halkının % 55'i şehirde oturmaktadır, ticaret ve sanayi ile uğraşmaktadır. % 45'i ise köylerde oturarak tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. İlçeler dahil tarımsal amaçlı kullanılabilen alan 242.114 hektardır.
Uşak karayoluyla; İzmir'e 211 km, Ankara'ya 368 km ve İstanbul'a 491 km uzaklıktadır. Merkez ilçenin nüfusu 206.234 (TÜİK-2016) olarak tespit edilmiştir. Şubat 2021 TÜİK verilerine göre il nüfusu 369.433'tür. 6 İlçe, 11 belediye, bu belediyelerde 72 mahalle, ayrıca 245 köy bulunmaktadır.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin parçalanması sırasında İsfendiyar Saruhan, Karaman ve Teke adlı kardeşlerin oluşturdukları Germiyanoğulları aşiretinin payına Kütahya, Uşak, Denizli ve havalisi düşmüştü. Germiyanlılar, Oğuzların Avşar Boyu'na mensuptur.
MÖ. 7. Yüzyılda Kral Gyges'in Lidya İmparatorluğunu ele geçirmesi ile topraklarının büyük kısmı Lidya'da kalan Uşak.
Uşak, 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak Uşak'ta düzenlendi. Ayrıca Uşak, Türkiye'de ilk kadın ciritçilere sahip şehirdir.
Uşak 9 Temmuz 1953 yılında Kütahya'dan ayrılarak il statüsüne kavuştuktan sonra, Karahallı' da 9 Temmuz 1953 tarihinde Uşak iline bağlı ilçe merkezi olmuştur. Yüzölçümü 323 km², nüfusu 2021 yılına göre 9.782'dir.
Kuzeyde Kütahya, doğuda Afyon, güneyde Denizli ve batıda Manisa illeri bulunmaktadır. 5 341 km 2alana sahip olan Uşak yüzölçümü itibariyle iller sıralamasında plaka numarası gibi 64. sıradadır.
Uşak'ta en fazla arpa, buğday, şekerpancarı, haşhaş, nohut, domates, karpuz ve çeşitli meyve sebze tarımı yapılmakta ve genelde Türkiye ortalamasının %10-20 üzerinde verim elde edilmektedir.
Uşak ilinin adı "uşşak/aşıklar" sözcüğünden kaynaklanır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Uşak ile ilgili; "Şehr-i Uşşak'ın (Aşıklar Şehri'nin) bağ ve bahçelerinin, havası ve suyunun güzelliğinden dolayı 'aşık ve maşuk'u (seven ve sevileni) çoktur. Bu şehirde iki gün kalan, üçüncü gün aşık olur" denmiştir.
Denize kıyısı olmayan Uşak birçok müzesi ve tarihi yapılarıyla her mevsim ziyaretçi ağırlayan şehirlerden biridir. Hitit, Frigya, İyon gibi daha birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kent Ege ile Anadolu'yu birbirine bağlamaktadır.
Her şehrin çok sayıda ilçesi var. 81 il arasında ilçe sayısıyla İstanbul başı çekiyor. Güncel 2023 bilgilerine bakıldığında toplam ilçe sayısı 922'dir. 81 ile eşit olarak dağılmayan bu ilçeler, bazı şehirlerde daha fazla bazı şehirlerde ise daha az sayıda .
Türkiye nüfusunun yüzde 18,71'inin ikamet ettiği İstanbul'u 5 milyon 747 bin 325 ile Ankara, 4 milyon 425 bin 789 ile İzmir, 3 milyon 147 bin 818 ile Bursa ve 2 milyon 619 bin 832 ile Antalya izledi.
1) Yalova. İlin yüzölçümü 798 kilometrekaredir.
Demir tatlısı ya da Rosette olarak da bilinen bu lokma tatlısı, demir kaplarda pişirildiği için bu adı taşıyor. Uşak'ın Ulubey ilçesinde oldukça yaygın olarak pişirilen bu tatlı; İran, Azerbaycan, İsveç ve Finlandiya'da da yapılıyor.
Batı Anadolu'nun iç kesimlerindeki dağların suyuyla beslenen Gediz Nehri, Ege Denizine dökülen ikinci büyük nehir. İçinden aktığı coğrafyaya hayat kazandıran nehir, Taşyaran Vadisi'nin dahil olduğu Gediz Havzasının bu kesiminde ilginç oluşumlara imza atmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri